Rămâi conectat

Actualitate

Șantierele autostrăzilor vor fi supravegheate cu drone: Ministerul Transporturilor pregătește o flotă aeriană pentru monitorizarea lucrărilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șantierele autostrăzilor vor fi supravegheate cu drone: Ministerul Transporturilor pregătește o flotă aeriană pentru monitorizarea lucrărilor

Cu ajutorul lor, Compania Națională pentru Administrarea Infrastructurii ar putea să vadă cât de repede se lucrează, mai ales că riscăm să pierdem banii europeni din Planul de Redresare dacă nu reușim să terminăm șoselele la timp.

România încheie 2021 cu doar 33 de kilometri noi de autostradă. Nici anul viitor nu se anunță mai bun. Am putea avea doar 13 kilometri de autostradă pe A1, un tronson al autostrăzii Sibiu – Pitești și 40 de drum expres între Craiova – Pitești.

Ca să monitorizeze șantierele și eventualele întârzieri, ministerul Transporturilor urmărește din aer stadiul lucrărilor.

Mai mulți ingineri în cadrul Companiei Naționale pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere sunt de aproape un an și piloți de drone. Au la dispoziție 11 aparate de zbor cu care merg pe șantiere. Se opresc la doi kilometri de lucrare, apoi ridică aparatele în aer.

Cu ajutorul dronelor, inginerii au putut depista alunecări de teren pe autostrada Sebeș-Turda după ce au scanat zona șantierului. Au descoperit și lucrări, care nu erau terminate în realitate, ci doar pe hârtie. În plus, unii constructori raportează un număr mai mare de muncitori și utilaje care nu sunt de fapt pe șantier. Operatorii de drone au obținut și certificatul special pentru această activitate.

Ionel Savu, șef serviciu model de transport CNAIR: „Certificatul de pilotare a dronelor l-am obținut acum un an. Certificatul l-am luat de la autoritatea aeronautică.”

Ministerul pregătește achiziția unor drone noi în 2022 și va avea nevoie de mai mulți piloți.

Alin Șerbănescu, comunicator la Ministerul Transporturilor: „Monitorizările încep când începe și construcția. Începând de la anul va trebui să avem tot sistemul de monitorizări.”

Ministerul Transporturilor prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere are un plan de monitorizare a șantierelor de autostrăzi în 2022. Acest plan este secret, pentru că dronele vor zbura inopinat deasupra șantierelor pentru a verifica stadiul lucrărilor. Planul prevede și monitorizarea șantierului de pe autostrada A0, adică noua centură care se construiește în jurul Capitalei.

Primele tronsoane ale centurii ar urma să fie gata în 2023, dacă firma de construcție va reuși să respecte contractul semnat.

Dacă nu ne grăbim să construim autostrăzi, riscăm să pierdem banii europeni din Planul Național de Redresare alocați pentru trei tronsoane importante, printre care și A7, prima autostradă spre zona Moldovei.

sursa: protv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bacalaureat 2024 în Alba: Aproape 2.400 de absolvenți de liceu din județ, așteptați sesiunea iunie-iulie la examenului național

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2024 în Alba: Aproape 2.400 de absolvenți de liceu din județ, așteptați sesiunea iunie-iulie la examenului național Examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024, începe luni, 1 iulie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Marți, 2 iulie se va desfășura proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de profil: Matematică și Istorie), […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea