Rămâi conectat

Curier Județean

Sancțiuni de până la 12.000 de lei pentru posesorii de animale: Ce condiții trebuie oferite necuvântătoarelor

Bera Larisa

Publicat

în

Sancțiuni de până la 12.000 de lei pentru posesorii de animale: Ce condiții trebuie oferite necuvântătoarelor

Deținătorii de animale, inclusiv cele de companie, sunt obligați să le asigure condiții adecvate de bunăstare. Nerespectarea acestor obligații poate atrage sancțiuni financiare de până la 12.000 de lei și, în cazuri grave, la confiscarea animalelor de către autorități.

Citește și: Bunăstarea pisicilor și câinilor a fost reglementată de Uniunea Europeană. Microciparea devine obligatorie. Ce interdicții au proprietarii de animale

Conform Legii 205/2004, posesorii de animale, inclusiv cei de companie, au următoarele obligații:

– Asigurarea unui adăpost corespunzător;
– Furnizarea de hrană și apă suficiente;
– Asigurarea unui spațiu adecvat pentru mișcare;
– Acordarea îngrijirii și atenției necesare;
– Asigurarea asistenței medicale veterinară.

În perioadele de temperaturi extreme, cum ar fi canicula, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) subliniază importanța protejării animalelor împotriva condițiilor meteorologice severe. De exemplu, animalele ținute în aer liber trebuie să aibă acces la apă potabilă și să beneficieze de umbră adecvată.

În ceea ce privește transportul animalelor, persoanele responsabile trebuie să evite transportul în timpul zilei și să asigure condiții optime pentru a preveni rănirea sau suferința inutilă a acestora.

Respectarea acestor reguli este esențială pentru asigurarea sănătății și bunăstării animalelor, reflectând grija și responsabilitatea față de aceste ființe vulnerabile.

„În cazul în care animalele de companie (cum ar fi câinii, pisicile, iepurii etc.) sunt ţinute afară, este important să se asigure o sursă de apă potabilă, precum şi adăpost corespunzător împotriva razelor solare.

O atenţie deosebită trebuie acordată transportului animalelor de companie, astfel încât acestea să nu fie ţinute în vehicule, expuse în mod direct şi pe o perioadă îndelungată la radiaţii ultraviolete şi la temperaturi ridicate”, potrivit ANSVSA.

Responsabilitățile fermierilor și deținătorilor de animale:

– Asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să ofere protecție împotriva razelor solare directe.

– Furnizarea de cantități adecvate de apă și furaje, atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ
.
– Verificarea periodică a funcționării corecte a echipamentelor pentru adăpare, furajare și sisteme de ventilație.

– Asigurarea disponibilității echipamentelor de rezervă, în special a sistemelor de ventilație și a generatoarelor de energie electrică.

– În perioadele de caniculă, animalele folosite pentru tracțiune sau alte activități de povară nu vor fi exploatate între orele 12:00 și 18:00 dacă temperatura depășește 25ºC la umbră.

– La orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor sau la apariția unor modificări comportamentale, deținătorul are obligația să anunțe urgent medicul veterinar responsabil pentru supravegherea sănătății animalelor în localitatea respectivă.

– Pentru animalele ținute în aer liber, trebuie să fie disponibile zone umbrite și jgheaburi cu apă potabilă.

– În situații în care sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, apa trebuie să fie administrată manual, în mod regulat, pentru a preveni deshidratarea.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | Cea mai veche biserică din Zlatna, monument istoric de importanță națională, restaurată cu peste 3 milioane de euro, fonduri nerambursabile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cea mai veche biserică din Zlatna, monument istoric de importanță națională, restaurată cu peste 3 milioane de euro, fonduri nerambursabile Atestată documentar la anul 1424, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Zlatna, este unul dintre monumentele istorice, pe nedrept, prea puțin cunoscute. Este cea mai veche biserică din Zlatna și este considerată „lăcașul de cult românesc la […]

Citește mai mult

Curier Județean

17 mai 2025 | Partidă de șah inedită, de „Noaptea Muzeelor”, la Alba Iulia: Gala finală „Alba Chess”, gata de start

Lucian Daramus

Publicat

în

17 mai 2025 | Partidă de șah inedită, de „Noaptea Muzeelor”, la Alba Iulia: Gala finală „Alba Chess”, gata de start După succesul primei ediții la nivel județean, Festivalul „Alba Chess”, organizat de Consiliul Județean Alba în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Alba, a revenit cu forțe proaspete în școlile din județ. „„Alba Chess” 2025 […]

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO | Ansamblul folcloric „Doina Aiudului”, participare de succes la un festival internațional de folclor în Turcia

Lucian Daramus

Publicat

în

Ansamblul folcloric „Doina Aiudului”, participare de succes la un festival internațional de folclor în Turcia Ansamblul folcloric „Doina Aiudului” s-a întors din Turcia, unde a prezentat cu succes tradițiile și valorile culturale românești la cea de-a 485-a ediție a evenimentului „International Manisa Mesir Paste Festival”, desfășurat în perioada 22-28 aprilie 2025.  La evenimentul muzical internațional […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea