România înglodată în datorii: Cât de mult s-a împrumutat statul în ultimul timp
România înglodată în datorii: Cât de mult s-a împrumutat statul în ultimul timp
Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Finanțelor din România, nivelul datoriei României a crescut de la 593,972 miliarde de lei în luna martie a acestui an, la valoarea de 602,871 miliarde de lei în aprilie.
Aceleași date de la Minister indică faptul că datoria pe termen mediu şi lung a crescut, în aprilie, la 582,983 miliarde de lei, iar cea pe termen scurt a scăzut la 19,888 miliarde de lei.
Per ansamblu, dacă ne raportăm la PIB, datoria administrației publice din țara noastră s-a majorat la 49,2%, de la 48,4% la sfârşitul lui martie. Practic, suntem la doar un pas de a atinge pragul sensibil de 50% din PIB, lucru ce este contraindicat de cei mai mulți analiști economici din țară, dar și de organizații financiare internaționale.
Avem și date privind gradul de îndatorare al administrației centrale, dar și al celei locale, separat. În primul caz, Ministerul Finanțelor indică, la finalul lui aprilie, o datorie de 585,44 miliarde lei, din care 565,566 miliarde de lei pe termen mediu şi lung.
În privința datoriei administrației locale, aflăm că suma este mai mică, de numai 17,431 miliarde de lei, din care 17,417 miliarde de lei pe termen mediu şi lung.
În cazul în care datoria publică trece de pragul psihologic de 50% din PIB, Legea fiscal-bugetară prevede anumite măsuri ce trebuie adoptate, pentru a remedia situația.
De exemplu, dacă se depășește nivelul de 45% din PIB, dar datoria încă se situează sub pragul 50% din PIB, Ministerul Finanțelor Publice prezintă Guvernului un raport privind justificarea creșterii datoriei și prezintă propuneri pentru menținerea acestui indicator la un nivel sustenabil.
Lucrurile se complică în momentul în care datoria sare de pragul de 50% din PIB. În acel caz, procedura este mai amplă și prevede, printre altele, faptul că Executivul prezintă public și aplică în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei publice în produsul intern brut.
Sursa: playtech.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]