Regal cultural-artistic de anvergură la Câmpeni
În zilele de 19-22 iulie în capitala moţilor, oraşul Câmpeni s-au derulat festivităţile enunţate mai sus, amplă manifestare cultural-artistică promovată încă din primul an de mandat al dlui primar Ioan Călin Andreş, protagonistul acestei manifestări. Amfitrionul a fost Piaţa „Avram Iancu” care în prezenţa a trei-patru mii de spectatori din Câmpeni şi comunele din amonte şi avalul râului Arieş şi al văii Abrudului, dar şi turişti de pretutindeni s-au bucurat de un spectacol de succes foarte diversificat şi pentru toate vârstele. Acest spectacol a fost susţinut financiar din sponsorizări ale unor generoşi întreprinzători. Cu toate vicisitudinile economice, au fost 43 de sponsori din care putem enumera sponsorul oficial Vasile Sereş, Eurogold Corporation, Agenţia de turism ELMARIA, manager Maria Elena Oprea, nelipsită din toate manifestările cultural-artistice pe care le-a şi sponsorizat, SC Salubritatea Apuseni, SC Arieşul Câmpeni, manager Ciprian Ţimonea, Foto Mag SRL, SC Agrosilva, SC Crinul Arieş, manager Ghiţă Ţimonea, SC Dalia SRL, manager Felicia Farcaş, Viva Metal SRL, Rivaly CH SRL, Bustan Costel şi alţi mulţi sponsori pe care nu îi putem enumera datorită numărului mare, pentru care îmi cer scuze.
Debutul manifestării a început cu un Te Deum oficiat de preoţii din comunitate şi grupul de tulnicărese „Moaţele” din Câmpeni, precum şi cu marşul oficial de deschidere al evenimentului susţinut de Şcoala de Majorete „Arieşul Ritmic” instructor principal Anada Buda, care a participat cu un număr de 7 formaţii de majorete îmbrăcate în uniforme milităreşti tradiţionale totalizând 130 de tinere fete cu vârste între 4 şi 21 ani, acompaniate pe toată durata turului de onoare al oraşului de Fanfara judeţului Alba a Centrului de Cultură „Augustin Bena” din Alba lulia. Din coloana oficială a marşului au mai făcut parte şi grupul de tulnicărese „Moaţele” din Câmpeni precum şi ansamblul de dansuri populare „Brădeana”, instructor Oana Joldeş. Ulterior fanfara a intonat cântece populare moţeşti, patriotice, muzică de promenadă, iar formaţia de majorete şi-a susţinut recitalul propriu, înnobilat de la an la an cu noi valenţe interpretative.
Merită reiterat şi organizarea unui concurs de muzică uşoară şi a concursului Miss Câmpeni 2011, cu un juriu condus de dna Elena Maria Oprea, unde la secţia muzică uşoară a fost premiată Codruţa Tomuş, iar ca Miss Câmpeni 2011 a fost aleasă dra Andreea Bucea. Unii spectatori au declarat că dacă prin absurd ar exista un miss al doamnelor, d-na Elena Maria Oprea ar fi cea câştigătoare datorită calităţilor pe care le are.
De remarcat spectacolele minunate susţinute de taraful din Horea condus de Nicuşor Mateş care a interpretat un putpuriu de melodii specifice moţilor dar şi melodiile moţeşti pentru dansurile populare ale Ansamblului de dansuri populare „Traian Petrea” din Albac condus de coregraful Petrişor Petrea, în număr de 32 dansatori şi dansatoare, seniori şi 32 dansatori, dansatoare, juniori, adevăraţi muguri ai tezaurului coregrafic cu vârste între 5 şi 8 ani, unde am remarcat iscusinţa micuţului Florin Cristea, fiul medicului Cristea şi a dnei asistente Mihaela Cristea, precum şi a nepoţilor d-nei profesoare Maria Vârciu, pensionară, Mihai Vârciu, Eric şi Robert Nicola, părinţii şi bunicii acestora, Traian şi Petrişor Petrea fiind preocupaţi de continuarea, promovarea, conservarea şi valorificarea tradiţiilor populare ale moţilor pentru ca acestea să nu fie denaturate şi infestate cu tot soiul de manele şi alte melosuri nocive în detrimentul etno-folcloric. De remarcat că toată vestimentaţia celor 64 de dansatori s-a efectuat pe cheltuiala părinţilor şi a bunicilor acestora. Pentru susţinerea animaţiei spectacolului, orchestra Casei de Cultură „Avram lancu” din Câmpeni a totalizat 2,5 ore de recital orchestral cu solişti şi soliste de muzică populară şi instrumentală. De asemenea este de apreciat şi recitalul orchestrei Şcolii generale cu solişti vocali şi instrumentişti, condusă de prof. Gheorghe Bădău precum şi formaţia de dansuri populare „Brădeană” Sohodol, instructor Oana Joldeş care are o formaţie de juniori şi în Câmpeni care a impresionat publicul spectator. Tot cu acest prilej cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie, celor 11 cupluri familiale le-au fost înmânate diplome şi câte 500 lei pentru fiecare cuplu, acordându-se şi o masă colegială unde dl primar Andreş Călin s-a întreţinut cordial cu acestea adresându-le urări de sănătate, succes în viaţă şi La Mulţi Ani!
Nu a lipsit de la zilele oraşului nici Clubul de karate, condus de instructor Viviana Pripon, cu echipa medaliată cu 6 medalii din 8 posibile, două aur, două argint, două bronz. De asemenea s-a prezentat corul minerilor din Roşia Montană cu melodii specifice mineritului şi zonei.
Ansamblul „Arieşul Ritmic” a fost prezent pe scenă în fiecare seară a zilelor capitalei moţeşti, în deschiderea concertelor marilor artişti, cu colaje de dansuri latino intitulate „Paradisso Girls” şi colaje moderne, hip-hop toate în primă vizionare, realizate special pentru acest eveniment şi care au avut un mare impact la public, coregrafia i-a aparţinut drei Anada Buda, iar costumele au fost lucrate manual de membrele ansamblului. Primele trei zile s-au finalizat cu discotecă şi recitalurile artistice ale artiştilor Anda Adam şi Formaţia Akcent.
În data de 22 iulie s-a desfăşurat Festivalul Naţional de Folclor „Sus, sus, sus, la munte sus” susţinut financiar de Consiliul local Câmpeni unde au participat formaţii artistice cu solişti vocali şi instrumentişti şi formaţii de dansuri populare din judeţele Alba, Mureş, Sibiu, Cluj şi solişti autohtoni din zonă care au prezentat piese folclorice specifice zonei de provenienţă care au impresionat publicul spectator, iar juriul condus de dl Gelu Furdui, realizator de emisiuni etno-folclorice la postul Radio Cluj a declarat câştigători, din cei 19 concurenţi, pe următorii: solişti vocali Ancuţa Mateiu din Câmpeni – Marele Premiu, Sorana Paşcu din Orăştie – locul I, Alexandra Băcilă din Tăuţi – locul II, Ioana Stan din Câmpeni – locul III, iar la solişti instrumentali Remus Nicoară (taragot) – locul I, Andrei Nicoară (taragot) – locul II şi Andrei Bonţa (vioară) – locul III.
De remarcat că această manifestare nu a fost politizată cu toate că au participat parlamentarii Călin Potor, Alexandru Pereş, Corneliu Olar, precum şi preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel şi consilierii judeţeni Simion Creţu şi Ioan Florea.
Cuvântarea de închidere a festivităţilor a fost rostită de dl consilier Simion Creţu care a reiterat şi importanţa acestui act cultural-artistic în dezvoltarea societăţii. După aceea a urmat înmânarea diplomelor şi trofeelor de către dl primar loan Călin Andreş, urmând recitalul artistei Angela Rusu şi un spectaculos foc de artificii.
Concluzionez că prin acest spectacol regal dl primar loan Călin Andreş şi-a înnobilat notorietarea de edil şef al Capitalei Ţării Moţilor. Toată stima pentru dl primar Andreş loan Călin, Primăria Câmpeni, Consiliul local şi pentru toţi sponsorii enunţaţi mai sus.
Mihai SICOE
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]