Rămâi conectat

Ştirea zilei

Suspiciune de PESTĂ PORCINĂ în Alba: 19 porci omorâți într-o comună din județ. DSVSA neaga existența unui focar

Mondoc Adriana

Publicat

în

Suspiciune de PESTĂ PORCINĂ în Alba: 19 porci omorâți într-o comună din județ. DSVSA neaga existența unui focar

Satul Buninginea, din comuna Ciuruleasa situată în Munţii Apuseni a fost cuprins de panică, vineri, 23 noiembrie, după ce un zvon privind apariţia pestei porcine s-a răspândit rapid printre locuitori.

Panica a fost provocată de prezenţa în sat a unei echipe de medici veterinari care a ridicat mai mulţi porci de la o persoană.

Locuitorii au interpretat situaţia ca fiind determinată de apariţia pestei porcine în comună şi au început să îşi taie porcii din gospodării. Un număr de 19 porci ar fi fost ridicaţi, joi, 22 noiembrie, de la un crescător de animale, au fost ucişi şi îngropaţi.

Deocamdată nu se ştie dacă este vorba despre pestă porcină. DSVSA neaga existența unui focar în județ. Cert este că animalele ar fi fost aduse din judeţul Bihor, lucru interzis în perioada de carantină impusă de autorităţi din cauza virusului pestei porcine.

Se pare că polițiștii din Albac au prins locuitori ai satului în timp ce transportau, pe timpul nopții, un număr de 16 porci aduși din Bihor. Pentru că medicul veterinar nu a fost găsit, la fața locului s-au deplasat reprezentanții DSVSA Alba. Potrivit surselor, cei 16 porci, împreună cu alți 3 care se aflau în gospodărie, au fost arși. S-au recoltat probe în vederea efectuării analizelor, dar durează 15 zile până la aflarea rezultatului. Locuitorii comunei sunt panicați.

Reamintim că activitatea târgurilor de animale autorizate din județ este suspendată pe perioadă nelimitată. Trransportul și comercializarea porcilor sunt interzise ca o măsură pentru a preveni răspândirea pestei porcine.

Pesta porcină africană ( PPA ) este boala periculoasă ce se manifestă la suine și care, la acest moment, nu se poate trata și pentru care nu există vaccin. Afecțiunea a fost confirmată în această perioadă în mai multe exploatații din România, autoritățile și fermierii fiind în alertă ca pesta porcină africană să nu se extindă.

Virusul pestei porcine africane nu se transmite la om şi nu afectează omul.

Conform informațiilor de pe site-urile de specialitate, PPA a fost descoperită pentru prima dată în Kenya, în Africa. În Europa, pesta porcină africană a fost confirmată în 1957 în portugalia, în zona aeroportului din Lisabona, unde deșeuri alimentare au fost folosite pentru hrana porcinelor. Au existat apoi mai multe valuri ale acestei boli, ultimul fiind activ chiar în această perioadă la nivelul european, unde se apreciază că virusul a fost adus de mistreți din Ucraina.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea