Rămâi conectat

Actualitate

Răsturnare de situație în cazul Roșia Montană: Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii care dă dreptate României

Ziarul Unirea

Publicat

în

Răsturnare de situație în cazul Roșia Montană: Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii care dă dreptate României

Centrul Internațional pentru Soluționarea Litigiilor privind Investițiile (International Centre for Settlement of Investment Disputes – ICSID), a încuviințat, pentru canadinienii de la Gabriel Resources, suspendarea executării hotărârii prin care tribunalul de arbitraj de la Washington a dat câștig de cauză României în cazul Roșia Montană.

Potrivit datelor ICSID, pe 12 iulie, secretarul general interimar înregistrează o cerere de anulare a hotărârii depusă de Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey) Ltd. și notifică părților suspendarea provizorie a executării hotărârii. Acest lucru înseamnă că România nu poate intra nici în posesia celor șase miliarde de euro acorda ca despăgubire, dar nici în posesia celor 10 milioane de dolari cheltuire cu procedura de arbitraj, desfăşurată la ICSID.

Pe 8 martie, tribunalul arbitral de la Washington a respins pretenţiile reclamanţilor în cazul Roşia Montană, companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), obligând companiile să plătească României cheltuielile de judecată, dar şi dobândă.

Citește și: Gabriel Resources a contestat decizia prin care România a câștigat procesul în dosarul Roșia Montană: Compania canadiană reclamă că doi dintre arbitrii au relații cu avocații români

Reprezentanţii companiei Gabriel Resources şi-au exprimat atunci „dezacordul ferm” şi au spus că decizia tribunalului de arbitraj de la Washington, care a dat câştig de cauză României în dosarul Roşia Montană, este „în întregime incompatibilă cu orice evaluare obiectivă a probelor prezentate în acest caz”, invocând în acest sens opinia separată exprimată de unul dintre arbitri.

Ce presupune suspendarea executării hotărârii ICSID

În urma unei cereri de anulare, o suspendare provizorie a executării unei hotărâri este acordată automat, atunci când este solicitată, până la constituirea comitetului ad-hoc. Procedura de anulare prevăzută de Convenția ICSID nu reprezintă o cale de atac asupra fondului deciziei arbitrale, ci o procedură care, în caz de succes, ar anula decizia arbitrală, inclusiv cheltuielile de judecată acordate.

ICSID, înființată în 1966, este cea mai importantă instituție din lume dedicată soluționării diferendelor privind investițiile internaționale, prin conciliere, mediere, și arbitraj. În prezent, există un număr de 165 de state semnatare a „Convenției privind sluționarea litigiilor privind investițiile între state și resortisanți ai celorlalte state”, documentul care a stat la baza înființării ICSID.

Compania canadiană a cerut 7 miliarde de dolari de la statul român

Dar acesta nu este singurul demers juridic întreprins de Gabriel Resoruces. În luna martie, după decizia favroabilă româniei de la ICSID, statul român, prin ANAF, a pus sechestru pe acțiunile Gabriel Resources pentru a-și recupera datoriile ocazionate de procesul câștigat pe 8 martie de România, după nouă ani d ejudecată.

Sechestrul pus de statul român după câştigarea procesului Roşia Montană a fost contestat în instanţă de compania Gabriel Resources, dezvoltatorul proiectului minier blocat. Prin acest demers se încearcă amânarea achitării datoriilor în valoare de 10 milioane de dolari. Gabriel Resources susține ca decizia Tribunalului de Arbitraj de la Washington, care dă câștig de cauza României este profund eronată şi că nu are de unde să-şi achite datoria. Sunt deja patru dosare deschise la Tribunalul din Alba. Două dintre aceste acțiuni în instanță au fost făcute de Gabriel Resources, două de Roșia Montană Gold Corporation. Aceste două companii nu vor să plătească datoriile în valoare de 10 milioane de dolari.

Companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) solicitaseră despăgubiri în dosarul arbitral internaţional deschis împotriva României, legat de proiectul minier aurifer de la Roşia Montană, în valoare de minim 6,7 miliarde de dolari.

Procesul s-a judecat la Tribunalul de Arbitraj al Centrului pentru Soluționarea Litigiilor privind Investițiile (ICSID) de la Washington și a început în 2015.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Topul scumpirilor din iunie 2024: Serviciile poştale, medicamentele şi detergenţii

Unirea Ziarul

Publicat

în

Topul scumpirilor din iunie 2024: Serviciile poştale, medicamentele şi detergenţii Preţul serviciilor poştale a urcat luna trecută cu 26,56%, comparativ cu iunie 2023, cel al medicamentelor cu 23,96%, iar cel al detergenţilor cu 21,96%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS). În ceea ce priveşte mărfurile alimentare, acestea s-au scumpit, în medie, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea