Rămâi conectat

Actualitate

Ştim să tăiem păduri, dar nu suntem în stare să reîmpădurim

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Niciun proiect european nu a fost depus în Alba de către persoane fizice şi juridice pentru împădurirea terenurilor!

    În judeţul Alba, nimeni nu a depus niciun proiect pentru Măsura 221, „Prima împădurire a terenurilor agricole”, Axa II – „Îmbunătăţirea  mediului şi a spaţiului rural”, fapt confirmat atât de conducerea APIA Alba, cât şi de cea a Centrului Regional de Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit 7 Centru.  Contribuţia publică aferentă Măsurii 221 este de: 229.341.338 de euro. Beneficiarii sprijinului prin această măsură sunt deţinători legali de teren agricol. Categorii de beneficiari eligibili pentru sprijin prin această măsură: 1. deţinătorii privaţi de teren agricol, pentru înfiinţarea plantaţiei forestiere şi executarea lucrărilor de întreţinere pe o perioadă de 5 ani, precum şi o primă compensatorie pentru pierderea de venit prin împădurire, stabilită pe an şi pe ha, pentru o perioadă de 15 ani; 2. autorităţile publice locale deţinătoare de teren agricol, numai pentru înfiinţarea plantaţiei.
Terenul agricol eligibil destinat împăduririi trebuie să fi fost declarat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în urmă cu cel puţin 2 ani, iar pentru acest teren să fi fost respectate în această perioadă, Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC). Pajiştile naturale permanente nu sunt eligibile pentru sprijin prin această măsură. De asemenea, terenurile agricole propuse pentru împădurire trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să fie în proprietate/să fi fost concesionate/arendate solicitantului. Dacă nu se află în proprietate şi se află în arendă sau concesionare, solicitantul trebuie să facă dovadă acordului proprietarului terenului pentru împădurire şi pentru menţinerea arboretului creat pe o perioadă cel puţin egală cu vârsta exploatabilităţii prevăzute în normele tehnice printr-o declaraţie – Anexa 3.3 (model declaraţie); suprafaţa agricolă propusă pentru împădurire trebuie să fie de minim 0,5 ha. Iată câteva tipuri de plantaţii forestiere eligibile, în funcţie de zonele geografice: lCâmpie: stejar pedunculat şi pufos, cer, gârniţă, frasin comun, păr şi cireş salbatic, ulm de câmp, tei argintiu, anin negru, jugastru, mojdrean, salcâm,  glădiţă, plop alb şi negru, pin negru, lDeal: cer, gârniţă, gorun, fag, paltin de munte, frasin comun, ulm de munte, tei de deal, carpen, salcâm, mojdrean, jugastru, cireş şi păr sălbatic, cărpinişă, molid, brad, pin silvestru şi negru, lMunte: fag, gorun, paltin de munte, scorus, ulm de munte, molid, brad alb, larice, pin silvestru şi negru, zâmbru (Pinus cembra), dar şi următoarele specii de arbuşti: păducel, corn, măceş, călin, liliac, cătină albă, lemn câinesc, scumpie, sălcioară (Alegerea arbuştilor se va face conform formulei de împădurire prevăzute de normele tehnice). Prin Măsura 221 nu se oferă sprijin financiar pentru înfiinţarea plantaţiilor forestiere: de pomi de Crăciun; şi a plantaţiilor cu ciclu de producţie scurt şi regenerare pe cale vegetativă, în scopul producerii de energie regenerabilă (această investiţie este însă eligibilă prin Măsura 121).
Tipurile de plăţi aferente Măsurii 221 sunt urmatoarele: 1. o primă pentru lucrările de înfiinţare a plantaţiilor forestiere (costuri standard), în funcţie de zona geografică în care se efectuează împădurirea; 2. o primă anuală pentru lucrările de întreţinere a plantaţiei pe o perioadă de 5 ani, (începând cu anul înfiinţării plantaţiei), variabilă în funcţie de zona geografică în care s-a făcut împădurirea şi de anul de întreţinere; 3. o primă compensatorie anuală pe ha, pentru pierderea de venit ca urmare a împăduririi, standard pentru o perioadă de 15 ani (începând cu anul înfiinţării plantaţiei), dar variabilă în funcţie de clasificarea beneficiarilor ca fermieri sau alţi deţinători de terenuri agricole. Costurile standard pentru înfiinţarea plantaţiilor forestiere sunt diferenţiate pe zone geografice, astfel: câmpie – 1900 de euro/ha, deal – 1660 euro/ha, munte – 1560 euro/ha. Nivelul plăţilor pentru înfiinţarea plantaţiei forestiere: lcâmpie:  1330 euro /ha – în afara zonelor defavorizate şi siturilor Natura 2000, 1520 euro/ha – în interior, ldeal: 1162 euro/ha – în afara zonelor defavorizate şi a siturilor, 1328 euro/ha – în interior, lmunte: 1092 euro/ha – în afara zonelor defavorizate şi siturilor Natura 2000, 1248 euro/ha – în interior. Primele pentru întreţinerea plantaţiei se acordă pe 5 ani începând cu anul înfiinţării plantaţiei forestiere şi sunt diferenţiate pe zone geografice. Aceste costuri sunt standard şi sunt exprimate în euro pe an: lcâmpie: an 1 – 270, an 2 – 616, an 3 – 180, an 4 – 180, an 5 – 90, ldeal: an 1  – 210, an 2  – 536, an 3 – 210, an 4 – 105, an 6 – 105, lmunte: an 1 – 130, an 2 – 436, an 3 – 130, an 4 – 65, an 5 – 65.
Primele compensatorii pentru pierderea de venit agricol se diferenţiază în funcţie de tipul beneficiarilor în „fermieri” şi „alţi deţinători de terenuri agricole” (non-fermieri). Aceste compensaţii se acordă pe o perioadă de 15 ani începând cu anul înfiinţării plantaţiei forestiere, fiind reprezentate de sume standard, exprimate în euro pe an şi pe hectar. Astfel, se acordă 80% (209,5 + PD) euro – unde PD este plata directă pe suprafaţă acordată în cadrul schemei de plată implementată în anul de campanie – pe an şi pe hectar pentru fermieri şi 50% din nivelul primei compensatorii pentru pierderea de venit agricol acordată fermierilor, pe an şi pe hectar, pentru non-fermieri. Nivelul primei compensatorii pentru pierderea de venit va fi actualizat pe perioada de implementare a proiectului, pe baza actualizării PNDR.
Dacă pentru accesarea acestor fonduri nu s-a înghesuit nimeni din judeţul Alba până la termenul limită stabilit în „Ghidul solicitantului”, la ras de pe suprafaţa pământului munţi întregi de păduri şi la vândut masiv lemn românesc străinilor suntem primii! (R.G.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

24 iulie 2024: Trafic restricționat pe DN 67C – Transalpina, pentru traversarea unor sectoare de către participanții la o competiție sportivă internațională

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 iulie 2024: Trafic restricționat pe DN 67C – Transalpina, pentru traversarea unor sectoare de către participanții la o competiție sportivă internațională Traficul rutier este restricționat miercuri, 24 iulie 2024, pe DN 67C – Transalpina, pentru traversarea unor sectoare de către participanții la o competiție sportivă internațională. Citește și: 23-27 iulie 2024: Circulație restricționată pe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea