Rămâi conectat

Actualitate

Recalculare pensii 2024: „Nicio pensie nu va scădea”

Bera Larisa

Publicat

în

Recalculare pensii 2024: „Nicio pensie nu va scădea”

Conform declarațiilor șefului Casei de Pensii, Daniel Baciu, noul model al deciziilor de pensionare a ajuns la toate casele de pensii din țară. Unele pensii vor crește și cu 80- 90%, pentru cei cu stagiu de cotizare de peste 40 de ani.

„Mai mult de trei milioane de oameni vor fi (cu majorări ale pensiei – n.r.), pentru că practic, punctele de stabilitate vor aduce acel plus față de ceea ce se întâmplă în momentul de față. Este un plus pe care noi îl acordăm pensionarilor care au un stagiu de cotizare contributiv mai mare de 25 de ani. Vor fi mulți pensionari care în momentul de față sunt în zona indemnizației social şi care vor ieși din această zonă. Acolo unde avem un stagiu de cotizare foarte mare, de peste 40 de ani, creșterile vor fi substanțiale, chiar și de peste 80%-90%”, a explicat şeful Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, conform RomâniaTV.

Daniel Baciu a ținut să reitereze principiul de bază al noii Legi a pensiilor: nicio pensie nu va scădea.

„În urma acestui proces de recalculare, nicio pensie nu va scădea. Este un lucru foarte clar pe care noi l-am prevăzut în lege. Marea majoritate a pensionarilor vor primi măriri ale pensiilor în urma acestui proces de recalculare. Aceste măriri vor fi în funcție de stagiul de cotizare realizat.”, a mai spus Baciu.

Citește și: Pensii 2024 | Indemnizația socială pentru pensionari. Câți beneficiari sunt

Deciziile au ajuns la toate casele de pensii.

Modelul noilor decizii de pensionare a fost publicat în Monitorul Oficial și a fost distribuit către Casele de Pensii. Acest document le permite pensionarilor să afle detalii despre punctajul obținut, numărul de puncte stabilite, valoarea pensiei și modul în care s-a ajuns la suma respectivă.

Deciziile se emit în două exemplare care cuprind în clar numele și prenumele directorului executiv sau, după caz, ale directorului executiv adjunct al Direcției stabiliri și plăți prestații sau ale șefului casei locale, din care un exemplar va fi comunicat beneficiarului, iar cel de al doilea va fi arhivat la dosarul de pensie.

”Ştim exact ce avem de făcut, astfel încât în luna septembrie trebuie ca oamenii să-și primească pensiile mult dorite, recalculate cu noul cuantum al pensiilor stabilit în baza noii legi, şi anume legea 360/2023″, a mai spus şeful Casei de Pensii.”

Principalele reglementări din noua Lege a pensiilor:

– introducerea unei noi formule de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivităţii

– stabilirea vârstei standard de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați

– stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani;

– reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributiv în condiții de muncă speciale și deosebite, în condiții de handicap sau au depășit stagiul complet de cotizare

– stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime

– normalizarea condițiilor speciale și deosebite de muncă până în anul 2035

– acordarea unor beneficii pentru mame, care se pot pensiona mai devreme cu câte şase luni pentru fiecare copil pe care l-au născut şi crescut, până la vârsta de 16 ani, în limita unei reduceri maxime de trei ani şi şase luni

– luarea în calcul la stabilirea pensiei a sporurilor nepermanente pentru care s-au plătit contribuții.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România cele mai accelerate majorări de prețuri din UE. Se anunță noi scumpiri!

Unirea Ziarul

Publicat

în

România cele mai accelerate majorări de prețuri din UE. Se anunță noi scumpiri! Reprezentanţii mediului de afaceri prevăd scumpiri tot mai mari în următoarea perioadă. Este vizat aproape tot ceea ce punem în coșul zilnic de cumpărături. Toate acestea în timp ce România își păstrează titlul de campioană europeană în ceea ce privește inflația. Pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea