Rămâi conectat

Politică Administrație

Restituirea taxei plătite ca timbru de mediu. Procedura de recuperare a taxei de mediu pe cale administrativă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

Cererile de restituire a taxei pentru timbrul de mediu • Cine are dreptul să solicite restituirea de la FISC • Documentele care trebuie depuse la cererea de recuperare a taxei pentru timbrul de mediu.

Cititorii noștri ne-au solicitat informații legate de condițiile în care se pot recupera sumele plătite la Fisc ca taxă de poluare, taxă pentru emisiile poluante sau taxă specială pentru autovehicule. Actul normativ care reglementează restituirea timbrului de mediu este Ordonanța Guvernului timbrul-de-mediu40/2015 pentru modificarea și completarea OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule. Această ordonanță a stabilit că toți cei care au achitat taxa specială pentru autovehicule, taxa de poluare sau taxa pentru emisiile provenite de la autovehicule își pot cere banii înapoi fără a fi nevoite să mai deschidă o acţiune în instanţă. Până la intrarea în vigoare a acestei ordonanțe se putea solicita doar restituirea parţială a vechii taxe auto, atunci când aceasta era mai mare decât actualul timbru de mediu. Al doilea act normativ în cauză este Ordinul comun al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 682/1154/2016, care a intrat în vigoare în 12 aprilie 2016.

Cine primește banii înapoi

Potrivit actelor normative amintite, restituirea taxei se face doar pentru persoanele care au plătit taxa specială pentru autovehicule, taxa pe poluare sau taxa pentru emisiile poluante, înainte de intrarea în vigoare a timbrului de mediu. Este vorba despre perioada 2007 – martie 2013, atunci când statul a aplicat, succesiv, taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Deocamdată, timbrul de mediu se plătește în continuare, deși se află pe lista celor 102 taxe propuse de Parlament pentru a fi anulate. Până la promulgarea actului normativ adoptat de Parlament, timbrul de mediu se achită în continuare. Așadar, cei care au plătit această taxă, din martie 2013 şi până în prezent, nu pot cere restituirea ei. Totodată, trebuie amintit faptul că, în iunie 2016,  Curtea de Justiție a Uniunii Europene a luat o decizie importantă: timbrul de mediu, așa cum era cunoscută taxa auto începând din anul 2013, este ilegal, iar statul român va fi obligat să restituie banii primiți. Ministerul Mediului a reacționat la această decizie și a anunțat constituirea unui grup de lucru care va analiza pașii ce trebuie urmați.

Documentele necesare pentru recuperarea sumei

Pe lângă cererea de restituire, cei care au dreptul la recuperarea taxei trebuie să depună: actul de identitate; documentul care atestă plata taxei (în lipsa acestui document, verificarea plăţii se poate face în baza informaţiilor deţi­nute de autorităţi); cartea de identitate a vehiculului şi certificatul de înmatriculare (original și copie).  Atât cererea, cât şi celelalte documente pot fi depuse direct la registratura organului fiscal competent sau pot fi transmise prin poştă, printr-o scrisoare recomandată, cu confirmare de primire.

Cele trei taxe se restituie de administrația financiară care le-a încasat, la cerere, într-o perioadă de cinci ani calendaristici, prin plăţi anuale de 20% din suma datorată. În plus, taxa achitată şi dobânzile calculate până la data plăţii integrale trebuie actualizate cu indicele preţurilor de consum, publicat de Institutul Naţional de Statistică, la data emiterii deciziei de restituire. Cererile de restituire trebuie soluţionate de autorităţi în cel mult 45 de zile de la înregistrare, iar solicitanţii trebuie să fie informaţi în cel mult 10 zile de la emiterea deciziei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO | La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare

Ziarul Unirea

Publicat

în

La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare Administrația locală de la Teiuș continuă lucrările de infrastructură din oraș. Săptămâna aceasta se intervine pe străzile Mihail Kogălniceanu și Aleea Sportivă, dar și în zona Roșiori. Citește și: Un cetățean din Teiuș sancționat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea