SÂMBĂTĂ: Lansarea Proiectului “Grădinescu” la Alba Iulia, la Caponiera din spatele Palatului Apor
Lansarea Proiectului “Grădinescu” la Alba Iulia, sâmbătă, 24 noiembrie 2018, la Caponiera din spatele Palatului Apor
În curând, albaiulienii dar și turiștii ajunși în Alba Iulia se vor putea bucura de o nouă atracție verde în Cetatea Alba Carolina. Prin intermediul proiectului “Grădinescu” la Alba Iulia va prinde contur Grădina din Cetate. Grădinescu reprezintă un model de regenerare urbană ce exemplifică cum sisteme de permacultură, educaţie, economie circulară, energie şi hrană se pot îmbina creativ într-o reţea de grădini urbane, care să aducă un plus de energie şi vitalitate în viețile orășenilor.
Astfel, Grădinescu Alba Iulia, propune un concept inovator de amenajare a unui spațiu urban, dezvoltat de către Kaufland România în parteneriat cu Institutul de Cercetare în Permacultură din România și cu sprijnul local al municipalitătii Alba Iulia.
Rețeaua Grădinescu constă într-o rețea națională de grădini urbane comunitare, dintre care 9 în București, 3 amplasate pe acoperișurile magazinelor Kaufland, 4 în parcările sau în spatele magazinelor și 2 în școlile din Capitală. Grădinile sunt concepute pentru a fi îngrijite de locuitori prin participare și de echipa proiectului Grădinescu – prin expertiză, facilitare și cercetare.
Alba Iulia este primul oraș din afara capitalei în care este implementat conceptul de grădină urbană Grădinescu, după succesul din București
Lansarea proiectului va avea loc pe 24 noiembrie 2018, ora 12.00 la Caponiera din spatele Palatului Apor, Alba Iulia.
La eveniment sunt invitati reprezentanti ai școlilor, grădinițelor, asociații și ONG-uri de la nivel local în vederea evaluării potențialului de a desfășura activități educative socio-ecologice începând cu primăvara anului 2019 și stabilirea unor protocoale formale de colaborare în acest sens.
Grădinescu Alba Iulia este un spațiu structurat în patru zone: Livada, în care există și un spațiu pentru evenimente – ecran de proiectie în aer liber, Grădina socială de umbră, Grădina educațională cu legume și Pajiștea înflorită, împreună cu un veritabil habitat pentru insecte. Locația nu a fost aleasă la întâmplare și se află în spatele unuia dintre simbolurile Cetății, Palatul Apor, deasupra Caponierei.
„Întoarcerea la natură ar trebui să fie mai mult decât o dorință a noastră, a tuturor. Ar trebui să fie – și, iată, la Alba Iulia chiar este – o direcție clară în care să îndreptăm orașul. Pentru ca toată această orientare spre un oraș verde nu aduce decât beneficii, fără excepții. De aceea sunt fericit pentru fiecare nou pom plantat în oraș. Dacă vorbim de o întreagă Grădina Urbană, e cu atât mai îmbucurător“, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.
Parteneriatul recent parafat are, în primă fază, o durată de 1 an și o valoare de 31 000 de euro, din care 25 000 finantarea susținută de Kaufland România. Pentru amenajarea inițială a spațiului au fost plantați până în prezent aproximativ 40 de pomi fructiferi, 10 arbori și 120 de arbuști și peste 70 de plante aromatice perene, reprezentând mai mult de 28 de specii pe cei aproximativ 2000 de metrii pătrați de grădina și mai bine de 300 metrii liniari de straturi înălțate special dedicați grădinăritului.
Începând din primăvara lui 2019, Grădinescu Alba Iulia va propune un program presărat de evenimente educaționale, ateliere, proiecții de filme, activități în aer liber, sesiuni de grădinărit comunitar atât școlilor cât și tuturor cetățenilor din Alba Iulia interesați și doritori să afle mai multe și să se implice.
Contribuția financiară a Primăriei Municipiului Alba Iulia pentru Grădina din Cetate este de 6.000 de EUR și vine în completarea proiectului METAMORPHOSIS implementat de municipalitate, începând cu anul 2017, finanțat în cadrul programului european HORIZON 2020.
După prezentarea oficială, între orele 14.00 și 15.30 va avea loc o sesiune publică la fața locului dedicată publicul larg și, dacă vremea va permite, straturile spațiului educațional vor fi însămânțate cu material săditor adecvat sezonului.
Sursa: radiounirea.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii