22 mai – Ziua internaţională a diversităţii biologice
La data de 22 mai se marchează în fiecare an Ziua internaţională a diversităţii biologice. Ziua a fost stabilită prin Rezoluţia 55/201, din 20 decembrie 2000, a Adunării Generale a Naţiunilor Unite și are menirea de a creşte gradul de înţelegere şi conştientizare a problemelor legate de biodiversitate.
De la specii individuale la ecosisteme întregi, diversitatea biologică este vitală pentru sănătatea omului şi bunăstare. Calitatea apei pe care o bem, alimentele pe care le consumăm şi aerul pe care îl respirăm – toate depind de menţinerea lumii naturale într-o stare bună de sănătate, arată secretarul general al Naţiunilor Unite, António Guterres, în mesajul său din acest an cu prilejul Zilei internaţionale a diversităţii biologice, potrivit https://www.cbd.int. Avem nevoie de ecosisteme sănătoase pentru a atinge obiectivele de dezvoltare durabilă şi pentru a aborda schimbările climatice, mai spune António Guterres, care mai arată, între altele, în mesajul său că anul acesta Ziua internaţională a diversităţii biologice subliniază impactul neglijării mediului asupra securităţii alimentare şi a sănătăţii publice.
Biodiversitatea este mâncarea pe care o consumăm, apa pe care o bem, precum şi aerul pe care îl respirăm. Mai mult decât atât, biodiversitatea face parte din noi, aşa cum şi noi, oamenii, suntem parte a naturii, arată, la rândul său, într-un mesaj, Cristiana Paşca Palmer, secretar executiv al Convenţiei ONU pentru Diversitate Biologică.
Ziua internaţională a diversităţii biologice a fost aleasă după data de 22 mai 1992 când a fost adoptat, cu prilejul Conferinţei de la Nairobi, textul Convenţiei privind Diversitatea Biologică. Principalele obiective ale acestei Convenţii sunt conservarea diversităţii biologice, utilizarea componentelor sale într-un mod durabil şi partajarea corectă şi echitabilă a beneficiilor care decurg din utilizarea resurselor genetice.
Iniţial această zi a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 49/119, din 19 decembrie 1994, spre a fi celebrată la 29 decembrie, reprezentând data la care a intrat în vigoare Convenţia privind Diversitatea Biologică (29 decembrie 1993). Data stabilită fiind foarte aproape de sfârşitul anului, o perioadă marcată de vacanţe în multe ţări, a făcut dificilă organizarea evenimentelor dedicate zilei, ceea ce a dus, ulterior, la schimbarea acesteia.
În cadrul celei de-a 65-a sesiuni, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a declarat perioada 2011-2020 ca fiind ”Deceniul Organizaţiei Naţiunilor Unite privind Biodiversitatea, cu scopul de a contribui la punerea în aplicare a Planului strategic privind Biodiversitatea pentru perioada 2011-2020” (Rezoluţia 65/161), conform www.facebook.com/UNBiodiversity. Deceniul ONU privind Biodiversitatea are ca scop sprijinirea implementării Planului Strategic privind Biodiversitatea şi promovarea viziunii generale de a trăi în armonie cu natura. De asemenea, ţelul său este de a integra biodiversitatea la diferite niveluri. Prin Deceniul Organizaţiei Naţiunilor Unite privind Biodiversitatea guvernele sunt încurajate să dezvolte, să implementeze şi să comunice rezultatele strategiilor naţionale de implementare a Planului Strategic pentru Biodiversitate. Deceniul ONU privind Biodiversitatea coincide cu Planul Strategic pentru Biodiversitate 2011-2020, adoptat de Conferinţa Părţilor la cea de-a zecea sa reuniune, desfăşurată la Nagoya, Japonia, şi sprijină implementarea acestuia.
România a semnat Convenţia privind Diversitatea Biologică la 5 iunie 1992 şi a ratificat-o la 13 iulie 1994. Părţile semnatare ale Convenţiei, conştiente de valoarea ecologică, socială, economică, ştiinţifică şi culturală a diversităţii biologice, de importanţa pentru evoluţia şi conservarea sistemelor de susţinere a biosferei, au recunoscut că numeroase comunităţi locale depind de resursele biologice pe care se bazează modurile de viaţă tradiţionale.
Cu prilejul marcării acestei zile sunt organizate acţiuni menite să explice oamenilor importanţa menţinerii biodiversităţii.
Sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
13 decembrie: Ziua Tipografilor La 13/26 decembrie 1918, la București, a avut loc o mare manifestație a tipografilor din București, care au demonstrat pașnic pentru revendicările lor social-economice, precum și pentru ceea ce numim astăzi ”libertatea presei”. În acea zi, cei aproape 600 de muncitori tipografi din Capitală au încetat lucrul, îndreptându-se spre Ministerul Industriei […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Actualitateacum 5 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Ştirea zileiacum 16 ore
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului