Schimbări majore pentru români de la 1 aprilie: Rate majorate, facturi la energie modificate și țigări mai scumpe
Schimbări majore pentru români de la 1 aprilie: Rate majorate, facturi la energie modificate și țigări mai scumpe
Data de 1 aprilie vine cu o serie de modificări majore pentru români. IRCC va fi majorat, lucru care înseamnă că ratele pentru aproape jumătate de milion de români vor fi majorate, din nou, și vor avea loc modificări ale facturilor la energie pentru consumatorii casnici finali. Tot în luna aprilie va urma o majorare la prețul țigărilor.
Ratele românilor împrumutați la bănci vor crește iar, începând cu 1 aprilie 2023. Dobânda IRCC se va apropia de 6%, estimează analiștii economici. Ar fi a șasea creștere consecutivă înregistrată de IRCC.
Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România şi al Asociaţiei Analiştilor Financiari Bancari din România, estimează că nivelul IRCC la 1 iulie ar trebui să se situeze în jurul valorii de 5,93%.
Potrivit unor calcule din piaţa bancară făcute de Economica.net, dacă am contractat un credit de 250.000 de lei la 1 iulie 2019, rambursabil în 300 de rate lunare (adică 25 de ani), la 1 iulie 2020, rata creditului era de 1.465 de lei. La 1 ianuarie 2023, rata aceluiaşi credit devine 1888 de lei, în condiţiile majorării IRCC, urmând ca la 1 aprilie 2023, rata aceluiaşi credit să ajungă la 1.925 de lei, adică cu doar 37 de lei mai mult decât la ora actuală. Menţionăm totuşi că acest calcul are la bază un credit în derulare la care clientul a mai rambursat în aproape cinci ani de când a contractat împrumutul şi o parte din principalul împrumutului.
De la 1 ianuarie 2023, nivelul IRCC a ajuns la 5,71% iar rata creditului la 2.004,65 lei. Practic în şase luni rata pentru un creditul ipotecar de 250.000 de lei s-a scumpit cu 520 de lei. Scumpirea împrumutului este de 35%.
Ce se întâmplă cu facturile românilor de la 1 aprilie. Vor fi vizați toți consumatorii casnici
Comitetului de Reglementare al ANRE e emis Ordinul pentru aprobarea contractului-cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal, a condițiilor generale de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal şi a modelului de factură aplicabil tuturor clienţilor casnici. Noile reglementări vor intra în vigoare din aprilie 2023 și se vor reflecta în facturile emise.
Modelul de factură pentru clienţii casnici a fost simplificat şi va conţine:
- date de identificare şi contact ale furnizorului şi ale clientului
- data de încetare a contractului
- dacă contractul este încheiat pe perioadă determinată
- perioada de facturare
- cantitatea totală de energie electrică facturată
- preţul final facturat
- valoarea totală de plată
- data scadentă a plăţii
Țigările se scumpesc de la 1 aprilie
Fumătorii vor plăti mai mulți bani pentru acest viciu de la 1 aprilie. Acciza crește și, odată cu ea, începând cu data de 1 aprilie, și prețul țigărilor.
Nivelul accizei specifice la ţigarete în perioada 1 aprilie 2023 – 31 martie 2024 inclusiv este de 493,988 lei/1.000 de ţigarete, a transmis Ministerul Finanțelor.
Pentru ţigarete, acciza datorată este egală cu suma dintre acciza specifică şi acciza ad valorem. Acciza ad valorem se calculează prin aplicarea procentului legal asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum. Acest procent legal se aplică după cum urmează:
a) 13% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023 inclusiv
b) 12% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 aprilie 2023 – 31 martie 2024 inclusiv;
c) 11% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025 inclusiv;
d) 10% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, începând cu 1 aprilie 2025.
Se majorează diurna netaxabilă ce poate fi acordată de angajatori la delegările și detașările în țară de la 1 aprilie
Diurna acordată bugetarilor delegați sau detașați în altă localitate din țară se majorează de la 1 aprilie 2023. Măsura este prevăzută într-un ordin apărut miercuri în Monitorul Oficial.
Tot din aprilie se majorează indirect și diurna netaxabilă pe care o pot acorda angajatorii privați pentru salariații delegați sau detașați în țară.
Ministerului Finanțelor a stabilit cantumurile indemnizațiilor de delegare și detașare pentru bugetari, dar și cuantumul aocației de cazare, după cum urmează:
- cuantumul indemnizației de delegare se majorează de la 20 la 23 de lei pe zi;
- cuantumul indemnizației de detașare se majorează de la 20 la 23 de lei pe zi;
- cuantumul alocației de cazare se majorează de la 230 la 265 de lei pe zi.
Potrivit Codului fiscal, ca să fie netaxabile, diurnele acordate de angajatorii privați pentru salariații delegați sau detașați în țară trebuie să fie de maximum 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru bugetari. Automat, dacă diurna zilnică acordată bugetarilor se majorează, asta înseamnă că se majorează, de la 1 aprilie, și cuantumul netaxabil al diurnelor acordate în mediul privat. Concret, de la o diurnă zilnică netaxabilă de 50 de lei (20 lei x 2,5) se ajunge la o diurnă zilnică netaxabilă de 57,5 lei (23 lei x 2,5).
Atenție, însă, pentru că, din mai 2022, diurnele netaxabile au și o a doua limită – trei salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat. Plafonul aferent valorii de trei salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat se calculează, conform Codului fiscal, prin raportarea celor trei salarii la numărul de zile lucrătoare din luna în cauză, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare sau detașare în țară.
Pentru partea ce depășește limitele stabilite de Codul fiscal, angajatorii trebuie să achite la stat impozit pe venit (cotă: 10%) și contribuții sociale pentru pensii (cotă: 25%), sănătate (cotă: 10%) și muncă (cotă: 2,25%).
Bugetarii delegați într-o localitate situată la o distanță cuprinsă între cinci și 50 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă beneficiază, din aprilie 2023, de o indemnizație de delegare de 23 de lei pe zi. Iar bugetarii delegați într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă (și care nu se pot înapoia la sfârșitul zilei de lucru) beneficiază de o alocație zilnică de delegare compusă din o indemnizație de delegare de 23 de lei pe zi și o alocație de cazare de 265 de lei pe zi.
Bugetarii detașați într-o localitate situată la o distanță cuprinsă între cinci și 50 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă beneficiază de o indemnizație de detașare de 23 de lei pe zi. Iar bugetarilor detașați într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă (și care nu se pot înapoia la sfârșitul zilei de lucru) li se asigură cazarea gratuită de către autoritatea sau instituția publică la care sunt detașați, în clădiri ori în spații închiriate.
Sursa: romaniatv.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024 Datoria externă totală a României a atins un nivel record în primele 9 luni ale anului 2024, pe fondul unei inflații galopante și a cheltuielilor administrative exorbitante. Citește și: Alimentele în […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată