Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Ştirea zilei

Sacrificiul Armatei Române sărbătorit la Alba Iulia cu un fast reținut. Din păcate au fost mai multe oficialități decât participanți civili

Bogdan Presecan

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

 Azi, celebrăm Ziua Armatei Române când, în 25 octombrie 1944, nord-vestului Transilvaniei a fost complet eliberat de sub ocupație și administrație straină. A fost singurul obiectiv strategic național, realizat efectiv de Armata Română pe câmpul de luptă, recunoscut juridic în articolul 2 al Tratatului de Pace dintre România și Puterile Aliate și Asociate, încheiat la 10 februarie 1947.

Eliberarea întregului teritoriu național s-a obținut prin efortul și sacrificiul eroic a peste 525.000 de militari angajați nemijlocit în luptă, între 23 august și 25 octombrie 1944. 58.000 dintre ei au fost uciși sau răniți. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 au fost luați prizonieri.

Ceremoniile dedicate acestei zile istorice au fost organizate la Alba Iulia în Cimitirul Eroilor unde ÎPS Irineu arhiepisopul de Alba Iulia, conducerea Armatei din județul Alba, elevi ai Colegiului Național “Mihai Viteazul”, reprezentanți ai tuturor instituților publice și câțiva cetățeni civili au ascultat discursul comandantul liceului militar, col. Marcel Domşa, despre semnificația zilei de 25 octombrie, au depus coroane de flori și au ținut un moment de reculegere în memoria eroilor jertfiți atunci în lupta pentru eliberarea națională.

Evenimentul s-a închiat cu o scurtă defilare a alevilor de la Colegiul Militar “Mihai Viteazul din Alba Iulia”.

Pentru aceaste manifestări circulația rutieră a fost restricționată în cartierul Cetate, începând de la Casa de Cultură a Sindicatelor, dar și în centru , începând de la Liceul Economic.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la DONARE DE SÂNGE grupa AB pozitiv și B negativ: „Stocul la acestă grupă este insuficient și facem față cu greu solicitărilor”

Bera Larisa

Publicat

în

CTS Alba, apel la DONARE DE SÂNGE grupa AB pozitiv și B negativ: „Stocul la acestă grupă este insuficient și facem față cu greu solicitărilor” Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat marți, 15 octombrie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele AB pozitiv și B negativ. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea