Ziarul Unirea

Restituirea taxei plătite ca timbru de mediu. Procedura de recuperare a taxei de mediu pe cale administrativă

Cererile de restituire a taxei pentru timbrul de mediu • Cine are dreptul să solicite restituirea de la FISC • Documentele care trebuie depuse la cererea de recuperare a taxei pentru timbrul de mediu.

Cititorii noștri ne-au solicitat informații legate de condițiile în care se pot recupera sumele plătite la Fisc ca taxă de poluare, taxă pentru emisiile poluante sau taxă specială pentru autovehicule. Actul normativ care reglementează restituirea timbrului de mediu este Ordonanța Guvernului timbrul-de-mediu40/2015 pentru modificarea și completarea OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule. Această ordonanță a stabilit că toți cei care au achitat taxa specială pentru autovehicule, taxa de poluare sau taxa pentru emisiile provenite de la autovehicule își pot cere banii înapoi fără a fi nevoite să mai deschidă o acţiune în instanţă. Până la intrarea în vigoare a acestei ordonanțe se putea solicita doar restituirea parţială a vechii taxe auto, atunci când aceasta era mai mare decât actualul timbru de mediu. Al doilea act normativ în cauză este Ordinul comun al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 682/1154/2016, care a intrat în vigoare în 12 aprilie 2016.

ELIT

Cine primește banii înapoi

Potrivit actelor normative amintite, restituirea taxei se face doar pentru persoanele care au plătit taxa specială pentru autovehicule, taxa pe poluare sau taxa pentru emisiile poluante, înainte de intrarea în vigoare a timbrului de mediu. Este vorba despre perioada 2007 – martie 2013, atunci când statul a aplicat, succesiv, taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Deocamdată, timbrul de mediu se plătește în continuare, deși se află pe lista celor 102 taxe propuse de Parlament pentru a fi anulate. Până la promulgarea actului normativ adoptat de Parlament, timbrul de mediu se achită în continuare. Așadar, cei care au plătit această taxă, din martie 2013 şi până în prezent, nu pot cere restituirea ei. Totodată, trebuie amintit faptul că, în iunie 2016,  Curtea de Justiție a Uniunii Europene a luat o decizie importantă: timbrul de mediu, așa cum era cunoscută taxa auto începând din anul 2013, este ilegal, iar statul român va fi obligat să restituie banii primiți. Ministerul Mediului a reacționat la această decizie și a anunțat constituirea unui grup de lucru care va analiza pașii ce trebuie urmați.

Documentele necesare pentru recuperarea sumei

Pe lângă cererea de restituire, cei care au dreptul la recuperarea taxei trebuie să depună: actul de identitate; documentul care atestă plata taxei (în lipsa acestui document, verificarea plăţii se poate face în baza informaţiilor deţi­nute de autorităţi); cartea de identitate a vehiculului şi certificatul de înmatriculare (original și copie).  Atât cererea, cât şi celelalte documente pot fi depuse direct la registratura organului fiscal competent sau pot fi transmise prin poştă, printr-o scrisoare recomandată, cu confirmare de primire.

Cele trei taxe se restituie de administrația financiară care le-a încasat, la cerere, într-o perioadă de cinci ani calendaristici, prin plăţi anuale de 20% din suma datorată. În plus, taxa achitată şi dobânzile calculate până la data plăţii integrale trebuie actualizate cu indicele preţurilor de consum, publicat de Institutul Naţional de Statistică, la data emiterii deciziei de restituire. Cererile de restituire trebuie soluţionate de autorităţi în cel mult 45 de zile de la înregistrare, iar solicitanţii trebuie să fie informaţi în cel mult 10 zile de la emiterea deciziei.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

4 Comentarii

Dandanache 6 noiembrie 2016 at 18:39

Magistrații rom âniei și-au recuperat niște sporuri de „stres” și de peste 100.000 de lei sau per famile căte 200.000 de lei în 2014sau 2015 fără eșalonare; cine poate oase roade, tu ești la mâna „justiției”ceacâre cetățean (m)UE……le noi ..educație pt Cetățean, sănătate pt Cetățean, programe pt Cetățean, auto străzi pt Cetățean, Locuri de muncă pt Cetățean….în ue…….visul oricărui copil când va fi mare…să se facă Cetățean pt Cetățeni ….

Contribuabilul 7 noiembrie 2016 at 9:33

De la inceputul anului 2007 si pana in prezent au trecut aproape 10 ani, in acest timp o parte din proprietari au instainat autoturismele pentru care au platit taxa speciala. La vanzarea autoturismului se da noului proprietar si cartea de identitate a autoturismului.Daca taxa auto e considerata ilegala, de ce se cere si cartea de identiatate a autoturismului in original, oare s-au facut socotelile inainte?

rostopasta 7 noiembrie 2016 at 8:52

Mai faceau si tinerii avocati un ban.Cauze usoare….Cele grele …cu bani multi,doar pentru un cerc de mari avocati.Mama ei de casta avocateasca!!!

il capo 7 noiembrie 2016 at 11:16

Tinerii avocati?someaza saracii!!!noroc cu oficiile,”pe penal” altfel….jale mare.

Comentariile sunt oprite