Scrisoare deschisă către Ministerul Educației: „Fără buletin moldovenesc, nu se poate” – realitatea absurdă a birocrației românești
Scrisoare deschisă către Ministerul Educației: „Fără buletin moldovenesc, nu se poate” – realitatea absurdă a birocrației românești
Bloggerul Viorel Iftimie, din județul Alba, a publicat recent pe pagina sa de Facebook o scrisoare deschisă adresată Ministerului Educației, în care denunță absurditățile birocratice care pun piedici tinerilor cu origini basarabene, chiar dacă aceștia au studiat, trăit și s-au format în România.
Într-un ton dur, acesta a evidențiat felul în care sistemul respinge exact acei tineri care aleg România ca patrie, dar care sunt considerați „insuficient de români” din cauza lipsei unui document moldovenesc. Scrisoarea atrage atenția asupra rupturii dintre discursul oficial despre „românii de pretutindeni” și realitatea rece a administrației, în care empatia este înlocuită de reguli aplicate mecanic și fără discernământ.
Redăm mai jos scrisoarea deschisă publicată de blogger pe rețelele de socializare:
(cu dedicație specială pentru Ministerul Educației și restul aparatului de „sprijin” academic)
Ați întâlnit vreodată un tânăr care a făcut totul ca la carte – la propriu?
A venit în România, a învățat aici, a crescut aici, a devenit parte din această țară, cu acte-n regulă, cu școală românească, cu examene românești. Dar ce credeți? Nu e suficient. Nu e destul de român.
De ce? Pentru că nu are… un buletin moldovenesc.
Da, da, nu e greșeală de tipar. Statul român vrea de la un copil crescut în România dovada că e din altă parte, ca să-i recunoască dreptul de a învăța aici. Dacă nu mai are vreo legătură administrativă cu Moldova – adică exact cum ar trebui să fie pentru că și-a stabilit viața în România – ghinion. Sistemul nu înțelege.
Sistemul vrea un act pe care nu-l poți avea. Și dacă nu-l ai, primești același răspuns, copy-paste, de la funcționari plictisiți: „Fără buletin moldovenesc, nu se poate.”
Niciun interes pentru realitate, niciun gram de empatie. Doar reguli aplicate robotic, fără creier, fără inimă. Iar tânărul nostru nu a primit nicio explicație coerentă. Niciun apel, nicio alternativă, nicio soluție. Doar un zid. Înalt. Rece. Birocratic.
Și culmea ironiei? A aplicat pe locurile pentru „românii de pretutindeni”. Formula aia pompoasă, goală, bună de pus în broșuri și discursuri politice. Dar când românii de pretutindeni chiar vin – și vin pregătiți, educați, dornici să fie aici – îi dăm afară. Le închidem ușa. Le spunem că nu sunt destul de moldoveni ca să fie destul de români.
Asta nu e o glumă. E România. Versiunea în care formularul bate omul, unde buletinul bate educația, și unde „nu se poate” e mai tare decât orice bun-simț.
Suntem atât de ocupați cu sloganuri despre „România educată”, încât nici nu mai vedem cum îngropăm viitorul copiilor sub tone de hârtii inutile.
Funcționarii care ar trebui să sprijine acești tineri nu fac decât să dea „copy-paste” la refuzuri, să-și bea cafeaua în liniște și să închidă laptopul cu satisfacția că n-au rezolvat nimic.
Bravo! Excelent! Ați reușit din nou! Ați mai pus un tânăr pe fugă. Ați mai făcut România puțin mai rece. Puțin mai absurdă. Puțin mai respingătoare.
Dar hei, să nu uităm să postăm pe Facebook de Ziua Limbii Române cum ne iubim frații de peste Prut.
Să nu uităm să le spunem că „suntem același popor”, dar doar dacă vin cu actul potrivit. În rest… să se descurce.
Să vă fie rușine. Pe bune. Rușine să vă fie”, a scris Viorel Iftimie pe Facebook.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA în România în perioada 21 iulie – 18 agust 2025: România sub o cupolă de foc, cu temperaturi extreme și ploi rare. Prognoza meteo de la ANM pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA în România în perioada 21 iulie – 18 agust 2025: România sub o cupolă de foc, cu temperaturi extreme și ploi rare. Prognoza meteo de la ANM pentru următoarele 4 săptămâni ANM a emis vineri, 18 iulie 2025, prognoza pentru următoarele 4 săptămâni, respectiv 21 iulie – 18 august. Temperaturile vor […]
„Legea păcănelelor” în România: Cum vor putea primarii să le scoată în afara localităţilor
„Legea păcănelelor” în România: Cum vor putea primarii să le scoată în afara localităţilor Cseke Attila, Ministrul Dezvoltări, a vorbit despre modul în care va încerca să reorganizeze ministerul, a făcut publice salariile unor directori din subordine care vor fi reduse, dar a discutat şi despre problema controversată a jocurilor de noroc. Cseke Attila spune […]
Cât de mari sunt salariile bugetarilor față de angajații din privat. România, cea mai mare pondere a salariilor în veniturile statului, mult peste media UE
Cât de mari sunt salariile bugetarilor față de angajații din privat. România, cea mai mare pondere a salariilor în veniturile statului, mult peste media UE Iancu Guda a vorbit recent despre salariile din sectorul public, care au crescut masiv și nesustenabil. Acesta a explicat care sunt cauzele, ce efecte au și ce soluții pot fi […]