Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Sfântul Ilie, aducătorul de ploi, sărbătorit astăzi de creştini

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sfântul Ilie este cinstit astăzi de creştini ca aducător de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă, dar şi ca divinitate populară a Soarelui şi a focului, atestată prin numeroase tradiţii şi datini.

*Legendă
Se spune că Sfântul Ilie a fost ispitit de diavol să își ucidă familia, iar pentru a-și ispăși păcatul, s-a închis timp de 40 de ani într-un bordei sau, în alte variante, s-a aruncat în flăcările unui rug alcătuit din lemnele pe care le-a strâns vreme de 9 ani. Iertat de Dumnezeu, acesta a fost ridicat la ceruri, printre sfinți, a primit un car de foc tras de 4 cai și un bici de foc cu care să îi pedepsească pe draci. Sfântul Ilie a devenit spaima tuturor diavolilor și a început să îi distrugă pe toți, neascultând vorba lui Dumnezeu. Forța sa era atât de mare, încât despica cerul și pământul, stârpea femeile și animalele și și-a atras astfel pedeapsa lui Dumnezeu care l-a lăsat olog de un picior, surd de o ureche și fără un ochi.

*Superstiții și credințe populare:
Când tună sau fulgeră, se spune că Sfantul Ilie a mai omorât un drac. Tunetul este, de fapt, zgomotul făcut de carul Sfântului care aleargă prin ceruri, iar trăsnetul este sunetul făcut de bici, atunci când îi doboară pe draci.

Dacă tună pe 20 iulie alunele și merele vor fi viermănoase, iar dacă plouă în această zi, nu va înceta timp de 20 de zile.

Oamenii nu trebuie să se adăpostească sub carpeni pentru că dracii fugăriți de Sfantul Ilie se ascund sub acești copaci.

De Sfantul Ilie, românii își amintesc și de sufletele morților, în special de sufletele copiilor morți. Femeile cheamă copii străini sub un măr pe care îl scutură ca să dea de pomană merele căzute. Astfel, se consideră că morții se veselesc.

În dimineaţa zilei de Sfântul Ilie, se culeg plante de leac (în special busuioc), care se pun la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. Tot în această zi se adună plantele întrebuinţate la vrăji şi farmece.

*Cifre:
Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Administraţiei şi Internelor peste 153.000 de români îşi sărbătoresc de Sfântul Ilie ziua numelui. Cei mai mulţi bărbaţi care au onomastica astăzi, respectiv 107.506, se numesc Ilie, în timp ce, din rândul femeilor, majoritatea (aproape 15.000) poartă numele Ilinca.

*Sfântul Ilie – patronul și protectorul aviatorilor
În anul 1913, pionierii aviaţiei româneşti l-au ales ca ” patron spiritual al aviaţiei ” pe Sfântul Prooroc Ilie. În ziua de 20 iulie este și Ziua Aviației, zi în care piloţii zboară pentru Forţele Aeriene Române, familii și prieteni, pe elicoptere, avioane de vânătoare sau de transport.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România Anual la data de 25 aprilie este sărbătorită Ziua Justiţiei Militare, marcând, astfel, data la care, în anul 1919, a luat fiinţă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înfiinţarea unei structuri specializate în asigurarea asistenţei juridice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea