Rămâi conectat

Actualitate

Țăranii care au peste 5 porci, nevoiţi să se înregistreze şi să plătească impozit. Modificările privind fermele, adoptate după normele impuse de UE

Ziarul Unirea

Publicat

în

Țăranii care au peste 5 porci, nevoiţi să se înregistreze şi să plătească impozit. Modificările privind fermele, adoptate după normele impuse de UE

Sărbătoarea Muzicii 2025

Ministerul Agricultorii şi Dezvoltării Rurale a făcut mai multe precizări, la solicitarea B1.ro, privind ordinul de ministru, publicat în Monitorul Oficial din 18 martie 2019, care prevede reclasificarea fermelor de suine.

„Ordinul MADR nr.224/2019 nu restricționează sub nicio formă creșterea porcilor în gospodăriile populației, ci reglementează din punct de vedere tehnic dimensiunile exploatațiilor în vederea înregistrării tuturor efectivelor de porcine, urmărind totodată mișcarea animalelor pentru a se asigura trasabilitatea”, se arată în răspunsul Ministerului Agriculturii.

Reamintim că prin acest ordin , se prevede că ţăranii pot creşte doar până la 5 porci fără a fi nevoiţi să se înregistreze şi să plătească impozit. Anterior, prin ordinul din 2017, se prevedea că fermierii nu sunt nevoiţi să se înregistreze dacă au până în 20 de capete de porci.

„Exploatațiile cu un efectiv de maxim 5 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg sunt ferme de suine de subzistență destinate autoconsumului și nu sunt supuse regulilor de înregistrare la Registrul Comerțului, fiind scutite de impozite.

Deținătorii de exploatații agricole cu un număr cuprins între 6 și 130 de capete se înregistrează gratuit la ANSVSA, cele care depășesc 130 de capete se consideră ferme mari de suine și se înregistrează la Registrul Comerțului, în Sistemul Național de Identificare a animalelor, îndeplinesc normele de biosecuritate și sunt autorizate sanitar – veterinar„, precizează Ministerul Agriculturii pentru B1.ro.

Instituţia a subliniat că toate aceste modificări s-au făcut „în baza prevederilor Regulamentului UE nr. 220/2015 care vizează clasificarea fermelor în funcție de dimensiunea economică a acestora, întrucât Regulamentul UE 1242/2008, care a stat la baza ordinului anterior, a fost abrogat, atrăgând după sine anularea ordinului MADR 300/2017”.

În Europa, România este țara cu numărul cel mai mare de porci crescuți în gospodăriile individuale, iar acest ordin are o importanţă însemnată pentru fermierii români.

Redăm integral precizările Ministerului Agriculturii:

Ordinul MADR nr.224/2019 nu restricționează sub nicio formă creșterea porcilor în gospodăriile populației, ci reglementează din punct de vedere tehnic dimensiunile exploatațiilor în vederea înregistrării tuturor efectivelor de porcine, urmărind totodată mișcarea animalelor pentru a se asigura trasabilitatea.

Clarificările suplimentare prin ordinul MADR 224/2019 s-au făcut în baza prevederilor Regulamentului UE nr. 220/2015 care vizează clasificarea fermelor în funcție de dimensiunea economică a acestora, întrucât Regulamentul UE 1242/2008, care a stat la baza ordinului anterior, a fost abrogat, atrăgând după sine anularea ordinului MADR 300/2017.

Toate precizările din ordin sunt destinate clarificărilor tehnice privind înregistrarea efectivelor de animale, norme impuse de Uniunea Europeană.

Exploatațiile cu un efectiv de maxim 5 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg sunt ferme de suine de subzistență destinate autoconsumului și nu sunt supuse regulilor de înregistrare la Registrul Comerțului, fiind scutite de impozite.

Deținătorii de exploatații agricole cu un număr cuprins între 6 și 130 de capete se înregistrează gratuit la ANSVSA, cele care depășesc 130 de capete se consideră ferme mari de suine și se înregistrează la Registrul Comerțului, în Sistemul Național de Identificare a animalelor, îndeplinesc normele de biosecuritate și sunt autorizate sanitar – veterinar.

Sursa: b1.ro

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Dezastrul de la Praid s-ar putea repeta și la un alt simbol al României: Salina Turda are nevoie urgentă de lucrări de consolidare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dezastrul de la Praid s-ar putea repeta și la un alt simbol al României: Salina Turda are nevoie urgentă de lucrări de consolidare Autoritățile locale din Cluj cer ajutor pentru un alt simbol al României, Salina Turda, pentru a evita un alt dezastru, asemenea celui de la Praid. Este nevoie urgentă de lucrări de consolidare, după […]

Citește mai mult

Actualitate

Premierul Bolojan interzice tuturor ministerelor deplasările externe fără aprobarea sa: Vor fi limitate și vor respecta reguli clare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Premierul Bolojan interzice tuturor ministerelor deplasările externe fără aprobarea sa: Vor fi limitate și vor respecta reguli clare Miercuri, 9 iulie 2025, toate ministerele au primit o circulară prin care sunt informate că, de acum înainte, deplasările externe vor fi limitate și vor respecta reguli clare. Ilie Bolojan le-a cerut tuturor ministerelor să reducă pe […]

Citește mai mult

Actualitate

Leul, în prăbușire: A treia zi consecutiv în care scade în raport cu moneda unică europeană

Ziarul Unirea

Publicat

în

Leul, în prăbușire: A treia zi consecutiv în care scade în raport cu moneda unică europeană Leul își continuă deprecierea față de moneda unică europeană.  Conform cursului de referință anunțat miercuri, 9 iulie 2025, de Banca Națională a României, euro se apreciază și mai mult față de moneda națională. Dacă marți, 8 iulie 2025, un […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea