Rămâi conectat

Sport

Rugbyul albaiulian în vremea noului coronavirus: metode inedite de antrenamente și pasiune pentru sportul cu balonul oval

Dan HENEGAR

Publicat

în

Pandemia declanșată de noul coronavirus a zguduit, precum se știe, întreaga societate, provocând mutații certe ale căror efecte încă nici măcar nu se pot întrezări.

Sportul, la rândul său, a fost afectat, practic tot ce ceea ce ține de acesta intrând într-un blocaj. Ne-am propus, în perioada următoare, să facem o radiografiere a reacțiilor față de această situație în rândurile reprezentaților diverselor sporturi practicate la nivelul municipiului Alba Iulia. I-am solicitat o opinie, în acest sens, universitarului Marius Rotar, cel care în 2019 a repornit rugbyul în oraș, prin CSU Rugby Alba Iulia, club al cărui coordonator principal este. „Este mai rău ca în vremea celui de Al Doilea Război Mondial. Pe vremea aceea, frontul fiind departe, activitatea sportivă în țară n-a fost întreruptă, desfășurându-se, atât cât s-a putut, cu regularitate. Sunt atestate, de pildă, în Alba Iulia și Cugir, meciuri de fotbal în 1942 și 1943, în cadrul Cupei Eroilor sau a Cupei de Război, la care au asistat uneori peste 2500-3000 de spectatori”, a spus Marius Rotar.

*”Este mai rău ca în Al Doilea Război Mondial”

În actuala stare de fapt, nici măcar disputarea unor partide, chiar și cu caracter amical, nu este posibilă, planurile tuturor fiind date peste cap. CSU Rugby Alba Iulia era evident într-o tendință de creștere, atât la nivelul echipei de juniori, cât, mai ales, ale celei de seniori. Echipa se închegase mult mai bine, grație ajutorului acordat de fostul internațional Marcel Giucăl, trebuia să joace la Gura Humorului cu echipa locală, participantă în Divizia Națională de Seniori, categorie a rugbyului autohton unde și gruparea din Cetatea Marii Uniri tinde să ajungă, în cel mai scurt timp posibil. Erau programate și alte meciuri atât pentru juniori, cât și pentru seniori, situație dublată de intensificarea antrenamentelor.

Acum, totul s-a oprit, noi încetând complet orice activitate chiar înainte de declararea stării de urgență. Asta nu înseamnă o inactivitate a jucătorilor noștri care continuă să se pregătească individual, fiecare găsind modalități adecvate de a se menține în formă. Rugbyul înseamnă forță și de aceea unii jucători au găsit soluții optime în această direcție (de pildă, clasicul” antrenament cu caciucul)”, a mai adăugat istoricul albaiulian.

*Pasiunea, soluția pentru supraviețuire

Categorica recesiune economică ce se anticipează că va apăsa viitorul sportului nu-i sperie pe reprezentanții CSU Rugby Alba Iulia, obișnuiți să pună pasiunea înaintea chestiunilor de ordin material. “Observ o îngrijorare majoră în rândurile reprezentaților unor sporturi legată de dificultățile economice care vor urma și care îi vor afecta direct. Noi nu avem nicio temere față de acest scenariu. Cum am rezistat 11 luni doar prin pasiune și propriile eforturi materiale, așa o vom face și pe viitor. Cu siguranță, mai puternici decât acum. Putem preda lecții gratuite în acest sens și altor sportivi, dezobișnuiți de mult timp cu această situație. Nu trebuie să sperie amatorismul sau faptul că practici un sport doar din plăcere, după orele de serviciu. La origini, sportul aceasta a însemnat, lucru, din păcate, uitat. Istoria rugbyului nostru oferă numeroase exemple în acest sens. Așa, de pildă, în perioada interbelică rugbiștii naționalei nu au avut niciodată prime de joc; uneori, cum a fost cazul participării la turneul preolimpic de la Berlin din 1936, călătoreau eroic 36 de ore cu trenul spre meciuri doar cu merinde de acasă și cu dorința de a reprezența țara sau, în multe cazuri, jucătorii își plăteau, din buzunarul propriu, deplasările și alte cheltuieli pentru diverse meciuri din campionat. Totul doar din dragoste față de jocul de rugby. Pentru multe sporturi, acest situații par scenarii SF, dar pentru noi acestea sunt fapte eroice, care ar trebui să ne întărească pe toți ce care iubim sportul. Imediat ce va trece pandemia vom relua activitatea, iar echipele noastre vor disputa meciuri cât de repede posibil, chiar dacă nu vom atinge nivelul optim de pregătire.O vom face nu doar pentru noi, ci pentru întreg orașul. Eu cred că instrumentul cel mai bun, în cazul sportului, pentru supraviețuire în această perioadă este pasiunea, vremurile ce vor veni fiind ca o sită ce va cerne ceea ce înseamnă devotamentul pentru o idee, un club și, mai ales, a prieteniei care trebuie să existe într-o echipă sportivă. Rugbyul românesc a însemnat, de cele mai multe multe  ori, în istoria sa, supraviețuire. Va supraviețui și acum, ca întotdeauna. Fie și pentru simplu motiv că este jucat din pasiune și iubit, de destul de puțină lume la noi, cu frenezie”, a încheiat Marius Rotar.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

FOTO: LPS Alba Iulia, calificată la turneul semifinal de baschet feminin Under 14

Dan HENEGAR

Publicat

în

LPS Alba Iulia s-a calificat la turneul semifinal de baschet feminin Under 14, iar antrenorul Valentin Urian este în cursă și la Under 13 pentru accederea între primele formații din țară. LPS Alba Iulia s-a calificat la turneul semifinal Under 14 la baschet feminin, un rezultat notabil pentru micuțele baschetbaliste pregătite de antrenorul Valentin Urian, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea