Rămâi conectat

Sport

Rugbyul albaiulian în vremea noului coronavirus: metode inedite de antrenamente și pasiune pentru sportul cu balonul oval

Publicat

în

Pandemia declanșată de noul coronavirus a zguduit, precum se știe, întreaga societate, provocând mutații certe ale căror efecte încă nici măcar nu se pot întrezări.

Sportul, la rândul său, a fost afectat, practic tot ce ceea ce ține de acesta intrând într-un blocaj. Ne-am propus, în perioada următoare, să facem o radiografiere a reacțiilor față de această situație în rândurile reprezentaților diverselor sporturi practicate la nivelul municipiului Alba Iulia. I-am solicitat o opinie, în acest sens, universitarului Marius Rotar, cel care în 2019 a repornit rugbyul în oraș, prin CSU Rugby Alba Iulia, club al cărui coordonator principal este. „Este mai rău ca în vremea celui de Al Doilea Război Mondial. Pe vremea aceea, frontul fiind departe, activitatea sportivă în țară n-a fost întreruptă, desfășurându-se, atât cât s-a putut, cu regularitate. Sunt atestate, de pildă, în Alba Iulia și Cugir, meciuri de fotbal în 1942 și 1943, în cadrul Cupei Eroilor sau a Cupei de Război, la care au asistat uneori peste 2500-3000 de spectatori”, a spus Marius Rotar.

*”Este mai rău ca în Al Doilea Război Mondial”

În actuala stare de fapt, nici măcar disputarea unor partide, chiar și cu caracter amical, nu este posibilă, planurile tuturor fiind date peste cap. CSU Rugby Alba Iulia era evident într-o tendință de creștere, atât la nivelul echipei de juniori, cât, mai ales, ale celei de seniori. Echipa se închegase mult mai bine, grație ajutorului acordat de fostul internațional Marcel Giucăl, trebuia să joace la Gura Humorului cu echipa locală, participantă în Divizia Națională de Seniori, categorie a rugbyului autohton unde și gruparea din Cetatea Marii Uniri tinde să ajungă, în cel mai scurt timp posibil. Erau programate și alte meciuri atât pentru juniori, cât și pentru seniori, situație dublată de intensificarea antrenamentelor.

Electrica Furnizare Discount

Acum, totul s-a oprit, noi încetând complet orice activitate chiar înainte de declararea stării de urgență. Asta nu înseamnă o inactivitate a jucătorilor noștri care continuă să se pregătească individual, fiecare găsind modalități adecvate de a se menține în formă. Rugbyul înseamnă forță și de aceea unii jucători au găsit soluții optime în această direcție (de pildă, clasicul” antrenament cu caciucul)”, a mai adăugat istoricul albaiulian.

*Pasiunea, soluția pentru supraviețuire

Categorica recesiune economică ce se anticipează că va apăsa viitorul sportului nu-i sperie pe reprezentanții CSU Rugby Alba Iulia, obișnuiți să pună pasiunea înaintea chestiunilor de ordin material. “Observ o îngrijorare majoră în rândurile reprezentaților unor sporturi legată de dificultățile economice care vor urma și care îi vor afecta direct. Noi nu avem nicio temere față de acest scenariu. Cum am rezistat 11 luni doar prin pasiune și propriile eforturi materiale, așa o vom face și pe viitor. Cu siguranță, mai puternici decât acum. Putem preda lecții gratuite în acest sens și altor sportivi, dezobișnuiți de mult timp cu această situație. Nu trebuie să sperie amatorismul sau faptul că practici un sport doar din plăcere, după orele de serviciu. La origini, sportul aceasta a însemnat, lucru, din păcate, uitat. Istoria rugbyului nostru oferă numeroase exemple în acest sens. Așa, de pildă, în perioada interbelică rugbiștii naționalei nu au avut niciodată prime de joc; uneori, cum a fost cazul participării la turneul preolimpic de la Berlin din 1936, călătoreau eroic 36 de ore cu trenul spre meciuri doar cu merinde de acasă și cu dorința de a reprezența țara sau, în multe cazuri, jucătorii își plăteau, din buzunarul propriu, deplasările și alte cheltuieli pentru diverse meciuri din campionat. Totul doar din dragoste față de jocul de rugby. Pentru multe sporturi, acest situații par scenarii SF, dar pentru noi acestea sunt fapte eroice, care ar trebui să ne întărească pe toți ce care iubim sportul. Imediat ce va trece pandemia vom relua activitatea, iar echipele noastre vor disputa meciuri cât de repede posibil, chiar dacă nu vom atinge nivelul optim de pregătire.O vom face nu doar pentru noi, ci pentru întreg orașul. Eu cred că instrumentul cel mai bun, în cazul sportului, pentru supraviețuire în această perioadă este pasiunea, vremurile ce vor veni fiind ca o sită ce va cerne ceea ce înseamnă devotamentul pentru o idee, un club și, mai ales, a prieteniei care trebuie să existe într-o echipă sportivă. Rugbyul românesc a însemnat, de cele mai multe multe  ori, în istoria sa, supraviețuire. Va supraviețui și acum, ca întotdeauna. Fie și pentru simplu motiv că este jucat din pasiune și iubit, de destul de puțină lume la noi, cu frenezie”, a încheiat Marius Rotar.

Publicitate

Sport

În al 4-lea an consecutiv, “lanternă roșie” din Alba: Unirea Alba Iulia iernează pe ultima poziție a Seriei a 9-a!

Publicat

în

S-a tras cortina peste eșalonul terț și pentru al 4-lea an consecutiv Alba are o “lanternă roșie”, întrucât Unirea Alba Iulia iernează pe ultima poziție a Seriei a 9-a.

Precedentele situații au fost în 2018 – CS Ocna Mureș (un punct în 15 etape în Seria a 4-a, a terminat stagiunea pe aceeași poziție), 2019 – Industria Galda (8 puncte din 15 jocuri în Seria a 5-a, campionat întrerupt după o rundă din retur, din cauza pandemiei de coronavirus) și 2020 – tot Industria Galda (4 puncte în 10 confruntări, a încheiat sezonul cu 6 puncte, tot pe ultimul loc și a retrogradat după un baraj cu Pobeda Star Bisnov, din Timiș).

Raportat la stagiunea anterioară, situația este următoare pentru conjudețene: *Metalurgistul Cugir – acum locul doi (36 de puncte în 15 etape), anul trecut tot poziția a doua (23 de puncte în 10 dispute); *CS Ocna Mureș – poziția a 6-a (16 puncte), sezonul precedent clasare pe penultimul loc (6 puncte); *Unirea Alba Iulia – “lanternă roșie” (8 puncte), în 2020 locul al 6-lea (13 puncte).

Electrica Furnizare Discount

Rezultă constanță pentru gruparea de sub Drăgana, o ascensiune în cazul grupării ocnamureșene și un regres din toate punctele de vedere în ceea ce privește gruparea din Cetatea Marii Uniri.

*”Alb-negrii”, ce deziluzie!

Unirea Alba Iulia, fosta prim-divizionară, este deziluzia acestui sezon în fotbalul județean. Chinuită de probleme financiare majore, apăsată de griji, părăsită de jucători importanți, abandonată de autorități, amenințată cu penalizări din pricina memoriilor foștilor echipieri, formația albaiuliană s-a chinuit la limita supraviețuirii.

Imaginea dezamăgirii s-a cosmetizat oarecum prin victoria de pe “Cetate”, din ultima rundă, singurul succes intern al campionatului, în 8 întâlniri, meci în care echipa pregătită de Valentin Sinescu a pus punct și perioadei de criză ofensivă (6 meciuri în care nu a marcat, un interval de 640 de minute) și mai ales de rezultate decepționante (două puncte strânse în 9 jocuri).

Comparația cu stagiunile anterioare ilustrează căderea evidentă a “alb-negrilor”, ce au ajuns pe a treia scenă în 2016, la cerere. Astfel: *2016/2017: locul 11 în Seria a 4-a (14 echipe) la finalul campionatului, cu 26 de puncte (locul 12 după tur, cu 12 puncte); *2017/2018: locul 7 în Seria a 5-a (15 echipe) cu 45 de puncte (după tur, locul 6, cu 24 de puncte); *2018/2019: locul 12 în Seria a 4-a (16 echipe) cu 38 de puncte (la finele turului, locul 9, cu 22 de puncte); *2019/2020: poziția a 12-a în Seria a 5-a (16 echipe), cu 16 puncte, ediție întreruptă după ce la prima rundă din retur uniriștii au pierdut la “masa verde” cu Viitorul Șelimbăr (neprezentare pe “Cetate”, din motive financiare); *ediția 2020/2021: locul 7, cu 23 de puncte în Seria a 9-a (10 combatante), în iarnă, locul al 6-lea, cu 13 puncte.

Citește mai mult

Sport

Liga a 4-a, ultima etapă a turului: CSU – lider de toamnă, Industria și Viitorul Sântimbru – pe podium

Publicat

în

S-a tras cortina peste prima parte a campionatului Ligii a 4-a, campioană de toamnă fiind CS Universitatea Alba Iulia, singura echipă imbatabilă în aceste 15 runde. Pe podium s-au mai clasat Industria Galda de Jos și Viitorul Sântimbru.

Hidromecanica Șugag – Viitorul Sântimbru 2-3 (2-2)

Au marcat: Șufană (25), A. Crețu (27), respectiv Cr. Ivașcu (10, 45), Al. Stan (65, penalty).

Electrica Furnizare Discount

Unica victorie externă, într-o rundă dominată copios de gazde (6 succese, spre deosebire de etapa trecută când oaspeții au făcut legea și amfitrionii au luat doar două puncte), a însemnat urcarea pe ultima treaptă a podiumului pentru formația ex-uniristului Adrian Bicheși. Un meci cu o derulare interesantă a scorului, 0-1, 2-1 în câteva minute, Viitorul protitând de pasul greșit al echipei din Daia Română pentru a ierna pe locul al treilea.

