Radu Coclici: “Bătălia electorală este pentru oameni adevăraţi, nu pentru aventurieri şi fripturişti!”
– Domnule Radu Coclici, sunteţi în faţa unei noi competiţii electorale. Scena politică este mai agitată ca oricând, se fac şi se desfac alianţe, se transferă parlamentari de la un partid la altul…Care este opinia dumneavoastră în legătură cu toate aceste aspecte?
– Nu se întâmplă nimic nou în politica românească, traseiştii şi trădătorii au încălecat pe cai albi şi se cred Feţi Frumoşi… Numai că, de această dată, parcă o fac prea direct, prea se agită şi se înghesuie. Au şi unde, de această dată: PP-DD este o oportunitate la îndemâna oricui…
– În opinia dumneavoastră, PP-DD este un pericol pentru USL?
– Eu cred că acest partid “proprietate personală” este un pericol pentru democraţie şi nu pentru USL. Noi stăm bine în sondaje şi nu ne temem de acest adversar. Singura mea teamă este aceea că unii oameni se pot lăsa influenţaţi de discursurile populiste de la OTV şi pot intra în jocul unui om fără scrupule, cum e Dan Diaconescu. Un personaj cel puţin contradictoriu – să nu-i spunem dubios – care se plimbă în limuzine şi iahturi, iar seara amăgeşte oamenii cu poveşti despre “Ciocoii vechi şi noi”. Haideţi să fim serioşi! De acest tip de politică şi de politicieni nu mi-e frică, ci mă tem de discursurile lor demagogice, care pot înşela oamenii, mai ales acum, într-o perioadă de criză. Avem destule astfel de exemple în istorie. Aşa se nasc regimurile totalitare.
– Revenind la realităţile din judeţul nostru, într-un articol publicat zilele trecute, domnul Comşa spunea că, în principiu, colegiul dumneavoastră, Aiud – Ocna Mureş, i se pare foarte accesibil.
– Privit din afară aşa se pare, însă eu, care am fost mult timp prezent în colegiu, am o altă perspectivă, aceea a existenţei unor adversari care nu cunosc realităţile din Colegiul nr. 4. Trebuie să vă spun că, timp de patru ani, am bătut în lung şi-n lat acest colegiu şi cunosc toate problemele locuitorilor din zonă. În fiecare sâmbătă şi duminică eram printre oameni, i-am ascultat şi i-am ajutat atât cât am putut. Am fost trei ani şi jumătate în opoziţie, să nu uităm asta! Şi totuşi i-am ajutat. M-am zbătut pentru ca şcolile bisericile şi spitalele să primească finanţări. Mă întreb: adversarii mei de astăzi ce au făcut pentru cetăţenii din zona Aiud – Ocna Mureş? Eu am primit o lecţie de la viaţă la alegerile trecute, când am crezut că va fi uşor să câştigi o bătălie electorală, iar la sfârşit am constatat că mi-a fost foarte greu. Oamenii nu te votează numai pentru că te-au văzut în poză lângă Diaconescu sau Boc sau Udrea. Ei te voteaza atunci când te consideră unul de-al lor!
-Totuşi, adversarii dumneavoastră sunt cunoscuţi în judeţ. Domnul Bumb este administrator public al judeţului Alba, iar domnul Comşa este consilier, şeful unei comisii chiar la Consiliul General al Capitalei.
– Da, trebuie să spun că avem de-a face cu nişte… răsfăţaţi. Sorin Bumb a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Alba, apoi a devenit administrator public (post câştigat printr-un concurs la care nu s-a prezentat nimeni), iar astăzi lasă totul pentru un post de deputat. De ce oare? Cornel Comşa, care se considera până nu demult un regalist sută la sută, iată că a făcut un salt din caleaşca aurită în tileaga smolită de la Caracal a lui Diaconescu. Apoi, a dat Alba pe Bucureşti, iar acum revine în judeţ, agăţându-se de o iluzie, aceea de a deveni parlamentar de…Alba. În privinţa lui chiar n-am emoţii pentru că eu ştiu ce-am construit în toţi aceşti ani!
– Credeţi că bătălia electorală va fi una murdară, cu lovituri sub centură, cu dezvăluiri de senzaţie?
– Nu pot să ştiu ce se va întâmpla pentru că eu sunt adeptul bunei înţelegeri. Mie nu-mi place să mint, aşa cum mulţi politicieni s-au obişnuit să facă şi nici nu-mi plac scandalurile. Aşa că, voi încerca să stau deoparte, nu mă voi implica într-o luptă murdară. O dovadă este şi acest interviu în care nu am folosit expresii jignitoare la adresa nimănui, ci am spus adevărul aşa cum ştiu eu să o fac: clar şi răspicat!
– Ce măsuri sunt necesare în domeniul economic, pentru revigorarea acestui sector şi pentru ca oamenii să o ducă mai bine?
– Deja se derulează aceste măsuri. Oare n-am reparat noi o mare parte din nedreptăţile făcute de regimul Băsescu-Boc-Ungureanu? Premierul Ponta, ajutat de un guvern competent, a reuşit repede să schimbe mult în bine lucruri, chiar dacă în toată această perioadă a fost “bombardat” cu acuzaţii, a fost pârât la UE şi ponegrit prin cancelariile europene de aşa-zişii patrioţi ai neamului… Dar haideţi să lăsăm istoria să ne judece. Vom încerca, în perioada următoare, să absorbim mai multe fonduri europene şi să îndreptăm greşelile din anii anteriori, care au dus la blocarea anumitor fonduri. Apoi, avem programe guvernamentale de sprijinire a IMM-urilor, de creştere a eficienţei economice. Avem şi programe clare pentru zonele rurale. Chiar zilele trecute citeam în presa judeţeană că unul dintre adversarii mei politici le promitea ţăranilor că va aplica nişte modele frantuzeşti sau italiene de structurare a unor organisme locale, care să-i ajute pe cei de la ţară. Îl anunţ pe acest teoretician că astfel de organisme deja există. Noi n-am stat degeaba timp de patru ani. Am sprijinit înfiinţarea GAL-urilor (Grupuri de Acţiune Locală), care deja funcţionează cu succes. Aceste GAL-uri sunt de fapt ONG-uri formate din reprezentanţii primăriilor, ai antreprenorilor, ai întreprinzătorilor din zonele rurale. Prin intermediul acestora se derulează şi se vor derula finanţări din bani europeni. GAL “Pe Mures şi pe Târnave”, care cuprinde comune şi din colegiul nostru este foarte avansat. Au început să vină primii bani nerambursabili atât pentru primării, cât şi pentru întreprinzători. Acum înţelegeţi de ce am spus că din interior lucrurile se prezintă altfel? Ce vă spuneam mai înainte, nu de poveşti avem nevoie, ci de fapte. Noi milităm pentru competenţă şi obiectivitate, promovăm oamenii locului, nu aventurierii şi fripturiştii!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Drapelul României, arborat înainte de 1 Decembrie 2024, pe turnul Catedralei Reîntregirii: Alba Iulia îmbracă straie de sărbătoare pentru Ziua Națională
VIDEO | Drapelul României, arborat înainte de 1 Decembrie 2024, pe turnul Catedralei Reîntregirii: Alba Iulia îmbracă straie de sărbătoare pentru Ziua Națională Pregătirile pentru 1 Decembrie 2024, Ziua Națională a României, sunt în toi în municipiul Alba Iulia, acolo unde români de pretutindeni sunt așteptați în zi de distinsă sărbătoare. Citește și : PROGRAMUL […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport5 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate5 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentariio zi ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată
-
Sport5 zile ago
FOTO: Philip Pahone, debut în Liga 3, pentru Metalurgistul Cugir, la 15 ani și aproape 6 luni!