UE impune reguli mai stricte pentru companiile aeriene: 30 noi drepturi sporite pentru pasageri
UE impune reguli mai stricte pentru companiile aeriene: 30 noi drepturi sporite pentru pasageri
Joi, 5 mai 2025, cele 27 de ţări ale UE au convenit asupra unei serii de constrângeri impuse companiilor aeriene pentru a proteja drepturile pasagerilor, compensaţiile pentru întârzieri şi termenul de răspuns la reclamaţii.
Citește și: Atenție, pasageri! Reguli noi pentru zboruri: Lista obiectelor interzise în bagajul de cală se extinde
Noul cadru stabilit prin acest acord îşi propune să stabilească reguli „mai simple şi mai clare” pentru pasageri, păstrând în acelaşi timp concurenţa între companiile aeriene în cadrul pieţei interne, potrivit unui comunicat al Consiliului UE, organismul care reprezintă cele 27 de state membre.
Textul, aprobat de miniştrii transporturilor din statele membre, urmează să fie prezentat Parlamentului European.
Acesta a fost apărat de preşedinţia poloneză a UE, care a salutat depăşirea „unei etape istorice” în această chestiune, după 12 ani de negocieri.
Acest acord consacră peste 30 de noi drepturi pentru pasagerii companiilor aeriene din UE. Printre progresele concrete pentru călători se numără: redirecționarea și asistența sistematică în caz de întârziere sau anular; drepturi consolidate pentru pasagerii cu handicap sau cu mobilitate redusă; un mecanism automat de despăgubire în caz de anulare a zborului și includerea în regulament a unor criterii clare de despăgubire în caz de întârziere, pentru a obliga în sfârșit toate companiile să le respecte
Ministrul francez al transporturilor, Philippe Tabarot, a declarat într-un mesaj pe reţeaua X că este „mulţumit de compromisul” la care s-a ajuns la nivelul Uniunii Europene.
El a citat mai multe progrese concrete, în special drepturi sporite pentru pasagerii cu dizabilităţi sau mobilitate redusă, un mecanism automat de compensare în cazul anulării zborului şi criterii de compensare pe care companiile aeriene vor fi obligate să le respecte în caz de întârziere.
„Acest text ar fi putut fi mai ambiţios, dar este o etapă importantă pentru a continua îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite utilizatorilor transportului aerian”, a adăugat Tabarot.
Asociaţia Airlines for Europe (A4E), care include printre altele Air France-KLM, Lufthansa, Ryanair şi easyJet, şi-a exprimat dezamăgirea faţă de acord.
Aceasta a reproşat textului că introduce „şi mai multă complexitate” în comparaţie cu propunerea iniţială a Comisiei Europene din 2013.
În timpul acestor negocieri, a fost ridicată ideea – apărată de companiile aeriene – de a creşte pragul de compensare a pasagerilor de la trei la cinci ore de întârziere. Această idee a fost respinsă de Germania.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE 2025: Modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Cine riscă să rămână neasigurat?
ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE 2025: Modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Cine riscă să rămână neasigurat? Guvernul României propune modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), prevăzute în Codul fiscal. În urma acestor modificări, unii români […]
Insectele, animalele și păsările de pe stradă au nevoie de noi! La fel şi companionii necuvântători de acasă. Canicula afectează pe toată lumea
Insectele, animalele și păsările de pe stradă au nevoie de noi! La fel şi companionii necuvântători de acasă. Canicula afectează pe toată lumea În timpul zilelor caniculare, este bine să ajutăm nu doar animalele din casă și curte ci și animalele din jurul gospodăriei noastre, dându-le apă. Temperaturile extreme afectează nu doar oamenii, ci și […]
Ministrul Sănătății, mesaj pentru medicii care iau șpagă: ”Va ajunge imediat la autorităţile din justiţie”
Ministrul Sănătății, mesaj pentru medicii care iau șpagă: ”Va ajunge imediat la autorităţile din justiţie” Ministrul Sănătăţii spune că în spitalele din România mai există încă medici care primesc șpagă în plic de la pacienţi. Alexandru Rogobete are şi un mesaj pentru colegii săi medici care primesc bani de la bolnavii pe care îi tratează […]