Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Topul alimentelor care stimulează inteligenţa. Peștele, nucile, pâinea, mărul, legumele crucifere, spanacul și oul – hrana cea mai bună pentru creier

Ioana Oprean

Publicat

în

În mare măsură, capacitatea noastră de concentrare, dar și starea emoțională, pot fi influențate de alimentele pe care le consumăm. Acestea pot îmbunătăți funcțiile creierului, susține nutriționistul Lygia Alexandrescu, citată de agerpres.ro

peste*Peștele este unul dintre cele mai sănătoase alimente, care poate înlocui cu succes orice fel de altă carne, atuurile acestuia fiind proteinele de calitate și grăsimile cu valoare biologică ridicată – renumiții acizi grași omega 3, capabili să țină la distanță numeroase boli.

Alba Iulia Music & Film Festival 2025

„Acizii greși omega 3 sunt capabili să îmbunătățească activitatea intelectuală, mai exact stimulează buna funcționare a creierului. Peștele are de asemenea un conținut valoros de vitamine din grupul B – importante pentru sistemul nervos, vitamina A – necesară pentru sănătatea pielii și a ochilor, vitamina D – esențială pentru asimilarea calciului în oase, dar și minerale – fosfor, iod, calciu, zinc, fier”, a spus Lygia Alexandrescu, potrivit Agerpres.

*Nucile care au formă asemănătoare cu a creierului uman sunt considerate un aliment complet și au efect benefic pentru creier întrucât sunt bogate în acizi grași omega 3, energie și fier, care asigură o bună oxigenare a acestuia și îi cresc abilitatea de se menține alert și de a reține mai ușor informația.

*Pâinea: „Piramida nutrițională are la bază, produsele cerealiere integrale și aici cel mai la îndemână ne este pâinea. Lăsând la o parte gustul ei bun, trebuie menționat faptul că pâinea făcută din făină integrală este un aliment foarte hrănitor și bogat în energie. În comparație cu făina alba, făina integrală conține de opt ori mai multe minerale, de zece ori mai multe vitamine și de trei ori mai multe fibre”, a explicat nutriționistul.

*Mărul este o sursă bogată de antioxidanți, mai ales quercitina, substanță nutritivă care crește capacitatea de a memora, de enzime sănătoase care ajută digestia, dar și de vitamina C și fibre esențiale pentru buna funcționare a organismului.

cruciferoase*Legumele crucifere printre care se numără varza, conopida, broccoli și varza de Bruxelles au un puternic efect protector asupra sistemului nervos, mucoaselor, în special ale sistemelor respirator și digestiv, fiind prin aceasta adevărați paznici ai acestor organe împotriva infecțiilor, a spus Lygia Alexandrescu.

Aceste legume sunt bogate în nutrienți antioxidanți ca betacarotenul, vitamina C sau seleniul care protejează organismul de toate toxinele absorbite din mediul poluat.

*Spanacul este o plantă ce conține o serie de substanțe nutritive necesare pentru o bună activitate cerebrală și un sistem imunitar funcțional: fier, calciu, clorofilă, beta-caroten (necesar pentru formarea vitaminei A), vitamina C, B6, sodiu și potasiu. Sulful pe care-l conține spanacul ajută la eliminarea toxinelor din organism, iar vitamina A ajuta la îmbunătățirea vederii pe timp de noapte. Datorită conținutului mare de compuși flavonoizi, spanacul este un aliment medicament”, a susținut nutriționistul.

*Oul este un aliment complet care conține proteine de cea mai bună calitate.

„Gălbenușul conține un nivel ridicat de colină (vitamina B7) și lecitină care contribuie la îmbunătățirea funcțiilor neurologice, la reducerea inflamațiilor din organism, la dezvoltarea creierului în diverse stadii de creștere și la producerea serotoninei și dopaminei, cunoscute drept hormoni ai stării de bine, ai fericirii”, a mai arătat Lygia Alexandrescu.
Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

25 iulie – Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

Ioana Oprean

Publicat

în

25 iulie – Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu În data de 25 iulie, în fiecare an, credincioșii o prăznuiesc pe Sfânta Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Ana Sfânta Ana a fost mama Fecioarei Maria, mama lui Hristos. Ana era din seminția lui Levi […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

23 iulie 1869 | Se naște Gheorghe Adamescu, istoric literar și membru corespondent al Academiei Române

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

23 iulie 1869 | Se naște Gheorghe Adamescu, istoric literar și membru corespondent al Academiei Române Gheorghe Adamescu (n. 23 iulie 1869, București, România – d. 4 aprilie 1942, București, România) a fost un istoric literar, membru corespondent al Academiei Române din 1921, bibliograf, profesor de limba română și limba latină și autorul unor manuale […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Pe 23 iulie, credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Mucenic Foca. Cine a fost acesta

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Pe 23 iulie, credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Mucenic Foca. Cine a fost acesta Sfântul Mucenic Foca, cunoscut și sub numele de Sfântul Foca, este comemorat pe 23 iulie în calendarul ortodox. În această zi, credincioșii îi aduc omagiu și sărbătoresc memoria sa. Sfântul Mucenic Foca a fost un episcop și martir creștin din secolul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea