Curier Județean
Școala Gimnazială din Ciugud a derulat proiectul educațional interdisciplinar ”În căutarea luminii”
Adunarea Generală a ONU a proclamat anul 2015 drept Anul Internațional al Luminii și al Tehnologiilor bazate pe Lumină. Pornind de la ideea acestei celebrări, în perioada 23 noiembrie – 4 decembrie 2015, la Școala Gimnazială Ciugud s-a derulat proiectul educațional interdisciplinar ,,În căutarea luminii”.
Obiectivele acestui proiect au fost stimularea interesului elevilor pentru lectură, pentru studiul și cercetarea informațiilor privind universul care ne înconjoară, antrenarea elevilor în activități cât mai variate și bogate în conținut, cultivarea interesului pentru știință și artă, facilitarea integrării în mediul școlar, oferirea de suport pentru reușita școlară în ansamblul ei, fructificarea talentelor personale și corelarea aptitudinilor cu atitudinile caracteriale.
Lumina ne călăuzeşte existenţa diurnă, conturând în acelaşi timp orizontul speranţelor lumii contemporane. Trăim într-o civilizatie a secolului XXI care se sprijină în profunzime pe aplicaţiile practice şi pe semnificaţiile simbolice ale luminii.
Din această complexă perspectivă, simpozionul desfăşurat la Şcoala Gimnazială Ciugud scoate în evidenţă faptul că ,,Luminile lumii” sunt de fapt ,,valorile lumii”, că nu există o demarcaţie clară între ştiinţă şi cultură, una are nevoie de cealaltă şi toate au nevoie de univers ca scenă pentru această reprezentaţie.
Alături de profesoarele lor, Cornelia Draşovean (coordonatoarea proiectului), Mihaela Dreghici, Ildiko Balogh, Ana-Maria Achim și Teodora Simion, elevii au pornit într-o călătorie de descoperire a luminilor/valorilor în artă, cultură, religie, ştiinţă şi tehnologie.
Elevii Școlii Gimnaziale Ciugud au realizat materiale artistice dar şi tehnice, foarte interesante:
- au ,,captat” lumina în desenele lor,
- au parcurs etapele astronomice de la începutul universului odată cu Big Bang-ul şi până la apariţia vieţii pe pământ,
- au rememorat cuvintele lui DUMNEZEU: «Să fie lumină!» Şi a fost lumină (Geneza 1:3),
- alături de ,,despoţii luminaţi” Frederic al II-lea al Prusiei, Iosif al II-lea al Austriei şi Ecaterina cea Mare a Rusiei au parcurs ,,secolul luminilor” în căutarea reprezentaţilor iluminismului,
- au descoperit misterul formării fulgerelor, vulcanilor sau pietrelor preţioase,
- au înţeles multiplele aplicaţii ale luminii în medicină,
- au creat poezii având ca temă lumina,
- au interpretat motivul luminii în poeziile lui Lucian Blaga din volumul ,,Poemele luminii” și
- au încheiat această fantastică călătorie la Paris, numit pe bună dreptate ,,oraşul luminii”.

Curier Județean
Centru de inovare a orașului, în Alba Iulia: Primăria cumpără echipamente electronice pentru amenajarea spațiului multifuncțional
Centru de inovare a orașului, în Alba Iulia: Primăria cumpără echipamente electronice pentru amenajarea spațiului multifuncțional
Spațiul propus spre amenajare este situat în cadrul locației monument istoric unde funcționează Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, accesul în viitorul centrul de inovare se va face prin locația modernizată unde funcționează deja centrul turistic și dispune de o suprafața de circa 80 mp.
Acesta este deja dotat cu posibilitatea de acces a persoanelor cu handicap și dispune și de un grup sanitar amenajat în acest sens.
În cadrul amplasamentului unde funcționează Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, se află un spațiu de circa 80 mp suprafața utilă, care se poate dota astfel încât să poată funcționa un hub/centru de inovare al albaiulienilor.
Beneficiarii direcți cuprind orice om interesat de dezvoltarea intracomunitară și va da acestora posibilitatea de creștere în orice areal creativ. Beneficiarul principal al proiectului va fi chiar comunitatea locală, creând retenția de tineri bine pregătiți, dinamism și efervescență în mediul social și economic al orașului, cu posibilitatea de a antrena/angrena în acest proces și experiența multiplă a pensionarilor care vor să rămână încă activi. Beneficiari indirecți ai proiectului vor fi companiile locale, organizațiile non- guvemamentale, administrația locală.
Dotarea tehnică necesară funcționarii acestui centru multifuncțional complex trebuie să dețînă următoarele echipamente:
• Sistem All în One cu Mac OS
• Sistem desktop cu MS Windows
• Videoproiector business
• Server
• UPS Smart
• Sistem de colaborare All-în-One
• Laptop
• Tabletă
• Tabletă grafică
• Cameră video profesională
• Videoproiector educație
• Sistem Audio Conferință
• Rack metalic 19”
• Switch Ethernet
Curier Județean
27 august| Zilele Orașului Teiuș 2022. Premierea elevilor merituoși, muzică populară și foc de artificii
27 august| Zilele Orașului Teiuș 2022. Premierea elevilor merituoși, muzică populară și foc de artificii
Zilele Orașului Teiuș se vor desfășura în acest an în data de 27 august, iar autoritățile au avut grijă să pregătească și de acestă dată un program diversificat, care să-i țină ”în priză” atât pe localnici, cât și pe cei care vor sărbători alături de ei.
Printre evenimentele din program, menite să creeze o atmosferă de sărbătoare, se numără concerte de muzică populară și un foc de artificii.
Evenimentul va avea loc în Parcul Feroviar Teiuș
Ora 16 00 – Premierea competițiilor sportive și a elevilor merituoși
Invitați:
-Ansamblul folcloric „Brădeana”
-Ansamblul folcloric „Codrișorul”, Stremț
-Ansamblul folcloric „Cununa Vețelului” Hunedoara
-Ansamblul folcloric „Junii Târnavei” Târnăveni
-Ansamblul folcloric „Dor Teiușan”
-Alexandra Bărăștean
-Roxana Bărăștean
-Cornelia Maxa
-Ovidiu Furnea
-Ina Todoran
Vă așteptăm cu drag, pe toți cei ce trăiesc și simt in spirit teiușean!
Curier Județean
Șofer fără permis și unul care conducea o motocicletă neînmatriculată, prinși de polițiștii din Alba: S-au ales cu dosare penale
Șofer fără permis și unul care conducea o motocicletă neînmatriculată, prinși de polițiștii din Alba: S-au ales cu dosare penale
La data de 16 august 2022, în jurul orei 19,30, polițiștii rutieri din Alba Iulia au depistat un autoturism, în timp ce circula, pe strada Vânătorilor din Alba Iulia, pe sens interzis.
La volanul autoturismului se afla un tânăr de 25 de ani, din comuna Gurghiu, județul Mureș. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.
Față de tânăr, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.
La data de 16 august 2022, în jurul orei 11,00, polițiștii din Blandiana au depistat un bărbat de 58 de ani, din comuna Blandiana, în timp ce conducea o motocicletă neînmatriculată, pe raza comunei.
Față de motociclist, cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere, pe drumurile publice, a unui autovehicul neînmatriculat.
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
FOTO| Gest de omenie făcut de un polițist originar din Alba: Și-a oferit geaca unor femei pentru a le feri de ploaie, la Mănăstirea Nicula
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
Cum a dat un samsar de mașini din Alba „țepe” de zeci de mii de euro. Ce au decis magistrații
-
Actualitateacum 23 de ore
Producția de țiței a României a scăzut cu 6.2% în primul semestru al anului 2022: Cu cât au crescut importurile
-
Ştirea zileiacum 4 ore
SUBIECTE și BAREME la Matematică și Istorie, la Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă
-
Ştirea zileiacum 7 ore
17 august 2022, COVID-19 în Alba. 33 de noi infectări și un deces, în ultimele 24 de ore, în județ
-
Ştirea zileiacum 9 ore
Avertizare METEO: COD GALBEN de FURTUNI în Alba și alte județe, până miercuri seara. Vijelii, descărcări electrice și grindină
-
Actualitateacum 22 de ore
Vouchere sociale: Mii de carduri blocate după ce românii au vrut să cheltuie banii pe alcool sau să le vândă
-
Actualitateacum 12 ore
Importurile de gaz în România au scăzut în prima jumătate a anului 2022: Care a fost producția internă