Sfântul Ilie, aducătorul de ploi, sărbătorit astăzi de creştini
Sfântul Ilie este cinstit astăzi de creştini ca aducător de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă, dar şi ca divinitate populară a Soarelui şi a focului, atestată prin numeroase tradiţii şi datini.
*Legendă
Se spune că Sfântul Ilie a fost ispitit de diavol să își ucidă familia, iar pentru a-și ispăși păcatul, s-a închis timp de 40 de ani într-un bordei sau, în alte variante, s-a aruncat în flăcările unui rug alcătuit din lemnele pe care le-a strâns vreme de 9 ani. Iertat de Dumnezeu, acesta a fost ridicat la ceruri, printre sfinți, a primit un car de foc tras de 4 cai și un bici de foc cu care să îi pedepsească pe draci. Sfântul Ilie a devenit spaima tuturor diavolilor și a început să îi distrugă pe toți, neascultând vorba lui Dumnezeu. Forța sa era atât de mare, încât despica cerul și pământul, stârpea femeile și animalele și și-a atras astfel pedeapsa lui Dumnezeu care l-a lăsat olog de un picior, surd de o ureche și fără un ochi.
*Superstiții și credințe populare:
Când tună sau fulgeră, se spune că Sfantul Ilie a mai omorât un drac. Tunetul este, de fapt, zgomotul făcut de carul Sfântului care aleargă prin ceruri, iar trăsnetul este sunetul făcut de bici, atunci când îi doboară pe draci.
Dacă tună pe 20 iulie alunele și merele vor fi viermănoase, iar dacă plouă în această zi, nu va înceta timp de 20 de zile.
Oamenii nu trebuie să se adăpostească sub carpeni pentru că dracii fugăriți de Sfantul Ilie se ascund sub acești copaci.
De Sfantul Ilie, românii își amintesc și de sufletele morților, în special de sufletele copiilor morți. Femeile cheamă copii străini sub un măr pe care îl scutură ca să dea de pomană merele căzute. Astfel, se consideră că morții se veselesc.
În dimineaţa zilei de Sfântul Ilie, se culeg plante de leac (în special busuioc), care se pun la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. Tot în această zi se adună plantele întrebuinţate la vrăji şi farmece.
*Cifre:
Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Administraţiei şi Internelor peste 153.000 de români îşi sărbătoresc de Sfântul Ilie ziua numelui. Cei mai mulţi bărbaţi care au onomastica astăzi, respectiv 107.506, se numesc Ilie, în timp ce, din rândul femeilor, majoritatea (aproape 15.000) poartă numele Ilinca.
*Sfântul Ilie – patronul și protectorul aviatorilor
În anul 1913, pionierii aviaţiei româneşti l-au ales ca ” patron spiritual al aviaţiei ” pe Sfântul Prooroc Ilie. În ziua de 20 iulie este și Ziua Aviației, zi în care piloţii zboară pentru Forţele Aeriene Române, familii și prieteni, pe elicoptere, avioane de vânătoare sau de transport.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
15 iunie 1889, ziua în care Mihai Eminescu, poetul național, a murit Data şi locul naşterii lui Mihai Eminescu au fost acceptate ca fiind pe 15 ianuarie 1850, în Botoşani, deşi informaţiile privind acest subiect variază. În data de 15 iunie 1889, a încetat din viaţă Luceafărul poeziei româneşti, poetul Mihai Eminescu. Născut Mihail Eminovici, […]
VIDEO| 35 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990: 4 morți și 1.300 de răniți în timpul violențelor din Piața Universității
35 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990: 4 morți și 1.300 de răniți în timpul violențelor din Piața Universității Se împlinesc 35 de ani de când minerii au ajuns în Bucureşti şi au început şirul de violenţe împotriva demonstranţilor care ocupaseră Piaţa Universităţii. Patru oameni au fost declarați morți oficial şi peste […]
15 iunie – Ziua mondială de conștientizare a abuzului față de vârstnici La data de 15 iunie, este marcată, anual, Ziua mondială de conștientizare a abuzului față de vârstnici. Această zi a fost desemnată de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, prin rezoluția 66/127, din 19 decembrie 2011, și reprezintă acea zi din an […]