Rămâi conectat

Actualitate

„Tanti Fica”, bătrâna din Alba cu pensie de de 15 lei pe lună, nu este singura persoană vârstnică uitată de stat. Ministerul Muncii a mai descoperit 1000 de cazuri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a declarat că „Tanti Fica”, bătrâna din județul Alba cu un venit de 15 lei pe lună, nu este singura care se află în această situație, și că alte 1000 de persoane vârstnice sunt nedreptățite prin neactualizarea indemnizației de urmaș.

„Cazul doamnei F.J. din Alba, bătrâna căreia nu i s-a actualizat indemnizaţia după soţul decedat, pentru fiecare lună din stagiul militar efectuat de acesta în cadrul detaşamentelor de muncă din cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961, nu este singular. Din păcate, nu este!

La prima estimare, rezultă că sunt peste 1.000 de persoane cărora statul le datorează bani. Acestea nu sunt pensii, sunt indemnizaţii pe o lege separată de legea pensiilor. Poate că nu a făcut-o nimeni intenţionat dar tot greşeală se numeşte. O greşeală care trebuie asumată. Nu s-au introdus datele iniţiale în aplicaţia electronică, s-a lucrat pe hârtie şi, când a venit actualizarea în 2016, nu s-a făcut automat pentru că nu erau informaţiile iniţiale introduse. Nu şi-a mai amintit nimeni de dosarul din raft. România din sistemul public e plină de greşeli pentru că nu acceptă digitalizarea. Tot la hârtie şi dosar are tendinţa să revină.

Între timp doamnei i se plătesc banii datoraţi. Pentru toată perioada din 2016 de la actualizarea cuantumului indemnizaţiei. Noroc că am reuşit, alături de parlamentarii PNL şi de liderul grupului de la cameră, F. Roman, să scoatem recent, din legislaţie, perioada de prescripţie de 3 ani pentru deciziile greşite imputabile statului. Există, când mă uit în spate, câteva lucruri concrete pe care le las la finalul acestui mandat”, notează ministrul Alexandru.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, intervine în cazul femeii de 76 de ani din comuna Ceru Băcăinţi, judeţul Alba, care trieşte singură, într-un cătun de munte, cu pensie de doar 15 lei pe lună.

Violeta Alexandru susţine că a verificat situaţia femeii la Casa de Pensii Alba şi a constatat că nu i-a fost actualizată pensia de urmaş.

Jurj Fica, sau ”Tanti Fica”, femeia văduvă de 76 de ani, nu are copii sau nepoţi şi, astfel, nu are la cine să ceară ajutor în caz de nevoie. Locuieşte singură în cătunul Fântânele, la aproape 10 kilometri de centrul comunei Ceru Băcăinţi din Alba.

Accesul până la locuinţa acesteia se face doar cu o maşina de teren, plus o urcare pe deal de circa o jumătate de oră. Pe timpul verii, mai are un vecin care stă cu animalele în zona, dar iarnă este singură în vârful de deal din Apuseni. Soţul ei a murit în urmă cu şapte ani. El avea pensie de 30 de lei, iar văduvei i-a rămas jumătate din această suma, pensie de urmaş.

Sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul În jur de 4 milioane de seniori nu vor primi pensiile până de paște sau doar după paște, datorită poștei române care va avea un program special în următoare minivacanță. Livrarea acestora va începe pe 2 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea