Rămâi conectat

Actualitate

România va avea 1.000 de kilometri de autostradă în 2018, iar Sebeș-Turda va fi finalizat integral

Ziarul Unirea

Publicat

în

Directorul general al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, Cătălin Homor, a declarat, duminică, la Digi 24, că România va avea 1.000 de kilometri de autostradă în prima jumătate a anului 2018, multe proiecte fiind oprite din cauza lipsei autorizațiilor de construire. 

autostrada„Eu sunt optimist. A fost un an foarte greu pentru noi, un an în care am reușit să deblocăm dacă nu toate proiectele, spre 90% dintre ele și, indiferent ce se întâmplă la anul, aceste proiecte vor fi finalizate: Sebeș—Turda integral, Lugoj-Deva integral, Suplacu de Barcău-Borș, Mihăiești-Nădășelu, intrarea în București A3. Primii 1.000 de km pot pune (că vor fi gata) în prima jumătate a anului 2018”, a afirmat Homor.

Potrivit acestuia, cauza principală pentru care aceste proiecte au mers „îngreunat” a fost conceptul de implementare, faptul că au fost realizate studii de fezabilitate ce au fost scoase la licitație pentru proiectare și execuție către constructor iar acesta, în momentul în care i s-a dat „libertatea să proiecteze după propriile interese, a speculat orice scăpare din studiul de fezabilitate pentru a-și diminua costurile de proiectare”.

„Am schimbat asta. Noul plan de implementare se aplică pentru noile proiecte ce vor fi scoase la licitație. Concret, cel care realizează studiul de fezabilitate realizează și studiul tehnic și își dedică activitatea și pentru obținerea autorizației de construire. Va fi cineva specializat, un proiectant. Constructorul primește proiectul, autorizația și predarea terenurilor. De principiu constructorul nu gândește, el muncește, dacă îi lăsăm libertatea de a gândi pentru noi e o mare greșeală”, a explicat directorul CNADNR.

El a subliniat că fiecare lot de autostradă aflat în execuție avea o probabilitate de a fi finalizat până la sfârșitul acestui an, dar, după o „radiografie” s-a constatat că o mare parte dintre proiecte avea probleme majore, precum lipsa autorizației de construire.

„Fiecare sector, fiecare lot de autostradă în execuție avea oareșce probabilitate de a se finaliza la sfârșitul anului, dar, după ce am făcut o radiografie asupra tuturor acestor proiecte, am constatat că mare parte dintre ele au probleme majore incompatibile cu evoluția. Una dintre cele mai importante este lipsa autorizațiilor de construire. S-a lucrat foarte mult timp fără autorizații. Dacă s-ar fi continuat acest ritm cu siguranță că s-ar fi terminat… Dar acest tip de lucru fără autorizație este penal, este pedepsit de Codul penal și a trebuit să oprim acest lucru cu Inspectoratul de stat în construcții, care a emis ordin de sistare a lucrărilor”, a afirmat Homor.

El a dat ca exemplu în acest sens tronsoanele de autostradă Sebeș—Turda, cele 4 loturi, pentru care nu exista autorizație de construire, „doar pe alocuri, pe porțiuni foarte mici, se putea lucra legal”.

„În luna martie a fost emisă Ordonanța 7, pregătită cu Ministerul Transporturilor tocmai pentru a accelera acest proces de emitere a autorizațiilor. O autorizație de construire se poate obține într-un an sau poate chiar mai mult de când se inițiază. În momentul de față avem sectorul Sebeș — Turda care este complet acoperit de autorizații și se lucrează la capacitate maximă”, a mai spus Cătălin Homor.

Directorul general al CNADNR a subliniat că Sebeș-Turda, loturile 3 și 4, sunt în fază destul de avansată și există posibilitatea de a fi deschise la sfârșitul anului, „însă cea mai mică influenta negativă, vremea—plouă două săptămâni—ne duc lucrările în anul viitor”.

Drept sigur deschiși, Homor a menționat cei 22 km între Orăștie și Sibiu, sectorul de autostradă care a fost demolat, programul fiind ca la sfârșitul lui septembrie traficul să fie repus în zonă.

„Se lucrează, proiectul a fost avizat marți…Există patru expertize tehnice…Este prima oară în ultimii 15 ani când compania (CNADNR n.r) își asumă și răspunde pentru reparații în regie proprie”, a precizat Cătălin Homor .

De asemenea, el a menționat și tronsonul Lugoj — Deva, care are trei loturi, iar pentru primul lot, de 15 km, există probabilitatea spre 100% de a fi deschis traficului anul acesta.

„Pe Lugoj-Deva avem și celebra peșteră ce împiedică emiterea acordului de mediu pentru emiterea autorizației de construire. În momentul de față subiectul e într-o mișcare destul de accelerată. Este o chestiune de timp până primim autorizația. Noi estimăm că în a doua decadă a lunii septembrie să avem autorizația pe masă. În aceste condiții cei 15 km vor fi finalizați și redați traficului”, a menționat directorul CNADNR.

Sursa Agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea