Rămâi conectat

Curier Județean

Spiridușii lui Moş Crăciun: Cine sunt ajutoarele de nădejde ale Moșului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Povestea celor 6 spiriduşi ai lui Moş Crăciun: Cine sunt ajutoarele de nădejde ale Moșului

Cine a spus că Moș Crăciun nu există, s-a înșelat cu siguranță. Sau nu a știut unde să îl caute. În Laponia, într-o căsuța cu șemineu și căldură, înconjurat de reni și spiriduși așteptând scrisorile celor mici sau pe cei ce vor să-l viziteze. Un tărâm magic cu peisaje de basm, plimbări cu sania trasă de reni, cadouri personalizate și povești magice pentru copii.

Citește și: Mesaje de Crăciun pentru copii. FELICITĂRI și URĂRI prin SMS pentru cei mici

Biroul lui Moș Crăciun, căci desigur, Moșul are și un birou, este situat în principala clădire din sat iar aici vizitatorii pot face fotografii și pot vorbi cu Moșul. Există însă ore în care Moșul nu este disponibil deoarece își citește corespondență și răspunde celor care i-au scris.

Știați că povestea spune că o persoană care trece Cercul Arctic în timpul verii și afară e luna plină, cu un picior de iepure în buzunar și un trifoi în mâna, și mai spune și o vraja secretă, va avea pentru un timp scurt puterea unui lup, ochii unei bufnițe de zăpadă și viteză unui ren?

Elit - Gustul Desăvârșit

Și iată-ne ajunși la elfi, magnificii elfi, mulți îi știm și sub denumirea de spiriduși.

La un moment dat se credea că spiridușîi trăiesc în satul lui Moș Crăciun, satul de la Polul Nord. Cu toate acestea, în 1925 s-a descoperit că nu există reni la Polul Nord, dar există o mulțime în Laponia, Finlanda. Nimeni nu a văzut de fapt, satul lor, deoarece drumul spre acest sat este un secret cunoscut doar de Moș Crăciun și spiriduși. Știm doar că este undeva pe muntele Korvatunturi din regiunea Savukoski din Laponia, Finlanda, care este la granița fino-rusă. De aici vin elfii pentru a-l ajută pe Moș Crăciun.

Știați că pe 6 ianuarie elfii aprind torțe lor și coboară din satul lor secret din munte pentru a dansa într-un ritm secret, pentru a sărbători ultima zi de Crăciun.?

Dar haideți să aflăm câteva din secretele elfilor.

Citește și: Mesaje pentru copii. FELICITĂRI pentru copii. URĂRI de ”La mulți ani” pentru copil care pot fi transmise prin SMS

Cât de mulți elfi sunt acolo?

Asta e ceva ce nimeni nu știe exact. Elfii sunt niște ființe mici și rapide și sunt rareori toți în același loc și în același timp așa că este cel mai greu de apreciat numărul acestora.
Nu va faceți griji, nu va există niciodată o lipsa de elfi, vor fi întotdeauna suficienți pentru a face toate treburile care le cere Moș Crăciun. Conform tradiției elfii sunt copiii lui Gryla şi Leppaludi, mama și tatăl lor. Unii oameni spun că sunt 13 spiriduși, unii spun că 9, unii 6.

Știați că atunci când ultimele raze de soare seară se întâlnesc cu luminile din nord, și vântul bate din Nord și stelele sunt strălucitoare, este un semn că atunci se nasc elfii?

Citește și: Povestea sau legenda lui Moș Crăciun

Elfii au nume?

Bineînțeles, cum credeți altfel? Elfii au tot felul de denumiri, denumirile comune, dar și nume amuzante și aproape la orice nume va gândiți, este posibil să fie al unui elf.

Numiți și spiridușîi Crăciunului, iată aici numele lor vestice:

Bushy Evergreen este inventatorul mașinii magice de fabricat jucării.

Shinny Upatree este cel mai vechi prieten al lui Moș Crăciun, și cofondator al satului secret din Laponia.

Wunorse Openslae a proiectat sania trasă de cai și o întreține pentru performanțe de top. (Se crede că renii ating viteze mai mari decât luminițele pomului de Crăciun). De asemenea, el are grijă de reni.

Pepper Minstix este paznicul secretului locației satului lui Moș Crăciun.

Sugarplum Maria este șeful petrecerilor dulci, și asistentul Doamnei Crăciun, de asemenea, este cunoscută sub numele de Maria Crăciun, deci este o elf-itâ.

Alabaster Snowball este un elf foarte important. El este administratorul listei cu copii cuminți și copii obraznici.

Vechi povești islandeze au dat nume elfilor că: Askasleikir, Gattathefur, Ketkrokur, Stufur, etc. În unele cărți elfii au alte nume: Raudur, Redda, Sledda, Tifill, Laekjaraegir. Nume tainice, greu de pronunțat dar fiecare cu magia lui.

Citește și: Scrioare către Moș Crăciun: Modele cu cele mai frumoase și amuzante texte • Exemple de scrisori care ne pot ajuta să compunem un text pentru Moș

Toți elfii au urechi ascuțite?

Nu, doar unii dintre ei le au. Dacă vreți o explicație mai amuzantă este aceea că este același lucru că unele vaci au coarne, iar unele nu.Unii elfi au predispozițîi genetice care fac că urechile lor să fie lungi și subțiri, în timp ce alțîi nu.

Se joacă elfii cum facem și noi?

Oooo, da! Elfilor place să joace o mulțime de jocuri.
De fiecare dată când fac o jucărie nouă sau un joc nou, pentru a se asigura că acesta funcționează și este în perfectă stare, îl testează. Această testare este parte a sistemului de control al calitățîi a lui Moș Crăciun.

Atunci când elfii nu fac jucării sau nu fac treburile lor, se relaxează jucând jocuri între ei. Unele dintre jocurile care îi bucură sunt luptele cu bulgarii de zăpadă, lupte cu perne, jocuri cu mingea și multe alte jocuri. Să țineți minte că dacă a face jucării este distractiv, a te juca cu ele este de o mie de ori mai plăcut!

Citește și: Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul

Toți elfii fac jucării?

Cu secole în urmă fiecare elf a fost un făuritor de jucării, dar acum această profesie este una specială și venerată de breaslă de spiriduși. Nu toată lumea știe că nu orice elf poate fi un producător de jucării, deși fiecare elf visează că într-o zi să lucreze în fabrică de jucării a lui Moș Crăciun. Pe lângă meseria de făuritor de jucării, există mii de alte meserii pe care le fac elfii. Unii au în sarcina să aibă grijă de reni, unii au grijă de hainele Moșului, unii își găsesc ceva de lucru citind scrisorile către Moș Crăciun, unii au grijă de sania lui Moș Crăciun sau îi dau ajutor doamnei Crăciun în bucătărie.

Știați că există elfi care sunt responsabili cu furnizarea de divertisment pentru Moș Crăciun și spiriduși în toate aceste nopți lungi și reci de iarnă?

Există elfi care sunt electricieni și au obligația să păstreze toate luminile de lucru din satul lui Moș Crăciun, există elfi care sunt instalatori și trebuie să păstreze curată apă care curge în sat, există elfi care sunt fermieri care cultivă Corn Magic pentru reni.

Există, de asemenea, elfi care merg în jurul lumii uitadu-se la băieți și fete pentru a vedea dacă aceștia sunt într-adevăr obraznici sau cuminți. Aveți mare grijă, nu știți când lângă voi se află un elf care va supraveghează!

Ce mănâncă elfii?

Elfii adoră mâncarea – toate tipurile de alimente. Le plac prăjiturelele cu zahăr și scorțișoară, bomboanele făcute de Doamna Crăciun. Ei mănâncă peste, le place mazărea, le place și salată dar această este o delicatesă reală pentru ei, deoarece la Polul Nord vremea este așa de rea că nu pot cultivă propriile lor legume. Le plac și fructele de toate felurile.

Citește și: Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului

Există diferite tipuri de Elfi?

Binînțeles, la fel cum există diferite tipuri de oameni (că americani, ruși, chinezi, japonezi, australieni sau africani) există diferite tipuri de elfi.

Unele dintre cele mai cunoscute tipuri de elfi sunt: Elfi Roși, Elfi Negri, Elfi Albaștri, Elfi Albi, Elfi Galbeni, Elfi Verzi, Elfi Maro, Elfi de Foc, Elfi de Luna.

Pot Elfii să utilizeaze calculatoarele?

Polul Nord este dotat cu calculatoare! Calculatoarele sunt utilizate acum pentru a proiecta jucării, pentru programul de călătorie al Moșului. Elfii au grijă de imensă baza de date a tuturor băieților și fetelor cuminți, și, de asemenea, folosesc calculatoare pentru a monitoriza vremea.

Vechi povești islandeze au dat nume elfilor că: Askasleikir, Gattathefur, Ketkrokur, Stufur, etc. În unele cărți elfii au alte nume: Raudur, Redda, Sledda, Tifill, Laekjaraegir. Nume tainice, greu de pronunțat dar fiecare cu magia lui.

Dragii mei, mai este puțîn până în Ajunul Crăciunului. Pregătiți-va sufletul pentru a primi acest Crăciun în inimi, deschideți fiecare portiță spre lumina și căldură, priviți cu ochii sufletului spre cei de lângă voi, oferiți acum acel zâmbet pe care l-ați tot amânat, oferiți mângâierea și gândul bun celor dragi.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Extinderea sistemului de alimentare cu apă în comuna Gârda de Sus: Licitația de peste 7 de MILIOANE de lei, lansată în SEAP

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Extinderea sistemului de alimentare cu apă în comuna Gârda de Sus: Licitația de peste 7 de MILIOANE de lei, lansată în SEAP

Primăria comunei Gârda de Sus a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru „Extindere sistem de alimentare cu apă în comuna Gârda de Sus”. Valoarea totală a investiției este de 7.429.819 de lei, fără TVA.

Comuna Gârda de Sus are în componenţă localităţile: Gârda de Sus, Biharia, Dealu Frumos, Dealu Ordâncușii, Dobrești, Gârda Seacă, Ghețari, Hănășești, Huzărești, Izvoarele, Munună, Ocoale, Plai, Pliști, Scoarța, Snide și Sucești.

Elit - Gustul Desăvârșit
În prezent, localitățile comunei dispun de sisteme de alimentare cu apă după cum urmează:

Satele Ghețari, Ocoale, Dealu Frumos, Hănășești și Mununa sunt alimentate cu apa dintr-un sistem compus din captări de izvoare (două surse), stații de pompare și conducte de aducțiune a apei, Gospodărie de apă compusă din rezervor metalic suprateran cu capacitatea de 200 mc și stație de clorinare cu hipoclorit de sodiu, precum și dintr-o rețea de distribuție a apei cu lungimea de aproximativ 20 km. La data execuției lucrărilor, cele două izvoare captate (Iapa I și Izbucul Ghețarului) erau capabile să alimenteze întreaga populație precum și turiștii din cele 6 localități deservite (745 locuitori la data execuției sistemului de alimentare cu apă, în anul 2006). Zona dispune de un potențial uriaș de dezvoltare turistică.

Odată cu trecerea timpului au apărut unele variabile în cadrul sistemului existent, ce au dus la existența unor neajunsuri, sistemul nemaifiind în prezent capabil să asigure întregul debit de apă către populație.

Principalii facori care au influențat aceste neajunsuri sunt:

– Creșterea gradului de ocupare a localităților datorită actractivității zonei și a dezvoltării turismului. Populația de 745 locuitori la navilelul anului 2006 este în prezent evaluată la aproximativ 1000 locuitori.
– Diminuarea debitelor captate datorită colmătării parțiale a celor două izvoare.

În vederea remedierii deficienţelor semnalate, autorităţile locale au demarat procedurile legale pentru justificarea necesităţii realizării unui sistem centralizat de alimentare cu apă potabilă a localității Gârda de Sus și suplimentarea debitelor captate în cadrul sistemului existent de alimentare cu apă a localităților din nordul comunei.

Pentru extinderea sistemului de alimentare cu apă din comuna Gârda de Sus se supun analizei două scenarii, fiecare dintre acestea având la bază câte o soluție tehnică de captare, transport, tratare, înmagazinare și distribuție a apei la consumatorii din zonă.

În ambele scenarii de extindere a sistemului de alimentare cu apă se propune realizarea aceluiași parametru, și anume asigurarea unui sistem funcţional din punct de vedere tehnic în vederea alimentării cu apă a tuturor consumatorii. Nici una dintre cele două scenarii nu va evidenţia dezavantaje generate de alegerea unei soluţii tehnice greşite.

Ca şi soluţie generală, se propun următoarele obiecte componente ale sistemului de alimentare cu apă din comuna Gârda de Sus:

1. Captare izvoare zona Călineasa
2. Captare cu dren pârâul Dizdițu
3. Stație de pompare apă brută izvoare zona Călineasa
4. Stație de pompare apă brută dren zona captare pârâul Dizdițu
5. Conductă de aducțiune izvoare Călineasa
6. Rezervor intermediar aducțiune Călineasa
7. Gospodărie de apă pentru localitatea Gârda de Sus
8. Rețea de distribuție a apei localitatea Gârda de Sus
9. Branșamente individuale în localitatea Gârda de Sus


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Zona turistică Luncile Prigoanei va beneficia de sistem de alimentare cu apă. APM Alba a dat undă verde pentru realizarea proiectului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zona turistică Luncile Prigoanei va beneficia de sistem de alimentare cu apă. Agenția pentru protecția mediului Alba a dat undă verde pentru realizarea proiectului în valoare de peste 8 milioane de lei.

Proiectul de alimentare cu apă presupune realizarea următoarelor obiective în comuna Șugag, sat Tău-Bistra, str. Luncile Prigoanei:

Elit - Gustul Desăvârșit

1.Captare cu dren Valea Prigoana
2.Captare cu dren Torent Valea Mare
3.Stație de pompare apă brută dren Valea Prigoana
4.Conducte de aducțiune
5.Gospodărie de apă
6.Rețea de distribuție a apei
7.Branșamente individuale

În prezent în zona turistică Luncile Prigoanei din Comuna Șugag, județul Alba nu există sistem centralizat de alimentare cu apă. Alimentarea cu apă în prezent făcându-se din surse proprii, izvoare captate, foraje.

Valoarea totală a investiției este de 8.350.743 de lei.

Perioada de implemnetare propusă a proiectului analizat este de aproximativ 2 ani de la obţinerea tuturor documentelor necesare realizării proiectului.

Prin proiectul propus sunt prevăzute 280 de branşamente de apa. Căminul de apometru aferent fiecărui imobil se va amplasa pe domeniul public la limita de proprietate. Numărul total de branşamente poate sa difere (sa fie suplimentat) în funcţie de cerinţele beneficiarului si situaţiei reale din teren, a parcelelor de teren care se vor fi branşate.

Etapele principale aferente proiectului propus în zona turistică Luncile Prigoanei, Comuna Sugag, jud. Alba sunt: pregătirea terenului şi transportul materialor necesare, montarea conductelor de distribiţie şi aducţiune, realizarea branşamentelor, realizarea staţiei de clorinare, realizarea probelor tehnologice, nivelarea terenului, unde este cazul.

Principalele etape ale fluxului tehnologic de utilizare a sistemului de alimentare cu apă sunt: captarea apei, tratarea şi stocarea respectiv distribuţia către consumatori.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Lucrări de extindere a rețelei de apă potabilă și canalizare în zona Emil Racoviță din Alba Iulia: Primăria caută diriginte de șantier

Ziarul Unirea

Publicat

în

Lucrări de extindere a rețelei de apă potabilă și canalizare în zona Emil Racoviță din Alba Iulia: Primăria caută diriginte de șantier

Primăria municipiului Alba Iulia a lansat o achiziție publică pentru servicii de supraveghere a lucrărilor – dirigenție de șantier pentru urmărirea lucrărilor în cadrul proiectului extinderea rețelei de apă potabilă și canalizare în zona Emil Racoviță, pe străzile: Emil Racoviță, Alexandru Odobescu, Petre Ispirescu, Grigore Antipa, Humulești, Simion Mândrescu, Alexandru Vlahuță, Dimitrie Bolintineanu, Cenade, Episcop Emilian Birdaș, Victor Babeș.

Valoarea estimată a serviciilor este de 153.797,00 lei, fără TVA.

Obiectivul investiției este îmbunătățirea condițiilor de igienă a populației și a gospodăriilor acestora, sprijinirea activităților economice și turistice prin dezvoltarea unei infrastructuri minimale, ameliorarea condițiilor igienico-sanitare și a eficienței activităților productive, creșterea nivelului de trai al populației.

Elit - Gustul Desăvârșit

Oportunitatea investiției este justificată prin satisfacerea cerințelor de consum ale locuitorilor din zona studiată, respectând exigențele de calitate impuse de normele interne și europene, contribuind la sigurarea unui grad ridicat de civilizație și sănătate în conformitate cu standardele în vigoare.

În cadrul investiției se vor realiza, în zona Emil Racoviță din municipiul Alba Iulia, următoarele:

Rețeaua de apa potabila:

-635 m – conducta PEHD De 315mm, Pn 6 bar, PE 80, SDR 17,6
-250 m – conducta PEHD De 200mm, Pn 6 bar, PE 80, SDR 17,6
-2326 m – conducta PEHD De 110mm, Pn 6 bar, PE 80, SDR 17,6
-29 buc. – hidranți de incendiu, Dn 80/1 OOmm, Pn 10 bar, amplasați subteran
-27 buc. – cămine de vane

Rețeaua de canalizare:

-4369 ml PVC Dn 250mm
-112 buc cămine canal
-5 buc SPAU
-88 ml PEHD De160mm
-80 ml PEHD De90mm
-2 buc cămin tocător
-3 buc cămin grătar

Finanțarea investiției se vă face din buget local și alte surse constituite conform legii. Durata de realizare a invesției este de 64 luni, din care 60 luni pentru execuție.

Realizarea proiectului asigură nivelul de satisfacere a criteriilor de prioritate și oportunitatea dezvoltării prevăzute de Master – Planul pentru infrastructura de apă/apă uzată din județul Alba.

Preluarea apei potabile se vă face din sistemul centralizat de alimentare cu apă existent în zona studiată. Conductele de apă potabilă se vor poza în zona drumului, îngropate sub adâncimea de îngheț. Pe traseul conductelor de apă s-au prevăzut cămine de vane și hidranți de incendiu. Se vor executa branșamente de apă amplasate la limita de proprietate, pe domeniul public


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea