Rămâi conectat

Actualitate

„Tsunamiul” OMICRON: Când lovește România. Cât de expuși suntem, chiar și vaccinați. Ce „datorie” avem în valul cinci

Publicat

în

„Tsunamiul” OMICRON: Când lovește România. Cât de expuși suntem, chiar și vaccinați. Ce „datorie” avem în valul cinci

În România în prezent au fost confirmate doar 13 cazuri de persoane infectate cu noua variantă de coronavirus Omnicron, într-un moment în care în foarte multe state europene această nouă variantă devine ușor-ușor cea dominantă. Medicii specialiști se așteaptă, însă, ca și în România transmiterea noii variante să devină una intracomunitară, iar odată cu răspândirea ei țara noastră să intre în valul 5 al pandemiei. Ce înseamnă asta, ce știm până acum despre varianta Omnicron, eficiența vaccinurilor și ce alte măsuri pot fi luate la nivel individual, în articolul următor.

Momentul exact în care noua variantă Omnicron va fi dominantă nu poate fi prezis cu exactitate, dar specialiștii se așteaptă ca răspândirea acesteia în țara noastră să devină una comunitară să se întâmple până la finalul anului sau imediat după sărbători, cu atât mai mult cu cât nivelul de interacțiuni între persoane va crește în perioada următoare.
Advertise

Electrica Furnizare Discount

De altfel, putem observa ce se întâmplă în alte țări care raportează creșteri foarte mari ale cazurilor Omicron. Spre exemplu, în Spania în anumite regiuni cazurilor Omicron deja reprezentau 30% din totalul cazurilor noi, iar în Franța circa 1 din 10 cazuri la nivel național erau reprezentate de noua tulpină.

Organizația Mondială a Sănătății a estimat că Numărul de cazuri cu Omicron se dublează în cel mult 3 zile în zonele cu transmitere comunitară.

Când va veni în România Valul 5 COVID cu varianta Omicron

Medicul Octavian Jurma afirmă că Omicron va fi dominantă în România înainte de finalul anului, el considerând că țara noastră e deja în valul cinci al pandemiei.

El spune că momentan avem puține cazuri oficiale cu Omicron pentru că și numărul de secvențieri – procedura ce se execută într-un laborator pentru identificarea tulpinii aflate la baza unei infectări – este foarte mic.

„Chiar dacă am creşte de 10 ori numărul de secvenţieri, Omicron va fi dominantă în România înainte de finalul anului 2021 şi debutul valului Omicron poate avea loc mai repede decât anticipam. Nu exista nimic care sa oprească acest debut în România. Măsurile care ar trebui luate sunt inacceptabile social si politic, deci nu ne putem baza pe autorităţi”, mai afirmă medicul.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, consideră că la cât de contagioasă este noua variantă Omicron „este puțin probabil ca în zonele cu densitate populațională mare să nu intrăm în contact cu ea”. Acesta spune că autoritățiel se așteaptă „la o creștere a numărului de cazuri în perioada următoare”.

Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist, este de părere că Omicron va deveni, cel mai probabil, predominantă în primele luni ale anului viitor.

„Se spune că toți cei care nu s-au infectat cu varianta Delta probabil se vor infecta cu varianta Omicron. Vor fi sigur și reinfecții. Și cei vaccinați se vor infecta, dar trebuie să fie clar că aici vorbim de reducerea probabilității de a face o formă severă”, a explicat Dr. Adrian Marinescu

Cât de gravă e varianta Omnicron și cât de mult contează dacă ești vaccinat anti-COVID cu două sau trei doze?

Autoritățile din România se așteaptă la un număr mare de cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului, dar cu simptomatologie mai ușoară, a afirmat joi medicul Călin Alexandru, directorul Direcției Generale Urgențe Medicale din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență.

Deși un consens la nivel global nu s-a format, unele informații preliminare ar arăta că severitatea simptomelor cazurilor Omicron e mai redusă față de alte tulpini, însă transmisibilitatea e mult mai mare.

Pe de altă parte, un studiu britanic recent publicat susține că nu a identificat dovezi cum că varianta Omnicron ar avea o gravitate diferită.

Totuși, rămâne în discuție dacă vaccinurile actuale anti-COVID oferă sau nu un grad ridicat de protecție împotriva noii tulpini.

Studiul britanic susține că eficacitatea vaccinării cu două dose ar fi de sub 20%, însă aceste cifre au totuși un grad enorm de incertitudine.

Cel mai mare studiu realizat până acum pe varianta Omicron a arătat în schimb că vaccinarea cu două doze de vaccin Pfizer-BioNTech contra Covid-19 pare să fi oferit o protecție de 70% împotriva spitalizării.

Studiul a fost făcut în Africa de Sud în ultimele săptămâni și s-a bazat pe peste 211.000 de rezultate pozitive la testul COVID-19 din perioada 15 noiembrie – 7 decembrie, dintre care aproximativ 78.000 au fost atribuite Omicron.

Medicul Octavian Jurma susține că din datele de până acum vaccinurile oferă protecție față de boala cu forme grave.

„Vestea bună este ca protecţia oferită de vaccin faţă de boala grava si deces rămâne bună şi în cazul Omicron”, a spus Jurma

„În momentul în care faci schema completă cu 3 doze, probabilitatea de a face o formă severă este categoric mică și pentru Omicron”, a explicat și infecționist Adiran Marinescu.
„Datele din lunile următoare ne vor spune mai exact, dar deocamdată vaccinul este soluția pe care o avem la îndemână”, a mai adăugat doctorul Marinescu.

Ce putem face fiecare în contextul răspândirii variante Omicron și a valului 5?

Medicii consideră că în contextul actual realizarea schemei complete de vaccinări, inclusiv a treia doză pentru cei care s-au vaccinat mai demult, este prima condiție pentru o protecție sporită împotriva infectării, dar mai ales față de riscul de a dezvolta o formă severă.

„Adăugaţi masca, distanţarea fizică, igiena mâinilor şi testare şi puteţi să treceţi cu bine şi prin acest val. Suntem deja în valul 5, ar fi trebuit sa ne obișnuim până acum cu noua normalitate daca nu am nega permanent realitatea pandemiei”, a transmis medicul Octavian Jurma.

Valeriu Gheorghiță, medicul coordonator al campaniei de vaccinare, recomandă tuturor să folosească masca de protecție și să evite zonele aglomerate, iar în cazul spațiilor închise să se facă aerisirea lor cât mai des posibil. „Pentru protecția individuală vaccinarea rămâne cea mai bună metodă de prevenție”, crede Gheorghiță.

„Să avem încredere în medici. Să ne testăm ori de câte ori putem: teste rapide sau teste PCR. Să nu ne punem problema că nu trebuie să ajung la spital. Trebuie să ajungem la spital oricând e nevoie”, consideră și medicul Adrian Marinescu.

sursa: hotnews.ro

Publicitate

Actualitate

Își va imuniza Valeriu Gheorghiță copiii cu vaccinul anti-Covid: „Am discutat această problemă cu ei, sunt absolut deschiși la acest lucru”

Publicat

în

Își va imuniza Valeriu Gheorghiță copiii cu vaccinul anti-Covid: „Am discutat această problemă cu ei, sunt absolut deschiși la acest lucru”

Începând cu data de 26 ianuarie 2022, va debuta și în România vaccinarea anti coronavirus pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Copiii medicului militar, Valeriu Gheorghiță, coordonatorului campaniei naționale de vaccinare se încadrează și ei în această grupă de vârstă, iar acesta spune că a discutat cu ei despre vaccin.

Dr. Valeriu Gheorghiță spune că și-a consultat copiii, o fetiță de 6  ani și un băiețel de 11 ani, în legătură cu administrarea vaccinului anti Covid, iar aceștia i-au transmis că vor aștepta să le vină rândul, după copiii care au neapărată nevoie de serul care să-i protejeze împotriva Covid-19.

Electrica Furnizare Discount

„Am discutat această problemă cu ei, ei sunt absolut deschiși la acest lucru, însă ceea ce mi-au spus, ținând cont, bineînțeles, de ceea ce le-am explicat, cum funcționează un vaccin și care sunt avantajele, mi-au zis: «Tati, o să așteptăm să dăm prioritate celor care au cea mai mare nevoie în momentul de față», adică copiilor cu afecțiuni cronice. Ulterior, sigur, vor dori să se vaccineze și îmi doresc chiar să-i vaccinez personal, dacă o să merg într-un cabinet de vaccinare”, a mărturisit Valeriu Gheorghiță la Digi24.

Cine are prioritate la vaccinul anti Covid

România a contractat 550.000 de doze pentru anul 2022, ceea ce ar ajunge pentru aproximativ 260.000 de copii din grupa de vârstă 5-11 ani dintr-un total de 1,2 milioane, câți ar fi eligibili.

Autoritățile spun că au prioritate la vaccinare copiii care sunt în evidența medicilor cu următoarele afecțiuni:

obezitate,

afecțiuni cardiovasculare, poate malformații cardiovasculare,

alte tipuri de malformații (sindromul Down crește de cel puțin 10 ori riscul de deces prin COVID-19)

diabet,

boli cronice renale,

neoplazii (cancerele hematologice: limfoame, leucemii).

„Uitându-ne la copiii care au fost spitalizați cu forme moderate sau severe de boală, principalii factori de risc pe care acești copii i-au avut au fost obezitatea, bolile cardiovasculare, diabetul, bolile renale, iar obezitatea este legată direct de riscul de diabet. Mai mult, după Covid, există, se pare, un risc de două ori mai mare de a face diabet zaharat de tip I, acel diabet insulino-dependent”, a spus Valeriu Gheorghiță pentru sursa citată.

Sursa: click.ro

Citește mai mult

Actualitate

HARTA salariilor din România: Unde se câștigă cel mai bine. Județele cu baroni locali, cele mai sărace

Publicat

în

HARTA salariilor din România: Unde se câștigă cel mai bine. Județele cu baroni locali, cele mai sărace

În 2021, salariul mediu net lunar la nivel naţional a crescut, în medie, cu 14%, de la 3.047 de lei (în octombrie 2019), la 3.544 de lei (octombrie 2021). Există însă judeţe în care salariile au crescut mai mult, iar altele în care creşterea a fost mai timidă.

Bucureştenii au fost românii cu cele mai mari salarii şi în 2021, urmaţi de clujeni. Pe locul al treilea se află cei din judeţul Timiş. ZF a publicat harta salariilor din România, pe e baza informaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică. Bucureştiul este în continuare lider la acest capitol, dar diferenţa faţă de locul doi, ocupat de Cluj, s-a micşorat.

CITEȘTE ȘI: Poprirea pe salariu, pensie sau cont în 2022: Când şi cum executarea silită poate fi anulată în justiţie

Bucureștiul are cele mai mari salarii din țară, de 4612 lei salariu mediu net, iar la polul opus, Teleorman, este probabil cel mai sărac județ din România, cu 2674 lei salariu mediu net pe lună.

Electrica Furnizare Discount

Județele cu populație maghiară, Harghita și Covasna (2752, respectiv 2756 lei) sunt la polul sărăciei, imediat după Teleorman. Faptul că UDMR a fost mereu la guvernare se pare că nu s-a răsfrânt asupra nivelului de trai și a salariilor din cele 2 județe.

De menționat este faptul că județul Teleorman a fost ținut vreme de mult timp într-o sărăcie continuă de către propriul său baron local, Liviu Dragnea, lucru ce a transformat județul din sudul țării într-un pol al sărăciei și al emigrării.

Citește și: INS: Cât a crescut salariul mediu net în luna noiembrie 2021, față de luna octombrie

Cluj și Timiș (4291 lei salariu mediu net pe lună, respectiv 3835 lei) au cele mai mari salarii, după capitală. Oltenii (județul Olt) au una dintre cele mai mari creșteri, de 22%. Bihor (2894 lei), unde este groful local Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean, care a dus Oradea la cele mai mari prețuri la gunoi din România,  se află sub Botoșani(2986), nu departe de Vaslui(2803).

Alba se află peste media națională, dar sub media pe Transilvania. Se poate observa că acolo unde au fost economii deschise, care nu au fost dominate de baroni sau grofi locali, care au impuse ”firme de casă”, așa cum sunt de exemplu la Teleorman, Harghita, Covasna, Suceava, Bihor, economia a crescut, trend urmat ulterior și de salarii.

Citește și: Salariul minim pe economie 2022: Cât vor câștiga românii, brut și net, începând cu noul an?

Suceava, județul în care baronul Gheorghe Flutur a scris cuvântul „Bucovina” în 2009 folosind țarcuri cu oi, se află în acest moment la nivelul de 2716 lei salariu mediu net lunar, depășind doar Maramureșul (2713 lei), dintre județele adiacente.

Bucureștiul și Ardealul sunt cele mai dezvoltate zone ale României, lucru ce se vede și în nivelul salariilor, dar unele județe din Moldova (Bacău) sau Oltenia (Olt) au un nivel cu mult peste provincia istorică în care se află.

Citește mai mult

Actualitate

„Chef la tine-acasă, cu mezeluri desăvârșite pe masă”, o nouă campanie națională de promovare a produselor Elit

Publicat

în

„Chef la tine-acasă, cu mezeluri desăvârșite pe masă”, o nouă campanie națională de promovare a produselor Elit

Gustul desăvârșit al mezelurilor autentice și gustoase marca Elit este alegerea și inspirația pentru mese delicioase ale milioanelor de familii de români care aleg mese de senzație. Mezelurile desăvârșite Elit sunt ingredientul secret pentru orice masă – fie ea festivă sau frugală – și garantează bucătarului aprecierile tuturor celor aflați în jurul mesei.

Pentru cei care apreciază gustul tradițional, până în data de 18.01.2021, Elit desfășoară campania „Chef la tine-acasă, cu mezeluri desăvârșite pe masă”. Campania de promovare este menită să premieze la scală națională fanii produselor Elit și de a încuraja un public cât mai larg să prepare cu price ocazie, rețete desăvârșite, folosind mezeluri Elit. Campania se desfășoară online, pe canalele de social media, dar și în peste 5.000 de magazine din comerțul tradițional din întreaga țară.

Mecanismul de înscriere în concurs este la îndemâna oricui va cumpăra minimum două produse ELIT, și va înscrie bonul fiscal pe www.mezeluri.ro/chef-la-tine-acasa.

Electrica Furnizare Discount

Premiile de senzație se vor acorda prin tragerea la sorți, pentru și mai multe preparate la superlativ!

Marele premiu este un set complet de electrocasnice, format din nu mai puțin de șapte electocasnice atît de utile in orice bucatarie! Tot ceea ce ai nevoie pentru a-ți face viața ușoară într-un cămin îți este oferit de Elit: expresor automat de cafea, blender de mână, grill electric, fripteuză, robot de bucătărie, mixer și aspirator vertical.

Pe lângă marele premiu, alți 75 de norocoși vor câștiga aparatură de bucătărie (mini-tocatoare, blendere de mână, fierbătoare de apă, mixere sau aparate pentru preparat sandwich-uri, etc)

Până marți, 18 ianuarie 2022, mezelurile Elit cu #gustdesăvârșit pot fi sursă de inspirație pentru preparate la superlativ, pentru un început de an gustos!

Intră în cursa pentru premii de senzație, să ai și mai mult chef acasă, la pregătit preparate la superlativ.

Înscrierile aici: www.mezeluri.ro/chef-la-tine-acasa

***Despre Elit

Elit reprezintă astăzi una dintre cele mai importante companii de pe piața de produse din carne și mezeluri din România, cu o experiență de 20 ani în acest domeniu. Sub promisiunea de brand ֦Mezeluri cu gust desăvârșit” Elit comercializează o gamă largă de produse și preparate din carne in cadrul urmatoarelor mărci proprii: Elit, Veri, Premia, Promo, Pizzaro, Plin de Carne și Finom.
www.mezeluri.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare