„Tanti Fica”, bătrâna din Alba cu pensie de de 15 lei pe lună, nu este singura persoană vârstnică uitată de stat. Ministerul Muncii a mai descoperit 1000 de cazuri
Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a declarat că „Tanti Fica”, bătrâna din județul Alba cu un venit de 15 lei pe lună, nu este singura care se află în această situație, și că alte 1000 de persoane vârstnice sunt nedreptățite prin neactualizarea indemnizației de urmaș.
„Cazul doamnei F.J. din Alba, bătrâna căreia nu i s-a actualizat indemnizaţia după soţul decedat, pentru fiecare lună din stagiul militar efectuat de acesta în cadrul detaşamentelor de muncă din cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961, nu este singular. Din păcate, nu este!
La prima estimare, rezultă că sunt peste 1.000 de persoane cărora statul le datorează bani. Acestea nu sunt pensii, sunt indemnizaţii pe o lege separată de legea pensiilor. Poate că nu a făcut-o nimeni intenţionat dar tot greşeală se numeşte. O greşeală care trebuie asumată. Nu s-au introdus datele iniţiale în aplicaţia electronică, s-a lucrat pe hârtie şi, când a venit actualizarea în 2016, nu s-a făcut automat pentru că nu erau informaţiile iniţiale introduse. Nu şi-a mai amintit nimeni de dosarul din raft. România din sistemul public e plină de greşeli pentru că nu acceptă digitalizarea. Tot la hârtie şi dosar are tendinţa să revină.
Între timp doamnei i se plătesc banii datoraţi. Pentru toată perioada din 2016 de la actualizarea cuantumului indemnizaţiei. Noroc că am reuşit, alături de parlamentarii PNL şi de liderul grupului de la cameră, F. Roman, să scoatem recent, din legislaţie, perioada de prescripţie de 3 ani pentru deciziile greşite imputabile statului. Există, când mă uit în spate, câteva lucruri concrete pe care le las la finalul acestui mandat”, notează ministrul Alexandru.
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, intervine în cazul femeii de 76 de ani din comuna Ceru Băcăinţi, judeţul Alba, care trieşte singură, într-un cătun de munte, cu pensie de doar 15 lei pe lună.
Violeta Alexandru susţine că a verificat situaţia femeii la Casa de Pensii Alba şi a constatat că nu i-a fost actualizată pensia de urmaş.
Jurj Fica, sau ”Tanti Fica”, femeia văduvă de 76 de ani, nu are copii sau nepoţi şi, astfel, nu are la cine să ceară ajutor în caz de nevoie. Locuieşte singură în cătunul Fântânele, la aproape 10 kilometri de centrul comunei Ceru Băcăinţi din Alba.
Accesul până la locuinţa acesteia se face doar cu o maşina de teren, plus o urcare pe deal de circa o jumătate de oră. Pe timpul verii, mai are un vecin care stă cu animalele în zona, dar iarnă este singură în vârful de deal din Apuseni. Soţul ei a murit în urmă cu şapte ani. El avea pensie de 30 de lei, iar văduvei i-a rămas jumătate din această suma, pensie de urmaş.
Sursa: adevarul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1: Vot masiv în diasporă și prezență de aproape trei ori mai mare la vot decât la alegerile din 2024
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1: Vot masiv în diasporă și prezență de aproape trei ori mai mare la vot decât la alegerile din 2024 Peste 127.000 de români au votat la secţiile din afara ţării, în cadrul scrutinului pentru alegerea preşedintelui, până sâmbătă, 3 mai 2025, la ora 10.00. Acestora li se adaugă 4.106 votanţi […]
Vești bune pentru angajații din România: Urmează o nouă minivacanță în iunie 2025. Câte zile libere vor avea
Vești bune pentru angajații din România: Urmează o nouă minivacanță în iunie 2025. Câte zile libere vor avea Românii se bucură zilele acestea de minivacanța de 1 Mai 2025, însă mulți dintre salariați se întreabă deja când este următoarea minivacanță? Vestea bună este că nu va trebui să aștepte prea mult, pentru că luna iunie […]
PENSII 2025 | Cine beneficiază de puncte de stabilitate la calculul pensiei. Precizările Casei de Pensii
Pensii 2025 | Cine beneficiază de puncte de stabilitate la calculul pensiei. Precizările Casei de Pensii În situația persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare contributiv mai mare de 25 de ani, pentru stagiul de cotizare contributiv care depășește acest plafon se acordă un număr de puncte de stabilitate, precizează Casa Naționbală de Pensii. […]