Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Actualitate

Tichete casnice 2024 | Cine poate fi beneficiar sau prestator casnic. Condiții pentru beneficiari și prestatori casnici. Termenul de utilizare sau valorificare a tichetelor casnice

Cezar Lancrajan

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Tichete casnice 2024 | Cine poate fi beneficiar sau prestator casnic. Condiții pentru beneficiari și prestatori casnici. Termenul de utilizare sau valorificare a tichetelor casnice

Tichetele de activități casnice, destinat atât beneficiarilor de activități casnice la achiziționare, precum și prestatorilor de activități casnice după primirea acestora și prevederile privind tichete de activități casnice au fost reglementate ieri, 19 septembrie, printr-o Hotărâre de Guvern. 

Citește și: Ajutoare sociale de la stat 2024-2025: Carduri de alimente, tichete sociale și vouchere de energie pentru 2 milioane de români

Tichetele de activități casnice pot fi utilizate sau valorificate în termen de 12 luni de la achiziționare, în cazul beneficiarilor, respectiv timp de 12 luni de la primire, în cazul prestatorilor casnici.

Tichetele de activități casnice nevalorificate în acest termen vor fi anulate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în platforma electronică, în termen de 30 de zile de la data expirării celor 12 luni.

Măsura este prevăzută într-o hotărâre de Guvern adoptată în 19 septembrie 2024, care urmăreşte eficientizarea sistemului de plată și de evidenţă a activității prestatorului casnic.

Actul normativ adoptat mai prevede că în cazul în care beneficiarul casnic nu completează corect si veridic datele şi informațiile pe tichetele de activități casnice pe suport hârtie, acesta trebuie să acorde prestatorului casnic alte tichete, cele completate greșit fiind restituite agenției pentru ocuparea forței de muncă în vederea anulării.

Poate fi prestator casnic orice persoană fizică care a împlinit 16 ani care doreşte să aibă sau să-şi suplimenteze veniturile prin prestarea, ocazional, de activități casnice necalificate, fie că este şomer, pensionar, elev, student sau angajat

În total, au fost stabilite 34 de activități care pot fi remunerate exclusiv cu tichete valorice şi care vizează îngrijirea locuinţelor sau a grădinilor, a animalelor de companie sau sprijinirea persoanelor dependente.

Persoanele interesate să devină prestator casnic sau beneficiar casnic trebuie să se înregistreze în platforma tichete anofm.ro. Avantajul pe care îl aduce înrolarea în platformă şi prestarea activităţilor în baza tichetelor este faptul că lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie şi de sănătate, cu condiția preschimbării a cel puțin 85 de tichete de activități casnice, respectiv 1.275 de lei/lună.

Reglementarea activităților prestatorului casnic constituie una dintre reformele asumate de statul român prin Planul Național de Redresare şi Reziliență (PNRR).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

FOTO | Accident rutier între Oarda și Limba: Un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile

Cezar Lancrajan

Publicat

în

FOTO | Accident rutier între Oarda și Limba: Un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile Un accident rutier s-a produs astăzi, 26 septembrie, în jurul orei 21:35, între localitățile Oarda și Limba. Din primele informații transmise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgență “UNIREA” al Judeţului Alba în incident a fost implicat un singur autoturism […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea