Rămâi conectat

Politică Administrație

Performanță ULUITOARE: Cheltuielile cu salariile bugetarilor din România sunt cele mai mari din UE

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță ULUITOARE: Cheltuielile cu salariile bugetarilor din România sunt cele mai mari din UE

Ecuaţia bugetară cu 1,3 mil. de necunoscute: România, ca pondere în buget, are cea mai mare cheltuiala din UE cu bugetarii din UE! E depșită doar de paradisuri fiscale precum Cipru, Malta sau Irlanda. Cheltuiala cu salariile bugetarilor a crescut de 10 ori în ultimii 20 de ani, scrie zf.ro.

România, ca pondere în buget, are a patra cea mai mare cheltuială cu bugetarii din Uniunea Europeană, după paradisuri fiscale precum Cipru, Malta sau Irlanda. Cheltuiala cu salariile creşte, la două luni din an, cu 20%, deşi bugetarea prevede o creştere de 11% în 2024 a cheltuielilor de personal. România are 1,3 mil. bugetari, dintre care 240.000 de profesori, 200.000 de angajaţi în Ministerul Afacerilor Interne şi în Apărare şi 280.000 de angajaţi în administraţia publică locală.

Citește și: Noua lege a salarizării ar putea aduce salarii mai mici pentru unii bugetari

Încă de la finalul primăverii trecute s-a dat startul sezonului de greve în rândul bugetarilor, când profesorii au declanşat cea mai mare grevă din ultimii 24 de ani. Profesorii au obţinut aproape tot ce au revendicat – creştere a salariilor cu 50% în 2024 şi creşterea salariului profesorilor debutanţi.

Ulterior, au prins curaj şi alte categorii de bugetari, cum ar fi poliţiştii, magistraţii sau medicii, care au ameninţat sau au declanşat proteste. În aceeaşi vreme, însă, chel­tuielile de personal au sărit mai sus cu peste 5 mld. lei, adică 1 mld. euro în 2023, faţă de bugetarea iniţială.

Pentru 2024, guvernul Marcel Ciolacu, deşi ameninţat de greve ale bugetarilor din toate părţile, şi-a bugetat o creştere a cheltuielilor cu salariile publice de numai 11%. Abia dacă au trecut două luni din an şi deja cheltuielile cresc cu 20%, aproape dublu faţă de programare, arată execuţia bugetară.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Sală Polivalentă și Complex Sportiv în Alba Iulia pentru dezvoltarea sportului: Primăria lansează în consultare publică noul PUZ

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Sală Polivalentă și Complex Sportiv în Alba Iulia pentru dezvoltarea sportului: Primăria lansează în consultare publică noul PUZ Municipiul Alba a publicat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea unei noi Săli Polivalente și a unui Complex Sportiv care vor ajuta la dezvoltarea sportului în județ. Cele două construcții vor fi amplasate în Alba Iulia, strada […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea