Studiu: Cât de nocivi sunt vaporii țigărilor electonice
Vaporii celulelor pulmonare ar putea creşte prezenţa de chimicale cu efect inflamator în plămâni, dezactivând în acelaşi timp capacitatea celulară de apărare faţă de infecţii, potrivit unui nou studiu citat de Reuters.
Într-o serie de experimente de laborator, cercetătorii au constat că vaporii ţigărilor electronice reduc activitatea unor celule numite macrofage, care în mod normal elimină alergenii, bacteriile şi alte particule care ua intrat în plămâni, potrivit studiului publicat în revista Thorax.
Expunerea unor celule de cultură la vapori de ţigară electronică a indus multe dintre modificările constatate la celulele macrofage observate la fumătorii de ţigări şi la pacienţi cu boală pulmonară cronică obstructivă. În aceste condiţii, există îngrijorarea că utilizarea ţigărilor electronice o lungă perioadă de timp poate conduce la probleme de respiraţie.
”Ţigările electronice sunt mai sigure în privinţa riscului de cancer, dar, dacă le foloseşti 20-30 de ani, iar acest lucru poate provoca boală pulmonară obstructivă cronică, atunci trebuie să cunoaştem acest lucru”, potrivit unei declaraţii a autorului principal al studiului, David Thickett. Studiile anterioare au analizat doar efectul celulelor al lichidului care intră în ţigara electronică, nu şi al chimicalelor din vapori.
Cercetările referitoare la ţigările electronice au fost ca o ţintă în mişcare. Asta pentru că fiecare aspect al dispozitivelor şi fluidele utilizate s-au schimbat rapid”, a declarat dr. Michael Blaha, profesor şi director de cercetări la Ciccarone Center for the Prevention of Heart Disease la Johns Hopkins Medicine din Lutherville, Maryland.
”Ideea că lichidul vaporizat al ţigărilor electronice ar putea fi toxic este plauzibilă. Şi există unele studii timpurii care sugerează că persoanele care folosesc ţigări electronice au mai multe simptome respiratorii, cum ar fi tusea şi şuieratul, decât cei care nu folosesc nimic”, a arătat Blaha.
Experţii în domeniul sănătăţii nu au fost îngrijoraţi iniţial de eventualul efect nociv al ţigărilor electronice pentru că au fost promovate ca un mijloc de a ajuta fumătorii să renunţe la fumat şi au considerat că un anumit nivel de toxicitate poate fi tolerat, a spus Blaha. El a adăugat că în prezent în Statele Unite există probabil două milioane de utilizatori de ţigări electronice expuşi la vapori, care probabil nu ar fi fost expuşi la niciun fel de produs din tutun în lipsa acestor dispozitive.
Sursa: adevarul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan