Restaurarea interiorului cetăţii înseamnă pentru Alba Iulia un plus de imagine, un plus de bunăstare
– Domnule Daniel Sabău, ce presupune calitatea de antreprenor general al lucrărilor de pe interiorul Cetăţii Alba Carolina?
– În calitate de antreprenor general, SC Grup Corint SA, coordonează întreaga lucrare pe interiorul Cetăţii, în cadrul proiectului ce poartă titlul: REABILITAREA CENTRULUI ISTORIC ALBA IULIA FORTIFICAŢIA DE TIP VAUBAN – CĂI DE ACCES, ILUMINAT EXTERIOR ŞI MOBILIER URBAN. ZONA INTERIOARĂ. Lucrările sunt planificate a se desfăşura pe o perioadă de un an şi jumătate, dar noi credem că ele se vor termina în primăvara viitoare şi, după efectuarea unei analize clare în teren, considerăm că în luna octombrie partea de acces va ajunge în stadiul final iar în primăvară vor avea loc doar amenajările cu mobilier urban.
– Ce reprezintă aceste lucrări pentru Cetatea Alba Carolina şi pentru Alba Iulia?
– Eu consider că nimic nu ni se putea întâmpla nouă, albaiulienilor, mai bun, în ultimul timp decât această binefacere, pe care o reprezintă fondurile europene. Dacă în ultimii 12 ani am reuşit să realizăm lucrări importante în privinţa Traseului Porţilor Cetăţii prin reastaurarea porţilor I, a II-a, a III-a, a IV-a, a V-a, a Traseului Nordic pe şanţuri, a Traseului de Est şi a Traseului Sudic, eu consider că această lucrare pe care o implementăm şi o dezvoltăm acum, reprezintă mai mult decât o binefacere pentru că este ceea ce se va vedea în mod deosebit în interiorul Cetăţii. Această lucrare va reprezenta pentru noi, pentru oraş – iar viitorul ne va demonstra acest lucru – un plus de imagine în primul rând şi un plus de bunăstare pentru că va duce la dezvoltare economică.
– Ce lucrări vor avea loc în interiorul Cetăţii Alba Carolina?
– Toate străzile din interiorul Cetăţii vor fi reabilitate prin realizarea unei noi infrastructuri, incluzând canalizarea, preluarea apelor pluviale; toate cablurile de electricitate, televiziune, comunicaţii nu vor mai fi pe stâlpi, ci vor fi îngropate; reţeaua stradală va avea o pietruire deosebită şi vom beneficia de iluminat ambiental şi stradal, vom avea jardiniere, mobilier urban, indicatoare pentru fiecare monument şi vor fi realizate o serie de monumente dintre care amintesc: unul în amintirea Unirii de la 1 Decembrie 1918 iar altul legat de luptele dintre daci şi romani. Pe lângă acestea vor avea loc replantări de arbori şi amenajări peisagistice care vor da frumuseţe zonei.
– Cum priviţi împotrivirile unora faţă de acest proiect?
– Este o mare mirare să auzim voci care se opun reabilitării unei zone. În mod normal, orice om de bun simţ, înţelege evoluţia, înţelege modernizarea. Cei care vociferează împotriva acestui proiect sunt ori dezinformaţi, ori de rea-credinţă. Eu, ca un cunoscător al acestor lucrări şi având o viziune clară despre cum se dezvoltă Cetatea, vă pot spune că e un mare neadevăr în ceea ce afirmă aceştia; în primul rând din parcul Custozza vor dispărea doar acei arbori care au fost identificaţi prin expertiză că nu ar putea rezista unor furtuni şi reprezintă un pericol din acest punct de vedere. În cazul în care, în urma unei furtuni, vreunul din aceşti copaci, de peste 100 de ani, ar cădea şi ar face victime sau ar provoca pagube, primii care ar striga că nu se face nimic în Alba Iulia, ar fi tocmai aceşti indivizi care, repet, fie din lipsă de informare, fie din rea-credinţă vociferează acum împotriva modernizării Cetăţii.
Oamenii trebuie să înţeleagă că zona va avea un aspect mult mai plăcut după finalizarea lucrărilor: pe lângă o parte din copacii care vor rămâne, vor avea loc plantări de noi arbori mari, a căror coroană poate ajunge chiar şi la patru metri. Vom avea aşadar un parc deosebit, reamenajat, repietruit, resistematizat, cu locuri de odihnă şi care va scoate în evidenţă anumite monumente cu valoare deosebită, din epoca romană.
– Cum va fi reglementat traficul auto şi cel pietonal pe perioada desfăşurării lucrărilor?
– În acest sens există o organizare foarte bine stabilită pe perioada în care se vor derula lucrările. Pe parcursul următoarelor trei luni va începe şantierul pe aproape toată zona vizată de proiect.Traficul pietonal este bine reglementat şi se va desfăşura în prima fază pe strada Nicolae Iorga, către Poarta a III-a, urmând ca, în luna mai, când vor fi definitivate lucrările pe strada Mihai Viteazu, deplasarea pietonilor să se facă pe această arteră. Traficul auto, chiar dacă va fi îngreunat şi restricţionat, nu va constitui o problemă pentru riverani, aceştia având asigurat accesul. Pentru cei care nu sunt riverani, deplasarea în interiorul Cetăţii nu va fi o problemă, pentru că distanţele sunt foarte mici şi pot fi parcurse cu uşurinţă pe jos.
Din toate punctele de vedere acest proiect trebuie să ne bucure; municipalitatea va dezvolta în curând şi căile de acces pe latura de vest iar peste doi ani, vom avea Cetatea aşa cum trebuie ea să arate, devenind tot mai mult un motiv de mândrie pentru noi toţi şi un loc de cinste ce ne va reprezenta atât în ţară cât şi în afara ei.
– Domnule Daniel Sabău, vă mulţumim!
A consemnat Emanuel DRĂGUŞIN
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
IPEC, firma din Alba Iulia care produce 1% din farfuriile de porţelan din întreaga lume, va angaja în 2025 încă 50 de oameni. A bugetat afaceri de aproape 32 de milioane euro !
IPEC, firma din Alba Iulia care produce 1% din farfuriile de porţelan din întreaga lume, va angaja în 2025 încă 50 de oameni. A bugetat afaceri de aproape 32 de milioane euro ! Producătorul de porţelan IPEC Alba Iulia, controlat de familia Covaciu, a bugetat afaceri de aproape 32 mil. euro pentru 2025. Întreprinderea de […]