Românii decedați în străinătate, repatriați pe cheltuiala statului: Cheltuielile suportate trebuie să fie în limita a 5.000 de euro pentru fiecare cetăţean
Românii decedați în străinătate, repatriați pe cheltuiala statului: Cheltuielile suportate trebuie să fie în limita a 5.000 de euro pentru fiecare cetăţean
Un proiect de lege care prevede că statul român va fi obligat să suporte cheltuielile pentru repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate, la cererea familiei, a fost adoptat marți, 8 octombrie 2024 de Plenul Camerei Deputaţilor și merge spre promulgare.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea obligaţiei statului român să suporte, la cererea familiei, cheltuielile ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate, în limita a 5.000 de euro pentru fiecare cetăţean care se regăseşte în această situaţie, fiind introdusă şi posibilitatea ca sumele ce depăşesc acest plafon să fie suportate din taxele consulare, scrie Agerpres.
Citește și: Ajutorul pentru înmormântare 2024: Valoare și acte necesare pentru acordare
Familiile care vor repatrierea rudelor, decedate în străinătate, vor beneficia de ajutor din partea statului, datorită unui proiect de lege, adoptat marți în Plenul Camerei Deputaţilor.
Proiectul presupune alocarea unei sume maxime de 5.000 de euro pentru repatrierea fiecărei rude decedate, la solicitarea familiei. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
Proiectul de lege stipulează și că sumele ce depăşesc acest plafon vor fi suportate din taxele consulare.
„Statul român suportă cheltuielile de repatriere a cetăţenilor români decedaţi în străinătate, la cererea familiei, în limita a 5.000 de euro pentru fiecare persoană decedată. Anual, în bugetul Ministerului Afacerilor Externe, se alocă aceste sume pentru plata cheltuielilor de repatriere. Normele metodologice de punere în aplicare a prezentei legi se stabilesc prin ordin comun al ministrului Afacerilor Externe şi al ministrului Finanţelor, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, se arată în iniţiativa legislativă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cinci alimente oferă suficientă energie încât pot substitui cafeaua. Cel mai important este, însă, ca micul dejun să nu se rezume la ceaşca de cafea, spune dr. Cristina Bălănescu, citată de libertatea.ro. Cele cinci alimente sunt: Banana Compusă, în principal, din zaharuri (glucoză, fructoză şi zaharoză) şi din fibre, banana este unul din alimentele energizante „consacrate”. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum o zi
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Ştirea zileiacum o zi
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
14 decembrie: 69 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite