Rămâi conectat

Actualitate

Subteranul oraşului Ocna Mureş rămâne tot o necunoscută riscantă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Primăria Ocna Mureş a scos marţi, 26 aprilie, pentru a treia oară la licitaţie lucrările de prospecţiune a subteranului oraşului, în zonele administrate de primărie, respectiv spaţiul public. Lucrarea a fost defalcată în două părţi, pentru a permite eventualilor contractanţi să subcontracteze lucrările în cazul în care nu dispun de toate utilajele necesare. După dezastrul din 23 decembrie anul trecut, când magazinul Plus din Ocna Mureş a fost înghiţit de un hău care s-a umplut rapid cu apă sărată, toată suflarea localităţii aşteaptă cu nerăbdare să vadă care este pronosticul pentru viitorul lor şi al propriilor locuinţe. Şi aşteaptă, şi aşteaptă…. dar la lucrarea de cercetare a subsolului nu s-a prea înghesuit nimeni până acum. Nici nu prea are cine să se înghesuie pentru că, potrivit autorităţilor locale din Ocna Mureş, doar vreo două institute din România deţin aparatura necesară pentru prospecţiuni de specialitate a subsolului salin din Ocna Mureş. Aceleaşi autorităţi locale ne-au lăsat de înţeles că firmele cu pricina nu se prea avântă să liciteze lucrarea deoarece sumele vehiculate de la buget li se par cam mici. Aşa că cetăţenii din Ocna Mureş se mulţumesc, de nevoie, doar cu diverse speculaţii sau măsurătorile paralele făcute de firma Salina din localitate, pentrul uzul său intern.
Prima lucrare solicitată de Primăria Ocna Mureş se referă la „executarea de investigaţii geoelectrice prin metoda E.R.T. (inclusiv tomografie), Corelarea volumelor informaţionale, obţinute prin măsurători şi reprezentare 3D a situaţiei constatate, concluzii şi recomandări”. Primăria este dispusă să plătească pentru această lucrare aproape 200.000 RON. Data limită de depunere a ofertelor este 9 mai a.c. Obiectul celui de-al doilea contract îl constituie „elaborarea de studii hidrogeotehnice pentru zona propusă, care să propună măsurile ce trebuie întreprinse pentru stoparea alunecărilor de teren, consolidarea zonei afectate de surpare, propunerile pentru reamenajarea zonei, studiile cuprinzând atât situaţia existentă cât şi propunerile pentru reabilitarea zonei, precum şi un deviz general pentru executarea lucrărilor propuse, pe obiective şi faze de execuţie”. Valoarea estimată a acestui contract de achiziţii publice este tot de 200.000 RON şi data limită de depunere a ofertelor este de 9 mai a.c.
Faptul că nimeni nu cunoaşte cu exactitate cât de „şvaiţer” este subsolul oraşului Ocna Mureş, îndeosebi în zona fostelor mine, adică foarte aproape de centrul civic, nu a împiedicat Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) să includă anul acesta localitatea într-un amplu proiect de dezvoltare a infrastructurii… turistice. În prezent este aşteptată la Ocna Mureş o reprezentantă a MDRT care să prospecteze terenul (deci, până la urmă, tot prospectează cineva!) în vederea stabilirii viitoarei locaţii pentru un centru balnear (wellness, spa, băi sărate etc.). Dacă specialiştii de la MDRT au stabilit că viitorul oraşului Ocna Mureş este reprezentat de turism, poate că aşa o fi, în condiţiile în care industria mineritului a apus de multişor, şomajul a atins cote alarmante şi, colac peste…colivă, locuitorii nu mai au nici spital din acest an. No, să fie într-un ceas bun!
Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

18-19 iulie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte județe din țară: Vijelii, grindină, descărcări electrice și averse torențiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

18-19 iulie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte județe din țară: Vijelii, grindină, descărcări electrice și averse torențiale ANM A emis joi dimineața o avertizare meteo cod galben de furtună valabil în Alba și alte județe din țară, în intervalul 18 iulie, ora 10 – 19 iulie, ora 02. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea