Șeful CNAIR: În 2017 au fost efectiv construiți 54 de kilometri de autostradă, fără cei 15 km aflați în circulație și 9 km nefuncționali
Ştefan Ioniţă, Directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a afirmat că anul acesta au fost efectiv construiţi alţi 53,58 kilometri de autostradă, exceptând cei 15,4 kilometri pe lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva, daţi în circulaţie, şi cei 8,7 kilometri pe sectorul Gilău – Nădăşelu, care au fost recepţionaţi, dar pe care se va circula în toamna anului 2018.
„Avem efectiv construiţi 53,38 de kilometri, afară de cei 15 care sunt în circulaţie şi cei 9 care sunt nefuncţionali – şi aţi văzut că nu am făcut niciun anunţ legat de recepţia celor 9 km, pentru că atâta timp cât nu sunt funcţionali nici nu i-am avut în discuţie. Deci, s-au mai recepţionat circa 9 kilometri în zona Gilău – Nădăşelu, dar vom vorbi de ei atunci când podul va fi realizat, undeva în toamna anului viitor. Cu alte cuvinte, anul acesta nu am recepţionat decât 24 de kilometri, foarte puţin în raport cu ce ne propusesem, dar mai sunt finalizaţi la gata alţi 53 de kilometri în amplasament acum, dar nu pot fi daţi în circulaţie din cauza legislaţiei. În iulie s-a schimbat legislaţia – 273 Regulamentul de recepţie a fost schimbat prin 343 HG, astfel încât lucrurile sunt destul de clare. A dispărut noţiunea aceea cu anexa 2 şi anexa 3 – ştiţi foarte bine că era o anexă în care se treceau lucrările care erau neconforme sau care nu afectau afectau siguranţa circulaţiei, era o nuanţă foarte clară”, a explicat Ioniţă, după un eveniment de premiere a câştigătorilor unui concurs de fotografii iniţiat de CNAIR.
Potrivit acestuia, pe Lugoj – Deva lot 4 sunt în jur de 12 kilometri care sunt finalizaţi de antreprenor inclusiv cu elemente de siguranţa circulaţiei, pe Lugoj – Deva lot 3 sunt 8,6 kilometri, pe Lugoj-Deva lot 2 sunt cei 4 km care nu vor fi funcţionali decât când se finalizează secţiunea E, pe Sebeş-Turda lot sunt 16 km, care vor fi recepţionaţi undeva la început de februarie, în prima săptămână din februarie.
„Ne anunţa antreprenorul că finalizează şi aducţiunea cu apă sau ce mai are de făcut. Practic, sunt finalizaţi toţi, dar mai e o problemă la centrul de întreţinere”, a subliniat Ioniţă.
În plus, pe Sebeş – Turda lot 3 în jur de 12,4 km vor fi recepţionaţi pe data de 9 ianuarie, în cazul în care condiţiile sunt îndeplinite.
„Pe 9 ianuarie ne prezentăm la recepţie şi, în măsura în care sunt îndeplinite condiţiile, recepţionăm. Recepţia poate să dureze şi 2-3 zile. Vor fi 12,4 km pe Sebeş-Turda lot 3. Ce am făcut în acest an, practic, se va concretiza începând cu anul viitor cu un vârf în anul 2019. Dacă nu promovezi obiective, nici nu ai de unde recepţiona. Trebuie să promovăm toate obiectivele de care România are nevoie, le-am promovat şi în 2019 vom avea un vârf, aşa cum s-a întâmplat şi în 2013. Obiective promovate începând cu 2010 s-au concretizat în 2013, ca un vârf undeva la 140 de km. După aceea, obiective au fost promovate puţine”, a precizat şeful CNAIR.
Alte loturi de autostradă care se aşteaptă să fie finalizate în 2018 sunt şi pe Lugoj – Deva lot 3, Sebeş – Turda, lot 2, Câmpia Turzii – Ogra şi Ogra – Tîrgu Mureş şi „ciotul” de 3 km la intrarea în Bucureşti.
„Eu sper, totuşi, şi la Lugoj – Deva lot 3, unde este un progres fizic de 80% şi antreprenorul ne-a spus că undeva în luna septembrie finalizează acest obiectiv, dar am mai avut promisiuni şi în anul în curs şi nu am ajuns să avansăm decât cu câteva procente, în jur de 5%. Apoi Sebeş – Turda lot 2, Câmpia Turzii – Ogra – sunt 6 km pe care mizăm, între Ogra şi Târgu Mureş avem un progres foarte bun. Şi intrarea în Bucureşti este iarăşi un sector pe care contăm. Dacă vom aduna toate aceste obiective, vom ajunge la acea valoare de 156 de km spusă de ministru”, a adăugat el.
Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, a declarat la audierile din comisiile reunite de buget-finanţe, cu ocazia dezbaterii proiectului de buget al ministerului de resort aferent anului viitor, că în 2018 vor fi recepţionaţi minimum 156,79 kilometri de autostradă.
Bugetul general consolidat al MT pe anul 2018 este în sumă de 9,132 de miliarde de lei credite bugetare, iar 30,9 milioane de lei credite de angajament.
Bugetul de investiţii al Ministerului Transporturilor pe anul 2018 este în sumă de 4,754 miliarde de lei şi reprezintă 70% din bugetul general consolidat al MT, compus din: componenta locală aferentă proiectelor cu finanţare nerambursabilă pre-aderare (ISPA, Phare) – 341,062 milioane lei, cheltuieli aferente programelor cu finanţare rambursabilă finanţate în cadrul acordurilor preluate de MFP ce se regăsesc în bugetul MT – 4,812 milioane lei, proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 – 4 miliarde de lei şi obiective de investiţii finanţate exclusiv de la bugetul de stat – 358,477 milioane de lei.
Sursa Agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun