Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Toamna muzicală, un nou proiect cultural al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Toamna muzicală, un nou proiect cultural al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Miercuri, 6 octombrie 2021, începând cu ora 17:00, în Grădina Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba va avea loc o nouă activitate din proiectul 3.25 Poezii pe șase corzi. Proiectul este organizat de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba iar intrarea la eveniment este liberă, cu obligativitatea respectării măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

3.25 Poezii pe șase corzi este un proiect de animație culturală ce are ca scop promovarea colecțiilor bibliotecii, a poeziei și a textelor cântate, a cântecelor și a creatorilor. Fiecare activitate se desfășoară sub forma unor cluburi de muzică și poezie ce urmăresc să atragă înspre lectură și bibliotecă noi categorii de public. Totodată, prin derularea proiectului 3.25 Poezii pe șase corzi se urmărește încurajarea tinerilor creatori și muzicieni în susținerea unor acte artistice prin care să-și promoveze propriile creații sau compoziții.

În luna octombrie, poeziile cântate fac parte din opera poetului George Coșbuc, iar cu acest prilej vor fi prezentate publicului câteva repere din viața și opera acestui important poet român și va fi organizată o expoziție de carte ce va cuprinde volumele lui George Coșbuc, aflate în colecția de carte a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

George Coșbuc s-a născut la 20 septembrie 1866, în satul Hordou din județul Bistrița-Năsăud (azi se numește Coșbuc în onoarea marelui poet).

Tatăl său, preot greco-catolic, a studiat la școlile Blajului transmițându-i dragostea pentru învățătură, în general și pentru literatură, în mod special. După ce își definitivează studiile liceale se înscrie la Facultatea de Filosofie și Litere din Cluj, fiind tot mai interesat de folclor și de trecutul istoric al poporului român.

De-a lungul timpului va publica poezie, literatură pentru copii, publicistică, critică și va face traduceri. A tradus foarte mult din lirica străină și a adaptat traducerile la sufletul și mediul românesc autentic. Spre deosebire de mulți dintre predecesorii săi, Coșbuc a scos în evidență partea solară, idilică, a sufletului țăranului român, zugrăvindu-l în poezii de o frumusețe și un ritm deosebit de frumos.

Pentru activitatea sa literară, în 1916, va fi ales membru al Academiei Române. George Coșbuc a poposit la Alba Iulia în casa cu nr. 18 de pe actuala stradă George Coșbuc, unde în 1923, elevii de la Liceul „Mihai Viteazul” îi dezvelesc o placă cu următorul text: George Coșbuc (1866-1918). Poetul țărănimii a stat în această casă două zile.

Societatea de Lectură „G. Coșbuc” a elevilor de la Liceul „Mihai Viteazul”. Iunie 1923. În 2003 Fundația „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României” dezvelește o nouă placă memorială iar sculptorul Dumitru Paima l-a nemurit într-un bust de bronz, amplasat pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Accident rutier pe șoseaua de centură Alba Iulia între două mașini: Traficul este îngreunat

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO Accident rutier pe șoseaua de centură Alba Iulia între două mașini: Traficul este îngreunat Un accident rutier s-a produs marți, în jurul orei 20:30, pe șoseaua de centură din Alba Iulia între două autoturisme. Șase participanți la trafic au fost implicați, două persoane suferind leziuni ușoare. Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru asigurarea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea