Rămâi conectat

Sport

Șahiștii de la CSU Alba Iulia la Campionatele Naţionale de juniori de la Căciulata. Prima zi, prima medalie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Peste 530 de copii din toată ţara participă în aceste zile la Campionatele Naţionale de juniori la şah care sunt găzduite de staţiunea vâlceană Căciulata. Între aceştia şi cinci tineri şahişti din judeţul Alba: Mihnea Costachi, George Ileană, Iustin Ciorgovean şi Radu Ţâmpea de la CSU Alba Iulia şi teiuşanul Adrian Sechereş care reprezintă în competiţie CSS 1 Timişoara.

George Ileana (stanga) vs Iustin Ciorgovean (dreapta) la Memorialul Mircea Radulescu - Cluj Napoca martie 2015Ziua de luni a adus prima medalie pentru juniorii albaiulieni. După ce anul trecut a devenit campion mondial şcolar la categoria elevi sub 13 ani, George Ileană a obţinut locul 2 din cei 58 de participanţi la categoria juniori sub 14 ani, cu un total de 7 puncte din cele 9 partide. Juniorul albaiulian, care se pregăteşte cu ajutorul maestrului internaţional Daniel Moldovan (Mediaş) şi al maestrului FIDE Marius Ceteraş (Alba Iulia), a fost devansat în clasament de George Stoleriu (CS Politehnica Iaşi), reprezentantul celui mai puternic centru al şahului juvenil din România. Pentru George medalia de argint obţinută luni este prima la naţionalele de juniori în proba de şah clasic, acest success aducându-i şi calificarea la Campionatul European de juniori care se va desfăşura în luna septembrie la Porec (Croaţia).

*La proba de dezlegări, argint pentru Costachi şi Sechereş

Marţi dimineaţa au fost publicate rezultatele probei de dezlegări (rezolvări de probleme de şah). Deşi nu este una dintre probele favorite ale şahiştilor albaiulieni, aceştia au reuşit să obţină două medalii de argint prin Mihnea Costachi (CSU Alba Iulia) la categoria juniori sub 20 de ani şi Adrian Sechereş (CSS 1 Timişoara) la categoria juniori sub 18 ani. Foarte aproape de medalie a fost si George Ileană (CSU Alba Iulia) clasat pe locul 4 la categoria juniori sub 14 ani, acesta obţinând acelaşi punctaj ca şi primii 3 clasaţi, dar rezolvând problemele într-un timp lung.

Succesul lui George Ileană a fost dublat de locul 5 obţinut la aceeaşi categorie de vârstă de un alt junior albaiulian, Iustin Ciorgovean. Rezultatul lui Iustin este cu atât mai respectabil cu cât a fost obţinut în condiţii speciale. Deoarece costurile de participare la turneu erau foarte mari, iar juniorii albaiulieni şi-au acoperit cheltuielile pe cont propriu, pentru a putea lua startul la turneu acesta s-a cazat la o mănăstire situată la câţiva kilometri distanţă de locaţia turneului. Ambiţia lui Iustin de a ajunge în topul naţional al juniorilor a învins însă oboseala datorată navetei zilnice. Juniorul albaiulian, care a învăţat să joace şah de la parintele Siluan, un fost jucător de şah devenit călugăr, a obţinut la Căciulata cea mai bună clasare a sa de până acum într-o competiţie naţională, acest rezultat aducându-i şi includerea în lotul naţional de juniori.

Deja calificat la Campionatele Mondiale de juniori sub 16 ani în baza medaliei de bronz obţinută la mondialele de juniori din 2014, Mihnea Costachi (15 ani) a decis împreună cu antrenorii săi Marius Ceteraş şi MMI Gergely Szabo (Bucureşti) să participe în acest an la categoria juniori sub 20 de ani, pentru a avea partide cât mai dificile, pregătirea pentru competiţiile internaţionale de juniori fiind considerată mai importantă decât obţinerea unui nou titlu de campion naţional la categoria sa de vârstă. Deşi nu a avut un turneu foarte reuşit, juniorul albaiulian s-a clasat la final pe locul 4 din 8 participanţi cu 4,5 puncte din 7 partide, un rezultat onorabil în condiţiile în care adversarii săi erau cu 4-5 ani mai în vârstă, dar evident sub potenţialul său.

La categoria juniori sub 18 ani Adrian Sechereş s-a clasat pe locul 6 din 28 de participanţi cu 5 puncte din 9 partide, ducând la 4 numărul juniorilor din judeţul Alba care sunt selecţionaţi în acest an în loturile naţionale de juniori la şah.

Din păcate sub aşteptări a fost evoluţia mezinului delegaţiei albaiuliene, Radu Ţâmpea (9 ani), clasat pe locul 28 din 100 de participanţi la categoria juniori sub 10 ani cu 5,5 puncte din 9 partide, însă este de aşteptat ca acesta să obţină clasări mult mai bune în probele sale preferate, şah rapid şi blitz, care se vor desfăşura de marţi până joi şi care vor încheia naţionalele de juniori.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Cupa României, turul întâi, divizionarele terțe din Alba, debut în competiția „KO”, miercuri, 31 iulie | Vezi programul meciurilor

Dan HENEGAR

Publicat

în

Miercuri, 31 iulie, de la ora 17.30, se dispută partidele contând pentru turul întâi al Cupei României, fază în care intră și 3 echipe din Alba, divizionare terțe aflate la primul joc oficial, alături de Viitorul Sântimbru (câștigătoarea fazei regionale) și Industria Galda de Jos (retrogradată din Liga 3 în această vară). Program: *Industria Galda […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea