România, lider în regiune: Ucraina și Slovacia au ajuns la un acord pentru cereale, după modeul românesc
România, lider în regiune: Ucraina și Slovacia au ajuns la un acord pentru cereale, după modeul românesc
Miniștrii Agriculturii din Slovacia și Ucraina au ajuns la un acord privind instaurarea unui sistem de licențe pentru comerțul cu cereale, ceea ce va deschide calea pentru ridicarea interdicției asupra importurilor a patru produse agricole de bază din Ucraina în Slovacia. Anunțul a fost făcut joi de către Ministerul slovac al Agriculturii, anunță Reuters.
Acordul urmează modelul deja stabilit între Ucraina și România, cu 30 de zile de interdicție totală, urmate de un sistem de licențe pentru comerțul cu cereale.
Săptămâna trecută, Slovacia, Polonia și Ungaria au implementat restricții la importurile de cereale ucrainene pe plan național, ca răspuns la decizia Comisiei Europene de a nu extinde interdicția la importurile de cereale în cinci state membre ale Uniunii Europene din Europa de Est.
Disputa a escaladat în contextul în care Ucraina, afectată de pierderea rutelor maritime pentru export în urma invaziei ruse, a depus o plângere la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) referitoare la aceste interdicții.
Ministerul slovac a informat că miniștrii au convenit să instituie un sistem de licențiere pentru comerțul cu cereale, bazat pe emiterea și controlul licențelor. Cu toate acestea, până când acest sistem va fi în funcțiune și complet testat, interdicția asupra importurilor pentru cele patru produse agricole de bază din Ucraina va rămâne în vigoare.
În plus, Ucraina a acceptat să renunțe la plângerea sa la OMC, conform comunicatului Ministerului slovac. Cu toate acestea, nu au fost furnizate detalii cu privire la funcționarea exactă a noului sistem de licențiere.
Interdicția impusă de Slovacia asupra importurilor de cereale era programată să rămână în vigoare până la sfârșitul anului. Statele care au instituit aceste interdicții susțin că grâul ucrainean ieftin, destinat în principal tranzitului către vest și către porturi, afectează negativ piețele lor interne.
În mare parte a anului trecut, aproximativ 60% din grâul ucrainean a tranzitat prin cele cinci țări din estul Uniunii Europene, care includ și Bulgaria și România.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
CEDO respinge cererea lui Călin Georgescu de suspendare a deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale din România
CEDO respinge cererea lui Călin Georgescu de suspendare a deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale din România Astăzi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis printr-o hotărâre unanimă să respingă cererea formulată de Călin Georgescu de suspendare a deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale din România. Citește și: Sondaj Avangarde: AUR și Călin […]