Energia Săsciori – CIL Blaj 4-0 (3-0)

Au marcat: T. Mărginean (23, 59), Sava (30), Al. Grigore (43).

Revelația turului a administrat formației din “Mica Romă” o aspră corecție, CIL suferind cea mai grea înfrângere din tur. Un parcurs de apreciat pentru săsciorenii conduși de Mircea Țârlea, clasați în apropierea podiumului. Energia are 5 partide la rând fără a pierde (11 puncte acumulate) și două victorii la rând. De menționat arbitrajul modest al centralului H. Balea (Alba Iulia).

Inter Unirea – Spicul Daia Română 1-0 (0-0)

A marcat: A. Gherman (65)

Victorie importantă la despărțirea de suporteri pentru interiști, ce veneau după o perioadă modestă cu un singur punct în 3 dispute. Alin Gherman a semnat un gol similar cu 3 puncte, iar Spicul Daia Română părăsește podiumul în urma a 4-a insuccese la rând. Ionuț Pereat a primit cartonașul roșu în minutul 90+5, din postura de antrenor. 

Voința Stremț – a stat

Citește mai mult

Sport

FOTO: la finalul turului, victorii nete pentru CSU Alba Iulia, Performanța Ighiu și Industria Galda de Jos

Publicat

în

În ultima etapă a turului Ligii a 4-a s-au înregistrat victorii nete pentru CSU Alba Iulia, campioana de toamnă, CS Zlatna, Performanța Ighiu și Industria Galda de Jos. În discuție mai rămâne în meciurile de după-amiază, ocupanta ultimei trepte a podiumului.

CS Zlatna – GT Sport Alba Iulia 8-2 (1-0)

Au marcat: Florea (3, 59), A. Cîmpean (48, 68, 84 – penalty), Arsîn (64), Tîrziu (66), Scrob (87), respectiv Aslău (74), Gavrilă (90).

Electrica Furnizare Discount

Diferenţa categorică din uvertura etapei s-a conturat în repriza secundă a meciului de pe stadionul “Minaur”. Alin Cîmpean, autor a trei goluri, s-a dovedit din nou prolific, contribuind decisiv la al treilea succes consecutiv al zlătnenilor. Şi fair-play-ul a fost la el acasă în duelul de pe Ampoi, “centralul” albaiulian Andrei 2 Nicola nearătând niciun cartonaş

CS Universitatea Alba Iulia – Kinder Teiuș 5-1 (1-1)

Au marcat: S. Fulea (18, 68), Bucurică (53, penalty), Cos. Năcreală (64), Cl. Oara (74), respectiv D. Stanciu (17)

Deschiderea de scor a fostului atacant al studenților, Darius Stanciu, a fost un simplu foc de paie, egalitatea fiind restabilită rapid. La pauză s-a intrat cu remiză pe tabelă, însă liderul s-a dezlănțuit la reluare și s-a distanțat confortabil pe tabelă, după 4 reușite în 20 de minute. Cu a 12-a victorie consecutivă și doar două puncte pierdute în această toamnă, cel mai bun golaveraj, cea mai prolifică ofesisivă și cea mai puternică apărare, echipa pregătită de Mihai Manea iernează pe prima poziție, adjudecându-și, pe merit, titlul de campioană de toamnă. Kinder a încheiat prima parte a sezonului cu 4 înfrângeri la rând, 3 pe teren propriu.

Performanța Ighiu – Olimpia Aiud 5-1 (1-1)

Au marcat: Potopea (22, 78), Tripșa (55, penalty), Căt. Dănilă (61), S. Turuș (64), respectiv Bălan (25, penalty).

Ighienii au repurtat cel mai clar succes stagional și au marcat cele mai multe goluri din acest tur în disputa ce a tras cortina peste prima parte a campionatului. Amfitrionii s-au dezlănțuit în actul secund, au strâns 7 puncte în ultimele 3 dispute, în vreme ce oponenții au înregistrat al doilea insucces succesiv.

Industria Galda de Jos – Viitorul Vama Seacă 6-1 (5-0)

Au marcat: Buligă (3, 40), Al. Costea (8, 26, 52), Bălaș (10), respectiv Groza (64)

Fosta divizionară terță a avut un prim mitan perfect în care a punctat în 5 rânduri, la scorul de 3-0 oaspeții ratând un penalty prin Onacă, ce a șutat din punctul cu var pe lângă buturile lui Iancău. De remarcat tripla lui Al. Costea și cele 6 meciuri consecutive câștigate de formația lui Doru Oancea. Acest set de tenis încasat reprezintă cel mai drastic eșec al turului pentru gruparea din comuna Hopârta.

Sursa foto: CSU Alba Iulia

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare