Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Curier Județean

Târgul de Fete de pe Muntele Găina – mii de oameni sunt așteptați, sâmbătă și duminică, la cea mai cunoscută sărbătoare populară a românilor 

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Târgul de Fete de pe Muntele Găina – mii de oameni sunt așteptați, sâmbătă și duminică, la cea mai cunoscută sărbătoare populară a românilor

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Mii de oameni sunt așteptați și în acest an la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare și cea mai cunoscută sărbătoare populară din România. Târgul are o vechime de sute de ani și este organizat anual în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea Sfântului Ilie (20 iulie).

Citește și: PROGRAM – Târgul de Fete de pe Muntele Găina 2023

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Ediția din acest an se va desfășura în 22 și 23 iulie 2023, iar programul cultural-artistic cuprinde spectacole și concerte extraordinare susținute de o parte dintre cei mai îndrăgiți artiști români, târgul național al meșterilor tradiționali, difuzări de filme etnografice, momente comemorative, focuri de tabără și de artificii.

Târgul de Fete a debutat, sâmbătă, 22 iulie 2023, pe Muntele Găina, unde este amenajat Târgul meșterilor tradiționali „Alba Tradițional” (cu peste 40 de meșteri tradiționali din diferite zone ale României). De la ora 14:00 este programată proiecția filmului documentar „Purtata – Jocul fetelor și al nevestelor de pe Târnave”, iar de la ora 15:00 va începe un spectacol folcloric extraordinar susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, cu dirijorul Alexandru Pal și soliștii Roxana Reche, Dorina Narița, Floricica Moga și Nicolae Plută.

Programul va continua de la ora 17:00 cu alte proiecții de filme documentare: „Altarul Soarelui”, „Țara Moților”, „Drama lui Avram Iancu”, „Cămeșa cu ciupag și Aurelia Matei”.

Seara va continua cu concertele extraordinare susținute de Spitalul de Urgență cu Dan Helciug și Randi, iar apoi cu un show extraordinar de muzică electronică susținut de DJ Harra. Prima zi a târgului se va încheia cu un foc de artificii oferit de Primăria Comunei Avram Iancu.

În paralel, de la ora 16:00, va avea loc în comuna Avrama Iancu, de la poalele Muntelui Găina, spectacolul „Cântec, joc și voie bună” susținut de: Tulnicăresele din Avram Iancu, Ansamblul folcloric „Doina Ampoiului” din Zlatna, Ansamblul folcloric „Vințana” din Vințu de Jos, Ansamblul folcloric „Fântânița de piatră” din Șpring, Radu Ille, Marinela Baba, Ioan Cristian Țăran, Maria Dan Păucean, Paula Hriscu. În spectacol va fi inclus și un program de dansuri „Copilăria în pas de dans”, pregătit de instructorul Alina Furdui.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina va continua, duminică, 23 iulie 2023, cu o ceremonie de depunere de coroane, jerbe și buchete de flori și o slujbă religioasă în memoria lui Avram Iancu, Erou al Națiunii Române. Programul va fi întregit de Tulnicăresele din Avram Iancu și Fanfara Județului Alba, sub dirijarea lui Coriolan Honcaș. Pe parcursul zilei de duminică va continua Târgul meșterilor tradiționali „Alba Tradițional” și manifestările vor cuprinde și spectacolul folcloric extraordinar „Muntele Găina unește tradițiile românești”, susținut de Tulnicăresele din Avram Iancu, Nicolae Furdui Iancu, Ionuț Fulea, Mirela Mănescu Felea, Grupul instrumental „Crai Nou” din Alba Iulia, Ansamblul folcloric „Florile Mureșului” din Arad, alături de soliștii Diana Giorgiana Mihuț, Andrei Gurău și Răzvan Nuțiu, Ansamblul folcloric „Datina” din Bihor și Grupul de tulnicărese „Moațele” din Câmpeni, cu solista Daiana Marușca, Ansamblul folcloric „Strugurelul” din Valea Lungă, alături de soliștii Alexandra Băcilă, Bianca Crețu și Cristina Căpâlnean, Ansamblul folcloric „Citera cu dor” din Ciuruleasa.

„În fiecare an, pe Muntele Găina se rescrie povestea frumoasă a Târgului de Fete, cea mai mare și cea mai cunoscută sărbătoare populară românească. Târgul de Fete de pe Muntele Găina este un brand al Județului Alba, dar și al României, fiind dovada vie a păstrării tradițiilor și obiceiurilor românești. În prezent, Târgul de Fete reprezintă modul în care ne arătăm respectul pentru zestrea culturală, conservăm și valorificăm folclorul și obiceiurile tradiționale românești. Vă invităm cu mare drag pe Muntele Găina pentru a ne bucura împreună de două zile cu tradiții, obiceiuri și folclor”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena”.

Târgul de Fete este o marcă înregistrată a Județului Alba, fiind organizată de Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” și Primăria Comunei Avram Iancu.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este pe drept cuvânt un brand al României, manifestarea fiind cunoscută ca și cea mai mare sărbătoare populară în aer liber. Târgul se desfășoară pe vârful Muntelui Găina, la 1467 de metri, fiind atestat pentru prima dată în 1816. Sărbătoarea se organizează, în fiecare an, din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. La Târgul de Fete se adunau locuitorii din Munții Apuseni pentru a face schimb de produse dar era și un prilej pentru întâlnirea și căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinții. Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte iar duminica cu noaptea in cap se urca pe munte în poiana unde avea loc târgul. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoții care participau la acest eveniment. Ceremonia era însoțită de cântece și schimb de jocuri cu „strigături”, iar fetele „se luau”, nu se cumpărau.

În decursul timpului la Târgul de Fete au participat, potrivit relatărilor istorice, personalități importante precum împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania, în 1852, primul-ministru al României din perioada interbelică Ionel I. C. Brătianu, pentru vizita acestuia fiind amenajată o tabără de corturi, sau regele României Ferdinand I, în 1924, în prezența căruia s-a sfințit „Crucea Iancului”.

Astăzi, Târgul de fete de la Găina s-a transformat într-o mare sărbătoare folclorică, la care își dau concursul locuitorii din zona Munților Apuseni, din județele apropiate și chiar din ținuturi mai îndepărtate ale țării.

Deschiderea o fac vestitele tulnicărese de la Avram Iancu, după care urmează programul artistic al participanților care durează până spre seară. Începând din 2006 Târgul de Fete de pe Muntele Găina este marcă înregistrată a Consiliului Județean Alba și are ca slogan chemarea: „Hai pe Muntele Găina, hai pe muntele dragostei!”

Accesul pe platoul de pe Muntele Găina, unde se desfășoară manifestările, este posibil pentru autoturisme și microbuze de până la 20 de locuri. Pe drumul județean DJ 762 se ajunge în comuna Avram Iancu, localitatea cea mai apropiată de Muntele Găina, iar de aici drumul se continuă pe un drum pietruit și practicabil pentru mijloacele auto până pe platoul unde au loc manifestările. Pe munte există o zonă de campare pentru cei care vor să petreacă două zile minunate în natură.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Bărbat din Alba „premiat” cu dosar penal: Și-a amenințat soția cu moartea și a distrus mai multe bunuri dintr-o locuință

Cezar Lancrajan

Published

on

Bărbat din Alba „premiat” cu dosar penal: Și-a amenințat soția cu moartea și a distrus mai multe bunuri dintr-o locuință La data de 18 noiembrie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Baia de Arieș, au fost sesizați de către o femeie de 48 de ani, din oraș, cu privire la faptul că a fost victima […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea