Ținutele principilor transilvani vor fi recreate la Alba Iulia: „Înțelegerea unei epoci istorice” prin proiectul PRINCE
Ținutele principilor transilvani vor fi recreate la Alba Iulia: „Înțelegerea unei epoci istorice” prin proiectul PRINCE
Proiectul de Hotărâre, numărul 426 din 13 noiembrie 2024, privind aprobarea implementării de către Centrul Cultural Palatul Principilor a proiectului „Proiect Interactiv de Costumații de Epocă – PRINCE” în cadrul sesiunii I/2025 AFCN , precum și susținerea cheltuielilor necesare în acest sens – cofinanțare, a fost publicat în Monitorul Oficial Local.
Citește și: Primăria Alba Iulia se pregătește pentru iarna 2024 – 2025, în regim de urgență: Negociere directă pentru salubrizare stradală, curățarea și transportul zăpezii
Proiectul de Hotărâre în forma propusă de inițiatorul Gabriel Codru Pleșa, primar al municipiului Alba Iulia, publicat în Monitorul Oficial Local la data de 14 noiembrie 2024, va fi supus votului consilierilor locali în data de 15 noiembrie 2024:
Art. 1 – Se aprobă participarea Centrului Cultural Palatul Principilor în cadrul proiectului „Proiect Interactiv de Costumații de Epocă – PRINCE“.
Art. 2 – Se aprobă înființarea în cadrul Centrului Cultural Palatul Principilor a Unității de Management a Proiectului „Proiect Interactiv de Costumații de Epocă – PRINCE“, cu o durată de 11 luni, începând cu prima zi de implementare a proiectului, în conformitate cu prevederile contractului de finanțare.
Art. 3 – Se aprobă Regulamentul de Organizare şi Funcționare și Statul de funcții al Unității de Management a Proiectului, conform anexelor 1 și 2 care fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 4 – Municipiul Alba Iulia se angajează să asigure în bugetul Centrului Cultural Palatul Principilor resursele financiare necesare implementării optime a proiectului în condițiile rambursării/decontării ulterioare a cheltuielilor din bugetul aprobat pentru Sesiunea a I/2025 a AFCN.
Art. 5 – Municipiul Alba Iulia se angajează să asigure în bugetul Centrului Cultural Palatul Principilor contribuția proprie, respectiv suma de 24.812,20 lei, reprezentând 10,00 % din valoarea totală eligibilă a proiectului.
Art. 6 – Municipiul Alba Iulia se angajează să asigure în bugetul Centrului Cultural Palatul Principilor sumele pentru finanțarea costurilor neeligibile ale proiectului pe durata de implementare a activităţilor proiectului. În situația în care acestea apar.
Art. 7 – Municipiul Alba Iulia se angajează să aloce și susțină în bugetul Centrului Cultural Palatul Principilor toate costurile conexe proiectului care intervin în derularea acestuia, costuri care nu pot fi finanțate din bugetul de proiect și fără de care proiectul nu poate fi implementat.
Art. 8 – Municipiul Alba Iulia se obligă să respecte, pe durata pregătirii proiectului și a implementării acestuia, prevederile legislației comunitare și naționale în domeniul egalității de șanse, protecție a mediului, eficiență energetică, achizițiilor publice, ajutorului de stat, informare, publicitate.
Art. 9 – Se mandatează managerul Centrului Cultural Palatul Principilor în calitate de solicitant în cadrul proiectului „Proiect Interactiv de Costumații de Epocă – PRINCE“, în relația cu autoritatea finanțatoare și să semneze toate actele ce derivă din procesul de implementare și raportare în cadrul proiectului.
Art. 10 – Se mandatează managerul Centrului Cultural Palatul Principilor să delege responsabilități și să monitorizeze implementarea proiectului „Proiect Interactiv de Costumații de Epocă – PRINCE“, prin Decizii/Note Interne/Planuri de implementare/Referate şi alte documente specifice, în conformitate cu modul de organizare și funcționare specific instituției publice de cultură subordonată Consiliului local, cu dispozițiile legale aplicabile contractului de finanțare, bugetelor subsecvente și procedurilor tehnice și financiare de implementare stabilite de autoritatea finanțatoare.
Proiectul „Proiect Interactiv de Costumații de Epocă – PRINCE” presupune recrearea unor ținute ce au aparținut principilor transilvani (Regina Izabella Jagiello, Gabriel Bethlen, Ecaterina de Brandemburg, Mihai Viteazul) și conține componente de interacțiune VR, aplicații din zona tehnologiei informațiilor, interacțiuni prin ateliere educative.
Sumarul proiectului: Cunoașterea vestimentației are un rol fundamental în înțelegerea unei epoci istorice. Mijloc de comunicare simbolică, haina oferă, într-un limbaj universal, informații despre sexul, vârsta, etnia, originea geografică, orizontul cultural, statutul social, posibilitățile materiale, gusturile și caracterul purtătorului, dar reprezintă în același timp și un bun cu valoare intrinsecă, ce poate fi dăruit, moștenit, zălogit sau vândut, în funcție de aspirațiile și nevoile proprietarului.
Cercetările de sociologie și istorie a culturii materiale au demonstrat, de asemenea, rolul suveranului ca „trendsetter” în rândul supușilor săi. Având în vedere aceste realități, Centrul Cultural Palatul Principilor propune un proiect care vizează reconstituirea unor ținute princiare din secolele XVI-XVII, însoțită de o platformă interactivă și o serie de manifestări științifice și educaționale, menite să faciliteze decodarea mesajului politic, social și economic transmis de obiectele vestimentare.
Proiectul a fost aplicat în cadrul apelului de proiecte I/2025 al Administrației Fondului Cultural Național în cadrul ariei patrimoniu cultural material și a fost selectat în urma evaluării administrative, iar după etapa evaluării a obținut punctajul de 91,83 puncte, clasându-se pe poziția 8 din 13 proiecte finanțate, respectiv 39 proiecte ce au fost selectate la evaluare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
VIDEO | Locuința unor albaiulieni, decor de vis de Crăciun: Mii de luminițe, reni și un Moș Crăciun, împodobesc terasa și balconul
Locuința unor albaiulieni, decor de vis de Crăciun: Mii de luminițe, reni și un Moș Crăciun, împodobesc terasa și balconul Magia sărbătorilor de iarnă a pătruns de zile bune în casele albaiulienilor, cu săptămâni chiar înainte de venirea Crăciunului. Unii dintre aceştia, mai ales cei care au copii acasă, şi-au împodobit casele cu multe luminiţe […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum o oră
Cele mai frumoase mesaje de Crăciun. Urări și felicitări pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 4 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
MESAJE de CRACIUN fericit 2024! Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de SĂRBĂTORI 2024. URARI şi FELICITARI pe care le puteţi trimite prin SMS de Sărbători