Un tânăr terapeut din Alba a pus bazele unei activități prin care face masaj de relaxare pentru angajații companiilor care lucrează la birou. Combină cu succes chiropractica și osteopatia
Terapeutul Raul Muntean a absolvit în anul 2011 Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia și este licențiat în educație fizică și sportivă al Universității „1 Decembrie 1918”, promoția 2014, iar apoi a terminat cursurile de masterat în specializarea Antrenament și performanță la Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu și un program de masterat în kinetoterapie la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” Târgu Mureș.
În prezent este asistent universitar doctorand la Departamentul de Educație fizică și sport al Facultății de Drept și Științe Sociale a Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Este căsătorit și are 2 copii.
Fost handbalist de perfomanță, pe vremea când juca la echipe din Focșani, Sebeș și Sibiu, unde și-a încheiat cariera sportivă, a avut frecvent de-a face cu rupturi musculare, întinderi de ligamente și altele, ceea ce l-a dus cu gândul la a cunoaște corpul uman.
Primul curs de masaj l-a început prin 2011. „Am văzut că îmi place corpul uman, biomecanica lui, anatomia, fiziologia, sistemul osos și muscular. Și am zis să aprofundez, iar cu timpul am fost tot mai focusat, tot mai interesat, pentru că în aceste domenii niciodată nu știi tot, e literă de lege, pentru că nu ai cum să știi”, a spus Raul Muntean. Apoi, a făcut cursuri de chiropractică, o terapie care funcționează prin corectarea problemelor articulare, în special ale coloanei vertebrale, iar în timpul aplicării procedurilor pacientul simte cum oasele „trosnesc”.
„În studii se dovedește clar că, dacă partea scheletală nu este bine pusă la punct, merge totul pe nerv și apar durerile musculare, articulare ș.a.m.d. Prin chiropratică, totul se aranjează. Ce lucrez eu e o terapie combinată între chiropractică și osteopatie – HVLA (High velocity-low amplitude/viteză mare, amplitudine mică), creată de un specialist italian, care împreună cu neurologii din Italia a reușit, prin acestă tehnică, să reducă cu 18% pe an numărul operațiilor de hernie de disc”, a precizat terapeutul.
„Am descoperit că, dacă combini partea de chiropractică, care merge pe sistemul osos, articular, cu partea de masaj terapeutic, care merge pe sistemul muscular, rezultatele sunt foarte, foarte bune, iar perioada de tratament aproape se înjumătățește. Dar nu poți să generalizezi, pentru că fiecare pacient vine cu o patologie. Eu fac o anamneză, un test clinic, fiecărui pacient: poate să fie o lordoză, o discopatie lombară, o hernie, o protuzie, iar uneori e necesar un RMN sau un diagnostic pus de un medic specialist. Am avut un pacient de 35 – 36 de ani, operat de hernie de disc, a stat vreo 2 ani după operație cu dureri groaznice, i-am făcut o detensionare totală de coloană. A venit în bâtă, efectiv, și a plecat pe picioare! E o satisfacție deosebită. Dar nu poți promite unui pacient că durerea dispare dintr-o ședință, dar sigur se diminuează, s-ar putea să ai nevoie de o ședință, de 4, de 10, în funcție de organismul fiecăruia”, a spus el.
*Masaj de relaxare la birou
În 2015, a pornit în Sibiu o activitate prin care face masaj de relaxare pentru angajații companiilor care lucrează la birou, cum ar fi IT-iștii, inginerii, proiectanții etc. Acesta e un masaj de relaxare bazat mai mult pe presopunctură, cu forță medie sau mare, în funcție de pacient. „E un scaun egonomic special, pe care-l duc la biroul firmei respective, pacientul se așează efectiv ca și cum ar sta pe burtă, dar stă cu pieptul sprijinit pe stativul respectiv. Omul nu se dezbracă, rămâne în tricou, cămașă etc.”, a declarat Raul Muntean. Avem pachete de servicii, masaj pe scaun, dar si masaj terapeutic la birou (masă de masaj), dar angajatorii pot opta și pentru ședințe de chiropractică și masaj terapeutic în cadrul cabinetului, iar tarifele variază în funcție de frecvența săptămânală și numărul de beneficiari. Fiind oferite pe bază de abonament, firmele respective au unele facilități fiscale la plata impozitelor, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Spre deosebire de chair-massage la birou, pe partea de recuperare medicală, la cabinet poate să vină oricine, inclusiv sportivi. Erau pacienți care pe partea de chiropractică mergeau la Cluj, dar acum sunt scutiți de acest drum. În schimb, sunt și clujeni care vin la Alba Iulia, pentru că află datele de contact de pe rețelele de socializare.
„Vreau să cultiv cumva în mintea omului că nu trebuie să lase problema să ajungă în stare critică, ci să facă ceva pentru sănătatea sa musculo-scheletală înainte ca durerea să îl copleșească și încerc acest lucru practicând prețuri decente”, a concluzionat tânărul Raul Muntean.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Cum s-a petrecut accidentul MORTAL de pe DN 1, în care un adolescent de 18 ani din Fărău a DECEDAT și alți au fost răniți
FOTO | Cum s-a petrecut accidentul MORTAL de pe DN 1, în care un adolescent de 18 ani din Fărău a DECEDAT și alți au fost răniți Un adolecent de 18 ani, din satul Heria, comuna Fărău, și-a pierdut viața sâmbătă seara după ce mașina pe care o conducea s-a răsturnat în afara carosabilului, la […]