Puterea de cumpărare a românilor, mai mare decât a Ungariei. Maghiarii ar putea fi cei mai „săraci” din Europa, în 2023
Puterea de cumpărare a românilor, mai mare decât a Ungariei. Maghiarii ar putea fi cei mai „săraci” din Europa, în 2023
Eurostat a publicat recent datele care arată că România a depășit Ungaria în ceea ce privește ritmul de creștere economică.
Conform acestor cifre, populația ungară a alocat anul trecut doar 71% din media Uniunii Europene pentru bunuri și servicii, situându-se astfel pe poziția a doua în clasamentul țărilor cu cei mai săraci cetățeni din UE, după Bulgaria cu 69%. Această informație, bazată pe date actualizate pentru anul 2022, arată o scădere a nivelului de trai în Ungaria în comparație cu anii anteriori.
Experții avertizează că există riscul ca Bulgaria să o depășească pe Ungaria în acest an, având în vedere evoluția acestora în ultimii ani. Chiar dacă cifra privind consumul individual în Ungaria s-a îmbunătățit cu un punct procentual față de 2021, anul 2023 aduce o scădere semnificativă, determinată de o reducere de 10% a vânzărilor cu amănuntul, ca urmare a inflației record înregistrate în țară.
Economiștii și sociologii folosesc consumul individual ca un indicator util pentru măsurarea bunăstării și sărăciei. Eurostat calculează aceste date la paritatea puterii de cumpărare, luând în considerare diferențele de curs de schimb și nivelurile de preț. În 2022, Luxemburg a înregistrat cel mai ridicat consum pe cap de locuitor în UE, cu 138% din media UE, în timp ce Ungaria se situează la polul opus, cu doar 71%.
Comparativ, România a înregistrat o evoluție economică remarcabilă, depășind Ungaria în ceea ce privește consumul. În 2022, românii au cheltuit 86% din media UE, reflectând o recuperare puternică a decalajelor în economie. Datele arată că România beneficiază de o inflație mai redusă și de o creștere economică mai rapidă în comparație cu Ungaria. Contribuția semnificativă la acest trend pozitiv o au lucrătorii migranți români care își trimit veniturile acasă, stimulând consumul intern.
Citește și: Tractor cu remorcă, fabricat în România, achiziționat de Primăria Întregalde
Cu toate acestea, obiectivul stabilit de Guvernul Orbán pentru Ungaria, de a deveni una dintre cele mai locuibile cinci țări din Europa până în 2030, pare a fi dificil de atins în contextul actual. Chiar dacă Ungaria stă mai bine în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor, cifrele de consum arată că obiectivul este nerealist, iar o abordare mai realistă ar fi să se apropie de nivelul de dezvoltare economică al României, ceea ce ar implica eforturi semnificative din partea politicii economice ungare.
Sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi vremea mâine în România: Prognoza meteo pentru sâmbătă, 24 mai 2025 Meteorologii au emis o nouă atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă până sâmbătă, 24 mai 2025, la ora 6.00, aproape în întreaga țară. De asemenea, o informare de averse şi vijelii pentru toată România va expira luni, 26 […]
E jale! Fondurile UE riscă să fie suspendate: România este singurul stat care nu a trimis raportul de progres privind reducerea deficitului
E jale! Fondurile UE riscă să fie suspendate: România este singurul stat care nu a trimis raportul de progres privind reducerea deficitului Statele membre ale Uniunii Europene au depus până pe 30 aprilie acest raport, care prevede progresele în ce priveşte ţintele de deficit şi implementarea reformelor şi investiţiilor asumate prin planurile fiscale. România nu […]
Veste șoc! Donald Trump ameninţă Uniunea Europeană cu tarife vamale de 50% de la 1 iunie 2025
Veste șoc! Donald Trump ameninţă Uniunea Europeană cu tarife vamale de 50% de la 1 iunie 2025 Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump a ameninţat, vineri, 23 mai 2025 Uniunea Europeană cu un tarif de 50% pentru produsele europene importate în SUA începând cu data de 1 iunie 2025, afirmând că negocierile actuale „nu […]