Rămâi conectat

Actualitate

Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani

Una dintre cele mai controversate măsuri incluse în noul program de guvernare vizează direct micii fermieri din România. Executivul propune creșterea suprafeței minime eligibile pentru a beneficia de plăți directe, de la 1 hectar la 2 hectare.

Dacă această măsură va fi adoptată, peste 225.000 de fermieri români vor fi excluși de la acordarea subvențiilor.

Ce prevede noul program de guvernare

Potrivit celei mai noi versiuni a programului guvernamental, se are în vedere „creșterea suprafeței minime eligibile în cererea unică de plată pe suprafață de la 1 ha la 2 ha pentru fermierii din sectorul vegetal.

„În cadrul campaniei 2025 au fost înregistrați în baza de date a APIA un număr de 225.968 de fermieri cu suprafețe mai mici de 2 hectare. Aceștia vor fi declarați eligibili la plata abia după finalizarea tuturor controalelor administrative și pe teren/monitorizare după caz”, au declarat pentru Economica.net reprezentanți ai APIA.

Măsura, dacă va fi aplicată în forma propusă, ar elimina de la finanțare fermierii care exploatează sub 2 hectare – adică exact categoria de producători care până acum erau sprijiniți pentru menținerea unei agriculturi de subzistență, în special în zonele rurale defavorizate.

Cine va fi afectat de tăierea de subvenții APIA?

Potrivit datelor oferite de APIA (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură), în cadrul campaniei 2025, în baza de date a instituției sunt înregistrați 225.968 de fermieri cu suprafețe mai mici de 2 hectare. Aceștia sunt momentan eligibili pentru plată doar după ce vor trece de controalele administrative și pe teren, însă dacă noua reglementare intră în vigoare, vor fi excluși total de la plata subvențiilor.

Această decizie ar putea avea un impact economic și social semnificativ, în condițiile în care marea majoritate a micilor agricultori depind de sprijinul european pentru menținerea activităților agricole de bază.

Subvenții pentru agricultură, finanțate din bugetul UE

În anul 2025 fermierii pot beneficia de sprijin financiar prin următoarele intervenții aferente sectoarelor vegetal, în conformitate cu Planul național strategic PNS 2023-2027, sprijin finanțat de Fondul European de Garantare Agricolă, de Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi de la bugetul naţional:

Plăţile directe decuplate prevăzute în PNS 2023-2027:

PD-01: sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilităţii – BISS. Se acordă anual, din fonduri UE, pentru fiecare hectar eligibil declarat de fermieri.

PD-02: sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustena-bilităţii – CRISS. Este o plată decuplată anuală per hectar eligibil („primele hectare”) către fermierii care au dreptul la o plată în cadrul sprijinului de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS).

PD-03: sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri – CIS-YF. Presupune acordarea unei plăți decuplate de producție pe hectarul eligibil declarat de tânărul fermier (sub 40 de ani)

schemele pentru climă, mediu şi bunăstarea animalelor, denumite în continuare ecoscheme, după cum urmează:

Ecoscheme în sectorul vegetal:

PD-04: practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil;

PD-05: practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici, respectiv gospodăriile tradiţionale;

PD-06: înierbarea intervalului dintre rânduri în plantaţiile pomicole, viticole, pepiniere şi hameişti;

PD-28: menținerea de zone neproductive și/sau înființarea de elemente noi de peisaj pe terenurile arabile;

CIS, sprijinul cuplat pentru venit – din fonduri ale FEGA ( Fondul European de garantare Agricolă)

Intervenții în sectorul vegetal:

PD-09: sprijin cuplat pentru venit – soia;

PD-10: sprijin cuplat pentru venit – lucernă;

PD-11: sprijin cuplat pentru venit – leguminoase pentru industrializare, mazăre de grădină, fasole boabe și fasole păstăi;

PD-12: sprijin cuplat pentru venit – cânepă; PD-13: sprijin cuplat pentru venit – orez;

PD-14: sprijin cuplat pentru venit – sămânță de cartof;

PD-15: sprijin cuplat pentru venit – hamei;

PD-16: sprijin cuplat pentru venit – sfecla de zahăr;

PD-17: legume cultivate în câmp destinate industrializării, în cultură principală/secundară: tomate, castraveţi, ardei, vinete;

PD-18: sprijin cuplat pentru venit – legume cultivate în sere și solarii (tomate, castraveți, ardei, vinete);

PD-19: sprijin cuplat pentru venit – fructe (prune, mere, cireșe, vișine, caise și piersici);
PD-20: sprijin cuplat pentru venit – producere sămânță pentru plante furajere.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Când se dau alocaţiile pentru copii în iulie 2025: Banii, virați fără întârzieri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Când se dau alocaţiile pentru copii în iulie 2025: Banii, virați fără întârzieri Marea majoritate a părinților care încasează alocația de stat pentru copii sunt interesați să afle când intră mai exact alocația pe card, data putând varia în anumite situații. În România, alocația de stat se acordă copiilor cu vârsta de până la 18 […]

Citește mai mult

Actualitate

România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor Deși România are resurse hidrografice din belșug și unele dintre cele mai apreciate izvoare de apă minerală de pe continent, am ajuns să plătim pe litrul de apă mai mult ca locuitorii din statele mai bogate ale Europei. […]

Citește mai mult

Actualitate

Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune

Ziarul Unirea

Publicat

în

Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune Economistul Radu Georgescu face o comparație între cum a fost aprobat planul fiscal în România și cum se procedează într-o țară civilizată, cum e de exemplu Elveția, unde toate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea