Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Salariile angajaților la stat, victime ale campaniei electorale din 2024: De ce ar putea fi înghețate lefurile acestora

Nicolae Valentin

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Salariile angajaților la stat, victime ale campaniei electorale din 2024: De ce ar putea fi înghețate lefurile acestora

Situația salarială a bugetarilor din România se află sub semnul întrebării, în contextul pregătirilor pentru campania electorală din 2024, marcând un nou episod de incertitudine pentru angajații din sectorul public.

Declarațiile recente ale oficialilor guvernamentali au adus în prim-plan posibilitatea înghețării salariilor în sistemul public, o măsură considerată de mulți ca fiind o lovitură surprinzătoare pentru bugetari.

Contextul declarațiilor oficiale

Marcel Ciolacu, o figură cheie în politica românească, a discutat despre necesitatea unei reforme în sistemul public, subliniind importanța ajustărilor bugetare.

Citește și: Performanță ULUITOARE: Cheltuielile cu salariile bugetarilor din România sunt cele mai mari din UE

În acest decor tensionat, amplificat de protestele recente ale angajaților din diferite domenii, Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a venit cu precizări care adaugă un strat suplimentar de anxietate în rândul bugetarilor.

„Trebuie să lăsăm trimestrul întâi să meargă cu execuția bugetară până la capăt și să vedem atunci dacă sunt necesare măsuri. Nu înseamnă că măsurile le luăm și facem și începem să dăm tot felul de semnale de nu mai știe mediul de afaceri sau populația ce se întâmplă”, a declarat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

El a menționat că nu poate fi exclusă posibilitatea ca Guvernul să recurgă la înghețarea salariilor pentru a echilibra indicatorii financiari, informație transmisă de Antena 3 CNN.

Ultimile luni au fost marcate de negocieri între guvern și diverse sindicate pentru creșterea salariilor și sporurilor, cu exemplul recent al angajaților din spitale care au amenințat cu greva generală. Aceste discuții au fost umbrite de declarația lui Boloș, care a sugerat că măsurile de ajustare vor fi evaluate după analiza execuției bugetare din primul trimestru.

Problema dobânzilor și impactul asupra bugetarilor

Marcel Boloș a abordat și problema dobânzilor ridicate asociate cu împrumuturile statului român, indicând deficitul bugetar excesiv și ratingul de țară ca fiind principalele cauze.

România, cu un rating de ‘BBB minus’ acordat de Fitch Ratings, se confruntă cu costuri crescute ale împrumuturilor, o situație care pune presiune adițională asupra bugetului național.

„Ne costă rating-ul pe care l-am avut din cauza procedurii de deficit bugetar excesiv. Nu le-am făcut eu. Sunt, dacă vreți, lucruri care s-au întâmplat în trecut, nu vreau să arunc vina pe nimeni, dar avem un rating de țară BBB minus și dobânzile sunt corespunzătoare ratingului de țară”, a adăugat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Perspectiva înghețării salariilor vine ca o lovitură surprinzătoare pentru bugetarii români, în special în contextul în care aceștia s-au confruntat cu creșteri modeste ale veniturilor în ultimii ani, adesea erodate de inflație.

Această măsură, dacă va fi adoptată, ar putea avea un impact semnificativ asupra moralului și stării de bine a angajaților din sectorul public, într-un moment în care costul vieții continuă să crească.

Situația salarială a bugetarilor în România rămâne incertă în pragul unui an electoral care promite schimbări și reforme.

În timp ce guvernul încearcă să găsească un echilibru între necesitățile bugetare și promisiunile făcute electoratului, bugetarii se află în situația de a aștepta clarificări și decizii care le vor influența direct veniturile. Această dinamică complicată subliniază provocările cu care se confruntă România în gestionarea finanțelor publice și în satisfacerea așteptărilor diverse ale cetățenilor săi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc Românii care dețin două mașini sau două apartamente, trebuie să știe că vânzarea celei de-a doua mașini sau a celei de-a doua locuințe în decursul aceluiași an calendaristic poate implica costuri suplimentare. Conform unei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea