Rămâi conectat

Actualitate

Semnal de alarmă din partea FMI: România, țara cu cele mai mari probleme din Europa

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Semnal de alarmă din partea FMI: România, țara cu cele mai mari probleme din Europa

România se confruntă deja cu probleme în a se împrumuta pentru a-și finanța deficitul bugetar și datoria guvernamentală, Ministerul de Finanțe nereușind la ultimele licitații să atragă sumele de bani propuse.

Mai mult decât atât, țara noastră se împrumută deja la cele mai mari dobânzi din regiune, iar percepția investitorilor asupra riscului de țară s-a depreciat puternic în martie, pe fondul războiului de la granițele României.

Problema refugiaților

Un semnal de alarmă este tras de Fondul Monetar Internațional, care atrage atenția că țările din regiunea României se vor împrumuta cu dobânzi și mai mari decât până acum, având în vedere valurile de refugiați cu care trebuie să se confrunte și care nu vor lăsa percepția investitorilor indiferentă.

Războiul din Ucraina are deja consecințe majore asupra economiei globale, iar viitorul nu va aduce decât adâncirea acestor efecte negative, susțin analiștii economici.

Explozia prețurilor la energie dă dureri de cap guvernelor din întreaga lume, dar cel mai grav afectate sunt națiunile sărace dare sunt puternic dependente de importul de combustibili.

Aceste state nu beneficiază de un ”tampon fiscal” (buffer) la dispoziție, precum cele bogate, care să le permită să treacă peste această perioadă plină de probleme fără efecte grave cu precădere asupra familiilor mai sărace.

Populația cu un nivel redus de trai s-ar putea găsi în imposibilitatea de a-și mai procura bunuri de bază, mai ales că sectorele mnaufacturiere ale economiilor din întreaga lume, care oferă milioane și milioane de joburi, se vor afla sub o puternică presiune, în urma războiului din Ucraina, iar riscul cel mai mare de a rămâne fără un loc de muncă îi pândește cel mai puternic tot pe cei mai săraci, se arată într-o analiză realizată de Bloomberg.

Mijloacele de trai ale populației, perturbate

La rândul său, Fondul Monetar Internațional prognozează o recesiune economică profundă în Rusia și Ucraina, iar pentru economia europeană estimează că se va confrunta cu întreruperi în aprovizionarea cu gaze naturale și cu rupere și mai gravă a lanțurilor de aprovizionare cu materii prime.

Pentru Europa de Est, care va trebui să absoarbă peste 3 milioane de refugiați din Ucraina, FMI vede o creștere importantă a costurilor de finanțare, anunță Reuters.

Alături de FMI, mai multe organizaţii economice internaţionale, precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Mondială, au atras vineri atenţia asupra consecinţelor ”ample” ale invaziei ruseşti în Ucraina pentru economia mondială.

Într-un comunicat comun de presă, aceste organizaţii se declară ”îngrozite şi profund îngrijorate”.

Lor li s-a alăturat și Banca Europeană de Investiţii (BEI), pentru a sublinia împreună că ”dincolo de catastrofa umanitară devastatoare din Ucraina războiul perturbă şi mijloacele de trai din regiune şi dincolo”.

Revenirea economiei din pandemie, în pericol

Potrivit acestor organizaţii, criza din Ucraina reduce aprovizionarea cu energie şi alimente, majorează preţurile şi sărăcia, ceea ce va afecta revenirea din pandemie la nivel mondial.

”Întreaga economie mondială va resimţi efectele crizei printr-o creştere mai lentă, perturbarea schimburilor comerciale, o inflaţie accelerată, afectându-i în special pe cei mai săraci şi mai vulnerabili”, avertizează organizaţiile semnatare.

De asemenea, ”ţările vecine Ucrainei vor suferi perturbări ale propriilor schimburi comerciale, ale lanţurilor de aprovizionare şi remitenţelor, precum şi valuri de refugiaţi”.

Semnatarii reamintesc de măsurile pe care le-au luat deja: un pachet de ajutor în valoare de două miliarde de euro de la BERD, care acoperă în special securitatea energetică şi nucleară, 668 de milioane de euro de la BEI, o asistenţă de urgenţă în valoare de 1,4 miliarde de dolari de la FMI şi 925 de milioane de dolari din partea Băncii Mondiale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume

Unirea Ziarul

Publicat

în

Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume Euro NCAP a dezvăluit, în urma unor teste amănunţite, care este cea mai sigură maşină a anului 2024. Rezultatul este o surpriză uriaşă pentru şoferii din întreaga lume, mai ales că Volvo nu este […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea