Rămâi conectat

Curier Județean

S-a lansat cea mai complexă platformă multimedia de promovare a turismului cultural, „România Atractivă”: Județul Alba are cele mai multe obiective de patrimoniu incluse în program

Bogdan Ilea

Publicat

în

S-a lansat cea mai complexă platformă multimedia de promovare a turismului cultural, „România Atractivă”: Județul Alba are cele mai multe obiective de patrimoniu incluse în program

România a lansat o platformă multimedia avansată, „România Atractivă”, pentru a promova turismul cultural. Platforma prezintă 12 rute tematice, cuprinzând 275 de obiective de vizitat, care includ castele, cetăți, sate tradiționale, biserici și mănăstiri patrimoniu UNESCO. Dintre acestea, județul Alba are incluse 25 de obiective.

De astăzi, turiștii români și străini pot descoperi noi destinații de călătorie în țara noastră cu ajutorul celei mai complexe platforme multimedia de promovare a turismului cultural, România Atractivă. Începând de astăzi, 15 mai, programul include 12 rute turistice tematice care străbat întreaga țară, cu 275 de obiective de vizitat care sunt prezentate în platforma multimedia dedicată și care, până în 2026, vor fi semnalizate și prin infrastructură rutieră specifică.

Castele, cetăți sau conace, sate cu arhitectură tradițională, biserici fortificate sau de lemn, mănăstiri incluse în patrimoniul UNESCO, limesul (frontieră – n.n.) dunărean şi cel al provinciei Dacia care fac parte din cea mai complexă şi mai lungă porţiune de frontieră a Imperiului Roman de pe teritoriul Europei continentale, alături de peisajul cultural din Delta Dunării sau gastronomie locală – sunt doar o parte din tematicile pe care au fost dezvoltate primele itinerarii de turism cultural ale României.

Citește și: 11 mai 1968: A început construcția primului autoturism românesc, Dacia

Județul Alba este județul cu cele mai multe obiective de patrimoniu incluse în program

25 obiective din județul Alba sunt integrate în planul de promovare națională și internațională al programului România Atractivă pentru aportul deosebit adus patrimoniului cultural. Astfel, Alba este județul cu cele mai multe obiective de patrimoniu incluse în program. Ele fac parte din opt rute: Ruta bisericilor fortificate (șase obiective), Ruta bisericilor de lemn (cinci monumente reprezentative), Traseul castrelor romane (patru reprezentante), Ruta cetăților (trei astfel de monumente), Ruta castelelor, Traseul gastronomiei tradiționale românești și Ruta satelor cu arhitectură tradițională (cu câte două obiective), Ruta Sfântului Ladislau (un obiectiv).

Printre acestea se numără cetatea dacică de la Căpâlna, Cetatea Nobiliară Colțești, cu o istorie de peste 700 de ani, plăcintele pe lespede din Apuseni și gospodăriile tradiționale din Rimetea. Astfel, importanța istorică și culturală uriașă a tuturor celor 25 de obiective, precum și aportul rețetelor locale la bucătăria tradițională românească au determinat propunerea de către autoritățile locale și asociațiile de profil a obiectivelor respective pentru a fi incluse în rutele de turism cultural național, făcând din Alba liderul județelor ca număr de atracții turistice în cadrul celui mai nou program de turism cultural din Europa.

„România câștigă odată cu aducerea la lumină a comorilor locale existente în patrimoniul cultural. În egală măsură, câștigă și comunitățile locale în cadrul cărora acestea sunt prezente, care de acum își pot regândi strategia de dezvoltare economică, odată cu creșterea interesului din partea turiștilor și posibilitatea localnicilor de a iniția noi activități sau de a își pune în valoare produsele și serviciile existente”, declară Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, coordonator al programului România Atractivă din fonduri PNRR.

România Atractivă, primul program național de susținere a turismului cultural-istoric, a luat startul în 2023 și se va finaliza în iunie 2026

Programul România Atractivă, cu o valoare de 36.356.328,86 lei, este parte a Componentei 11 – Turism și Cultură, Investiția 1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, Jalonul 332 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar principalii beneficiari sunt autoritățile locale, alături de turiștii români și străini. Programul este coordonat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și implementat împreună cu echipele profesionale ale consorțiului declarat câștigător în urma licitației organizate de minister în anul 2022: Terra Building, companie românească specializată în infrastructură rutieră și Eventya, companie specializată în dezvoltarea de aplicații de travel și content marketing.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

14 – 15 decembrie 2024 | RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră

Ziarul Unirea

Publicat

în

14 – 15 decembrie 2024 | RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 14 – 15 decembrie 2024. Citește și: IPJ Alba: Recomandări pentru șoferii care pornesc la drum în condiții meteorologice nefavorabile Conducătorii auto sunt sfătuiți […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea