Seară duhovnicească în memoria Părintelui Teofil Părăian. „Asumarea Crucii în viaţa şi învăţătura Părintelui Teofil Părăian”
Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia şi Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia organizează astăzi, 7 martie 2013, o seară duhovnicească în memoria Părintelui Teofil Părăian, duhovnicul Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbătade Sus. Conferinţa are titlul: „Asumarea Crucii în viaţa şi învăţătura Părintelui Teofil Părăian” şi se va desfăşura, de la ora 18.00, în Aula „Dumitru Stăniloae” a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Vor participa Părintele Florin Botezan şi Părintele Sabin Vodă, prieteni şi ucenici ai Părintelui Teofil. La finalul întâlnirii va avea loc vizionarea unei înregistrări video cu Părintele Teofil.
Părintele Sabin Vodă ne-a oferit câteva detalii despre această conferinţă: „Dorim să ni-l readucem aminte pe părintele Teofil, acum în preajma zilei sale de naştere. La 3 martie Părintele ar fi împlinit 84 de ani. Sa mutat din această viaţă la viaţa veşnică în urmă cu aproape 4 ani, însă memoria lui este vie în inimile celor care l-au cunoscut fie direct, personal, fie la conferinţe sau prin intermediul cărţilor sau a emisiunilor de radio şi televiziune. Împreună cu Părintele Florin Botezan vom încerca să prezentăm modul în care Părintele Teofil şi-a asumat Crucea. Noi când ne gândim la Crucene gândim şi la Înviere. Biserica aşa ne învaţă să zicem: „Crucii Tale ne închinăm Hristoase şi sfântă Învierea Ta o lăudăm şi o slăvim. Veniţi toţi credincioşii să ne închinăm sfintei Învierii lui Hristos, că iată a venit prin Cruce bucurie la toată lumea”. Părintele Teofil prezenta Crucea Domnul ca fiind materializarea iubirii lui Dumnezeu faţă de noi şi spunea că este „faţa lui Dumnezeu îndreptată către oameni”. Pentru noi creştinii ortodocşi, Crucea este şi altar de jertfă, prin care ne-a venit iertarea păcatelor, dar este şi semn al biruinţei împotriva morţii şi a păcatului. Suntem cinstitori ai Sfintei Cruci, dar suntem şi oameni care ne asumăm şi crucea noastră: crucea ostenelilor pentru înaintarea în viaţa duhovnicească, crucea vieţii de familie, crucea suferinţelor. Ne învăţa Părintele Teofil să ne purtăm crucea proprie aşa cum şi-a purtat-o Domnul Hristos, dar să contribuim şi la purtarea crucii altora. Acest lucru l-a făcut şi Părintele Teofil prin asumarea propriei cruci a nevederii – fără cârtire şi cu seninătate şi bucurie, a vieţii monahale, apoi asumarea cu toată responsabilitatea a crucii de duhovnic şi de propovăduitor. Seara de joi se va încheia cu vizionarea unei înregistrări video cu Părintele Teofil, pentru ai revedea chipul luminos şi plin de bucurie.” (I.H.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]