Rămâi conectat

Actualitate

„Tsunamiul” OMICRON: Când lovește România. Cât de expuși suntem, chiar și vaccinați. Ce „datorie” avem în valul cinci

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

„Tsunamiul” OMICRON: Când lovește România. Cât de expuși suntem, chiar și vaccinați. Ce „datorie” avem în valul cinci

În România în prezent au fost confirmate doar 13 cazuri de persoane infectate cu noua variantă de coronavirus Omnicron, într-un moment în care în foarte multe state europene această nouă variantă devine ușor-ușor cea dominantă. Medicii specialiști se așteaptă, însă, ca și în România transmiterea noii variante să devină una intracomunitară, iar odată cu răspândirea ei țara noastră să intre în valul 5 al pandemiei. Ce înseamnă asta, ce știm până acum despre varianta Omnicron, eficiența vaccinurilor și ce alte măsuri pot fi luate la nivel individual, în articolul următor.

Momentul exact în care noua variantă Omnicron va fi dominantă nu poate fi prezis cu exactitate, dar specialiștii se așteaptă ca răspândirea acesteia în țara noastră să devină una comunitară să se întâmple până la finalul anului sau imediat după sărbători, cu atât mai mult cu cât nivelul de interacțiuni între persoane va crește în perioada următoare.
Advertise

De altfel, putem observa ce se întâmplă în alte țări care raportează creșteri foarte mari ale cazurilor Omicron. Spre exemplu, în Spania în anumite regiuni cazurilor Omicron deja reprezentau 30% din totalul cazurilor noi, iar în Franța circa 1 din 10 cazuri la nivel național erau reprezentate de noua tulpină.

Organizația Mondială a Sănătății a estimat că Numărul de cazuri cu Omicron se dublează în cel mult 3 zile în zonele cu transmitere comunitară.

Când va veni în România Valul 5 COVID cu varianta Omicron

Medicul Octavian Jurma afirmă că Omicron va fi dominantă în România înainte de finalul anului, el considerând că țara noastră e deja în valul cinci al pandemiei.

El spune că momentan avem puține cazuri oficiale cu Omicron pentru că și numărul de secvențieri – procedura ce se execută într-un laborator pentru identificarea tulpinii aflate la baza unei infectări – este foarte mic.

„Chiar dacă am creşte de 10 ori numărul de secvenţieri, Omicron va fi dominantă în România înainte de finalul anului 2021 şi debutul valului Omicron poate avea loc mai repede decât anticipam. Nu exista nimic care sa oprească acest debut în România. Măsurile care ar trebui luate sunt inacceptabile social si politic, deci nu ne putem baza pe autorităţi”, mai afirmă medicul.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, consideră că la cât de contagioasă este noua variantă Omicron „este puțin probabil ca în zonele cu densitate populațională mare să nu intrăm în contact cu ea”. Acesta spune că autoritățiel se așteaptă „la o creștere a numărului de cazuri în perioada următoare”.

Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist, este de părere că Omicron va deveni, cel mai probabil, predominantă în primele luni ale anului viitor.

„Se spune că toți cei care nu s-au infectat cu varianta Delta probabil se vor infecta cu varianta Omicron. Vor fi sigur și reinfecții. Și cei vaccinați se vor infecta, dar trebuie să fie clar că aici vorbim de reducerea probabilității de a face o formă severă”, a explicat Dr. Adrian Marinescu

Cât de gravă e varianta Omnicron și cât de mult contează dacă ești vaccinat anti-COVID cu două sau trei doze?

Autoritățile din România se așteaptă la un număr mare de cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului, dar cu simptomatologie mai ușoară, a afirmat joi medicul Călin Alexandru, directorul Direcției Generale Urgențe Medicale din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență.

Deși un consens la nivel global nu s-a format, unele informații preliminare ar arăta că severitatea simptomelor cazurilor Omicron e mai redusă față de alte tulpini, însă transmisibilitatea e mult mai mare.

Pe de altă parte, un studiu britanic recent publicat susține că nu a identificat dovezi cum că varianta Omnicron ar avea o gravitate diferită.

Totuși, rămâne în discuție dacă vaccinurile actuale anti-COVID oferă sau nu un grad ridicat de protecție împotriva noii tulpini.

Studiul britanic susține că eficacitatea vaccinării cu două dose ar fi de sub 20%, însă aceste cifre au totuși un grad enorm de incertitudine.

Cel mai mare studiu realizat până acum pe varianta Omicron a arătat în schimb că vaccinarea cu două doze de vaccin Pfizer-BioNTech contra Covid-19 pare să fi oferit o protecție de 70% împotriva spitalizării.

Studiul a fost făcut în Africa de Sud în ultimele săptămâni și s-a bazat pe peste 211.000 de rezultate pozitive la testul COVID-19 din perioada 15 noiembrie – 7 decembrie, dintre care aproximativ 78.000 au fost atribuite Omicron.

Medicul Octavian Jurma susține că din datele de până acum vaccinurile oferă protecție față de boala cu forme grave.

„Vestea bună este ca protecţia oferită de vaccin faţă de boala grava si deces rămâne bună şi în cazul Omicron”, a spus Jurma

„În momentul în care faci schema completă cu 3 doze, probabilitatea de a face o formă severă este categoric mică și pentru Omicron”, a explicat și infecționist Adiran Marinescu.
„Datele din lunile următoare ne vor spune mai exact, dar deocamdată vaccinul este soluția pe care o avem la îndemână”, a mai adăugat doctorul Marinescu.

Ce putem face fiecare în contextul răspândirii variante Omicron și a valului 5?

Medicii consideră că în contextul actual realizarea schemei complete de vaccinări, inclusiv a treia doză pentru cei care s-au vaccinat mai demult, este prima condiție pentru o protecție sporită împotriva infectării, dar mai ales față de riscul de a dezvolta o formă severă.

„Adăugaţi masca, distanţarea fizică, igiena mâinilor şi testare şi puteţi să treceţi cu bine şi prin acest val. Suntem deja în valul 5, ar fi trebuit sa ne obișnuim până acum cu noua normalitate daca nu am nega permanent realitatea pandemiei”, a transmis medicul Octavian Jurma.

Valeriu Gheorghiță, medicul coordonator al campaniei de vaccinare, recomandă tuturor să folosească masca de protecție și să evite zonele aglomerate, iar în cazul spațiilor închise să se facă aerisirea lor cât mai des posibil. „Pentru protecția individuală vaccinarea rămâne cea mai bună metodă de prevenție”, crede Gheorghiță.

„Să avem încredere în medici. Să ne testăm ori de câte ori putem: teste rapide sau teste PCR. Să nu ne punem problema că nu trebuie să ajung la spital. Trebuie să ajungem la spital oricând e nevoie”, consideră și medicul Adrian Marinescu.

sursa: hotnews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea