Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Transhumanța, inclusă oficial pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO: Obicei vechi de sute de ani şi păstrat cu sfinţenie de unii ciobani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Transhumanța, inclusă oficial pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO: Obicei vechi de sute de ani şi păstrat cu sfinţenie de unii ciobani

Transhumanţa sau mutarea sezonieră a animalelor este un obicei vechi de sute de ani şi e păstrat cu sfinţenie de unii ciobani. Transhumanţa face parte oficial din lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO. Asta înseamnă că de acum încolo se va încuraja conservarea acestui obicei de strămutare a turmelor. Pe lângă valorificarea produselor tradiţionale obţinute din lapte şi brânză, se vor dezvolta şi meserii pe cale de dispariţie, precum cojocăritul şi prelucrarea lânei.

În fiecare primăvară, pe 23 aprilie, de sărbătoarea Sfântului Gheorghe, păstorii îşi pregătesc turmele de oi pentru drumul spre munte, unde vor găsi iarbă proaspăt crescută. Rămân acolo cel puţin 4 luni, iar toamna ciobanii îşi coboară animalele în zona de câmpie ca să le ferească de gerul iernii.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Citește și: FOTO| Mai multe obiective din Alba Iulia, mai aproape de lista Patrimoniului Mondial UNESCO! Ce a stabilit misiunea venită în România

Atât urcarea, cât şi coborârea la munte sunt marcate cu festivaluri în care lumea petrece în straie populare şi se bucură de tocan, o mâncare tradiţională, aflată pe lista produselor protejate.

Chiar dacă modernizarea civilizaţiei s-a extins şi peste traseele păstorilor, tradiţia nu a fost lăsată să moară. Iar odată intrat pe lista patrimoniului imaterial UNESCO, obiceiul ar urma să fie protejat şi de autorităţi.

Cum a fost inclusă transhumanța pe lista UNESCO?

Dosarul de strămutare sezonieră a turmelor de oi a fost depus în 2020 de zece ţări printre care şi Franţa, Italia, Austria sau Grecia. Potrivit UNESCO, transhumanţa contribuie la incluziunea socială, îmbunătăţirea identităţii culturale şi legăturile dintre familii, comunităţi şi teritorii, dar stopează şi fenomenul depopulării satelor.

Cristian Feier, cioban: „Aşa e din moşi, strămoşi obiceiul acesta. Cu măsuratul oilor, cu creşterea animalelor. Mai suntem câţiva care ţin animale, care mai muncim pământul, că în rest… Aşteptăm să fim recunoscuţi şi poate se va mai schimba ceva.”

Pe lista patrimoniului imaterial UNESCO mai găsim ritualul căluşului, doina sau Mărţişorul.

Sursa: observatornews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

PENSII 2024: Ce categorie de pensionari nu primește banii înainte de Paște

Ziarul Unirea

Publicat

în

PENSII 2024: Ce categorie de pensionari nu primește banii înainte de Paște Anul acesta, în luna mai, pensiile vor fi virate pe card în intervalul 2-3 mai. De data aceasta, pensionarii au primit banii mai devreme, dat fiind că Paștele cade în această perioadă și bugetarii sunt în concediu între 1 și 6 mai. Cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea