Rata de inactivitate economică în cazul femeilor din România este cu 76% mai mare decât în rândul bărbaților
Blocul Național Sindical (BNS) informează, citând datele Eurostat, că rata de inactivitate economică în cazul femeilor din România este cu 76% mai mare decât cea consemnată în rândul bărbaților.
Potrivit sursei citate, 89 de milioane de persoane cu vârsta între 15 și 64 de persoane sunt inactive la nivelul Uniunii Europene. Mai mult de un sfert din populația cu vârstă cuprinsă între 15 și 64 de ani (27,1%) este în acest moment în afara pieței muncii, nefiind nici persoane ocupate, nici șomeri.
În această categorie se includ persoanele aflate în proces de educație/formare (35% din totalul populației inactive), persoane pensionate (16%), persoane aflate în incapacitate de muncă (16%), sau persoane ce au în îngrijire copii sau persoane adulte ce au nevoie de îngrijire (10%).
Motivele de inactivitate pentru populația din România sunt diferite ca structură față de UE 28.
„Pentru România 10% din populația inactivă se află în situație de incapacitate de muncă, 14,8% datorită unor responsabilități familiale, 2,8% au în îngrijire copii sau adulți, 29% sunt într-o formă de educație/formare profesională, 15,9% sunt pensionați, 6,8% se gândesc că nu există locuri de muncă disponibile”, conform sursei citate.
La nivelul UE, 60% dintre persoanele inactive sunt femei, iar opt din zece persoane inactive — 78% — au declarat că nu doresc să muncească și, ca urmare, nu caută un loc de muncă.
Cea mai mare rată de inactivitate se înregistrează în Italia (35,1%), iar cea mai redusă rată în Suedia/ În rândul statelor membre ale UE, Italia (35,1%) a înregistrat în 2016 cea mai ridicată rată de inactivitate, urmată îndeaproape de Croația și România, fiecare cu 34,4%, Belgia — 32,4% și Grecia — 31,8%.
În partea opusă a scalei, cea mai redusă rată de inactivitate se înregistrează în Suedia (17,9%), urmată de Danemarca (20%) și de Olanda (20,3%).
„Trebuie avut în vedere faptul că în toate statele membre rata de inactivitate în cazul femeilor este mai mare decât în cazul bărbaților, deși diferențele variază de la un stat la altul”, se mai arată pe site-ul BNS.
Sursa Agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii