Salarii de România, costuri de Germania: Prețul energiei electrice atinge astăzi un nou record ISTORIC
Salarii de România, costuri de Germania: Prețul energiei electrice atinge astăzi un nou record ISTORIC
Prețul mediu al pieței spot de energie electrică de la București (piața pentru ziua următoare – PZU) pentru ziua de livrare 15 septembrie este de 831 de lei/MWh, un nou record istoric după nivelurile istorice din august.
Prețul mediu zilnic al pieței pentru ziua următoare pentru energia tranzacționată în data de 14 septembrie cu livrare în 15 septembrie este de 831 de lei/MWh, potrivit datelor operatorului pieței de energie de la București, OPCOM.
Este cel mai mare preț din istorie, și el survine după un precedent maxim istoric înregistrat la începutul lunii august. Atunci, prețul mediu zilnic al pieței pentru ziua următoare pentru energia tranzacționată în data de 2 august cu livrare 3 august a fost de 672 de lei/MWh, cel mai mare nivel zilnic înregistrat vreodată, înainte de cel de acum.
În euro, prețul mediu al pieței pot de la București pentru energia cu livrare în data de 15 septembrie este de 168 de euro/MWh. Pe intervale orare, cel mai mare preț este înregistrat pentru energia livrată în intervalul orar 20-21, 196 de euro/MWh. În acea oră, România importă energie din rețeaua ungară la o putere de 741 MW, deci putem deduce că importul a fost mai ieftin. În lei, prețul de la acea oră este de 971 de lei/MWh, destul de aproape de maximumul istoric orar al pieței de la București, de 1.031 de lei/MWh, înregistrat tot luna trecută, mai precis pentru energia cu livrare în data de 6 august, la ora 21.00.
Luna și recordul la scumpire! Prețul spot al energiei electrice din România a fost în luna august cel mai mare din istorie
Prețul din România este “în trend”
Deși avem cel mai mare nivel al prețului spot la energia electrică din istorie, prețul pieței de la București este la fel cu cel din piețele central-europene, cu care suntem cuplați: 168 de euro/MWh este prețul zilei de 15 septembrie și pentru Ungaria, Austria, Slovacia, Cehia și Germania.
Problema este că prețul spot, prețul PZU, devine din ce în ce mai important pentru factura consumatorilor finali, pentru că această piață a ajuns din ce în ce mai extinsă, în detrimentul piețelor cu vânzare la termen. Practic, mare parte din energia electrică pe care o plătesc acasă consumatorii casnici, să zicem, fie că sunt în piața concurențială, fie că sunt în serviciul universal, a fost cumpărată din această piață spot, unde prețurile, după luni de zile de creșteri susținute, sunt la niveluri astronomice. Clienții casnici au însă negociate prețuri fixe cu furnizorii lor, în general pe un an (șase luni pentru serviciul universal), ceea ce înseamnă că, atunci când va trece perioada aceasta, vor avea parte de prețuri mult mai mari, care vor reflecta achizițiile din PZU.
sursa: economica.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
„Parada planetelor” 2025: Fenomenul spectaculos în cer, vizibil de pe Pământ. Cum poate fi văzută alinierea a șase planete în ianuarie și șapte în februarie
„Parada planetelor” 2025: Fenomenul spectaculos în cer, vizibil de pe Pământ. Cum poate fi văzută alinierea a șase planete în ianuarie și șapte în februarie Un fenomen astronomic spectaculos va putea fi admirat în lunile ianuarie și februarie 2025, o aliniere rară a planetelor, cunoscută sub numele de „parada planetelor”. Spectacolul „promis” de Marte Patru […]